Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, το 2012, οι Αμερικανοί γιόρτασαν 20 χρόνια από την εμφάνιση της κορυφαίας ομάδας που πάτησε ποτέ σε παρκέ. Το παγκόσμιο μπάσκετμπολ υποκλίθηκε μπροστά στα πόδια των σταρ του ΝΒΑ της πρώτης, αυθεντικής και μοναδικής Dream Team της Εθνικής Η.Π.Α. του 1992 και… χάζεψε τις «πτήσεις» της στα γήπεδα των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης. Μονάχα που σαν σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου του 1991, η USA Basketball ανακοίνωσε την δημιουργία της «Ομάδας-Όνειρο» και τα 10 πρώτα «λαμπερά» μέλη της. Οι Αμερικανοί βαρέθηκαν τις ήττες των παικτών του NCAA από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της πρώην Γιουγκοσλαβίας και αποφάσισαν να ρίξουν στο γήπεδο τους κορυφαίους του ΝΒΑ, δημιουργώντας μία ομάδα-θρύλο!

Μέσω του δικτύου NBC, η ομοσπονδία ανακοίνωσε επισήμως την δέσμευση των Μάικλ Τζόρνταν, Μάτζικ Τζόνσον, Λάρι Μπερντ, Τσαρλς Μπάρκλεϊ, Σκότι Πίπεν, Καρλ Μαλόουν, Ντέιβιντ Ρόμπινσον, Τζον Στόκτον, Πάτρικ Γιούινγκ και Κρις Μάλιν, με τον Κλάιντ Ντρέξλερ να προστίθεται λίγο αργότερα και τον Κρίστιαν Λέτνερ να συμπληρώνει την 12αδα τον Ιούνιο του 1992. Η αποκάλυψη των 10 πρώτη ονομάτων έφερε και την απαραίτητη γκρίνια εκείνων που δεν «χώρεσαν» στην Dream Team, αρχικά από τον Ντομινίκ Ουίλκινς και στη συνέχεια από τον Αϊζάια Τόμας. Ο τελευταίος, μάλιστα, κατηγόρησε τον Μάικλ Τζόρνταν πως έθεσε όρο για την παρουσία του την μη κλήση του σταρ των Πίστονς και ο Τόμας τα έβαλε και τον άλλοτε κολλητό του, Μάτζικ Τζόνσον, που δεν τον στήριξε…

Ο ίδιος ο Τζόρνταν, απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις του Τύπου για το θέμα ότι δεν είχε καμία δικαιοδοσία, λέγοντας σαρκαστικά ότι «αν είχα λόγο στην USA Basketball, θα είχα προσκαλέσει την μητέρα μου ή την αδερφή μου!». Πάντως, ο Τζακ ΜακΚλόσκι, τζένεραλ μάνατζερ του Ντιτρόιτ και μέλος της επιτροπής επιλογής των παικτών αποφάσισε να παραιτηθεί… Η μουρμούρα (ακόμη και για την επιλογή του Λέτνερ που δεν είχε αγωνιστεί καν στο ΝΒΑ και έγινε μέλος της Dream Team του 1992 ως σταρ του πανεπιστήμιου Ντιούκ-δις πρωταθήτής και στο Νο3 του ντραφτ του 1992 από τη Μινεσότα), πάντως, δεν επηρέασε διόλου την Εθνική Η.Π.Α., η οποία άρχισε από το Παναμερικανικό Πρωτάθλημα στο Λας Βέγκας, που της χάρισε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς της Βαρκελώνης. Εκεί όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με μ.ο. 47,1π. διαφορά!!!


Στην ιστορία έχει μείνει το γεγονός ότι ο αείμνηστος κόουτς Τσακ Ντέιλι δεν κάλεσε ούτε ένα τάιμ-άουτ στο Ολυμπιακό τουρνουά! Ή οι… μεταμεσονύκτιες αναμετρήσεις γκολφ μεταξύ Ντέιλι και Τζόρνταν, καθώς όταν ο ο δεύτερος έχασε ένα ματς, πήγε ξημερώματα στο δωμάτιο του κόουτς και απαίτησε ρεβάνς εκείνη την ώρα, εξηγώντας πως «δεν μπορώ να κοιμηθώ και θέλω να παίξουμε τώρα»! Ιστορική επίσης είναι και η δήλωση του Τσαρλς Μπάρκλεϊ πριν την πρεμιέρα με την Ανγκόλα. Όταν ο «Chuck» ρωτήθηκε αν γνωρίζει πού είναι Ανγκόλα, αποκρίθηκε πως «δεν έχω ιδέα. Το μόνο που γνωρίζω είναι πως έχουν μεγάλο πρόβλημα»! Δικαιώθηκε, αφού οι Η.Π.Α. την διέλυσαν με 68π. διαφορά και σκορ 116-48!!! Χαρακτηριστικό της αντιμετώπισης των αντιπάλων το γεγονός ότι πολλοί ζητούσαν… αυτόγραφα από τους σταρ του ΝΒΑ κατά την διάρκεια των αγώνων, αλλά και το συμπέρασμα του τεχνικού της Κούβας, Μιγκέλ Καλδερόν Γκόμες, που θεώρησε ότι «δεν μπορείς να κρύψεις τον ήλιο με το δάχτυλό σου!».