Το νικητήριο τρίποντο του Αρ-Τζέι Χάντερ στην έκπληξη του Τζόρτζια Στέιτ επί του Μπέιλορ έκανε τον κόουτς-πατέρα του, Ρον Χάντερ, να πέσει από την καρέκλα! Αλλά και τους φαν του πανεπιστημίου να πεταχτούν από τη θέση τους. Το κατόρθωμα του νεαρού Χάντερ μπήκε ήδη στην «βίβλο» της «March Madness», με ένα σουτ που θα μείνει ανεξίτηλα γραμμένο στις καλύτερες (και… πιο τρελές) στιγμές όλων των εποχών! Η «Τρέλα του Μαρτίου» έχει προσφέρει δεκάδες τέτοιες στιγμές και το basketblog.gr επιχείρησε να σας θυμίσει τις 10 -όχι απαραίτητα κορυφαίες, αλλά ιδιαιτέρως χαρακτηριστικές– από αυτές. Με αναμονή για νέες στην συνέχεια του φετινού τελικού τουρνουά…
 
Νο10: Ο ΤΣΑΛΜΕΡΣ «ΚΛΕΒΕΙ» ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΤΟΥ ΡΟΟΥΖ
Ο τελικός του 2008 έμοιαζε να είναι μία προσωπική «παράσταση» του ηγέτη του πανεπιστημίου του Μέμφις, μετέπειτα Νο1 του ντραφτ, νεότερου MVP του ΝΒΑ και νυν σταρ των Μπουλς, Ντέρικ Ρόουζ. Ωστόσο, ο νυν γκαρντ των πρωταθλητών Χιτ, Μάριο Τσάλμερς, κατέκτησε το πρωτάθλημα πριν φτάσει στην Λίγκα, καθώς με τρίποντο ισοφάρισε για το Κάνσας κι έστειλε το ματς στην παράταση, στην οποία οι Jayhawks πανηγύρισαν το τρόπαιο!!!
 
Νο9: ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ… «ΕΛΛΗΝΙΚΑ» ΣΟΥΤ
Το τελικό τουρνουά του NCAA είχε παλιότερα και… «ελληνικό» χρώμα. Έστω και χωρίς την παρουσία Έλληνα παίκτη. Απλώς, παίκτες που στην συνέχεια κατάφεραν να περάσουν από την ελληνική Α1, έβαλαν πρώτα την «σφραγίδα» τους στην «Τρέλα του Μαρτίου». Ο πρώην παίκτης του Παναθηναϊκού, Ντρου Νίκολας, στον 1ο γύρο του 2003 κόντρα στο UNC Ουίλμινγκτον, σκόραρε στο «μηδέν» για το Μέριλαντ, με το οποίο στη συνέχεια στέφθηκε και πρωταθλητής (στο παρακάτω βίντεο στο 0:31)! Ο άλλοτε γκαρντ του Ολυμπιακού -νωρίτερα, το 1999, είχε στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης με την Ζάλγκιρις Κάουνας- Τάιους Έντνι, με νικητήριο coast-to-coast χάρισε στο UCLΑ την πρόκριση στους «8» κόντρα στο Μιζούρι (στο 4:02), το 1995, στον «δρόμο» για τον τίτλο!!! Και ο παλαίμαχος φόργουορντ των Ηρακλείου, Άρη, Ολυμπιακού και Ολύμπιας Λάρισας, Τζέιμς Φόρεστ, έγινε ο ήρωας μίας βραδιάς για το Τζόρτζια Τεκ (στο 4:46) το 1992, όταν σκόραρε στο φινάλε του αγώνα του 2ου γύρου με το Σάουθερν Καλιφόρνια, παίρνοντας τη μπάλα αντί των σταρ συμπαικτών του, Τράβις Μπεστ και Τζον Μπάρι!
 
 
Νο8: ΤΟ ΣΟΥΤ-«ΤΙΤΛΟΣ» ΤΟΥ ΚΙΘ ΣΜΑΡΤ
Μπορεί ο Κιθ Σμαρτ να έγινε παίκτης (Σπερς) και προπονητής (μέχρι προπέρυσι χεντ κόουτς στο Σακραμέντο και παλιότερα σε Κλίβελαντ και Γκόλντεν Στέιτ) στο ΝΒΑ, ωστόσο η φάση που «σημάδεψε» την καριέρα του και δύσκολα θα την ξεχάσει όποιος την είδε ζωντανά, ήταν μία από την κολεγιακή του καριέρα. Ο Σμαρτ έγινε ήρωας το 1987 όταν με δικό του σουτ στην τελευταία επίθεση, το πανεπιστήμιο της Ιντιάνα υπέταξε με 74-73 στον τελικό το Σίρακιουζ και κατέκτησε τον τίτλο!
 
Νο7: Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΓΚΙΜΠΛ ΣΤΟΝ ΑΔΙΚΟΧΑΜΕΝΟ ΓΚΑΔΕΡΣ…
Ο Χανκ Γκάδερς του Λογιόλα Μέριμαουντ έχασε την ζωή του από ανακοπή καρδιάς κατά την διάρκεια του αγώνα με το Πόρτλαντ, στις 4 Μαρτίου 1990… Ο συμπαίκτης και φίλος του, Μπο Γκιμπλ, θέλησε να τον τιμήσει και στον αγώνα του 1ου γύρου με το Νιου Μέξικο Στέιτ, αν και δεξιόχειρας, αποφάσισε να σουτάρει δύο βολές με το… αριστερό, με το οποίο σούταρε και ο αδικοχαμένος κολλητός του. Ο Γκιμπλ ευστόχησε και στις δύο και γνώρισε την αποθέωση από το κοινό!
 
 
Νο6: ΤΟ «ΔΙΠΛΟ» ΤΡΙΠΛ-ΝΤΑΜΠΛ ΤΟΥ ΜΠΙΛ ΡΑΣΕΛ
Το 1956, η καριέρα του στο ΝΒΑ θα ξεκινούσε μεγάλες προσδοκίες. Κάτι που ο Μπιλ Ράσελ επιβεβαίωσε, κατακτώντας 11 πρωταθλήματα (αριθμός ρεκόρ για παίκτη) με τους Μπόστον Σέλτικς! Ωστόσο, στο τελευταίο κολεγιακό παιχνίδι του στο Σαν Φρανσίσκο, ο Ράσελ οδήγησε την ομάδα του στον τίτλο κόντρα στο Άιοβα, με ένα απίστευτο «διπλό» τριπλ-νταμπλ, με… 26π.-27ριμπ. και 20 τάπες!!!
 
 
Νο5: ΤΟ ΔΙΠΛΟ BUZZER-BEATER ΤΩΝ ΓΙΑΝΓΚ-ΤΖΟΡΤΖ
Οι «8» στο τελικό τουρνουά του 1990 δεν χωρούσαν Κονέκτικατ και Κλέμσον. Τα δύο σχολεία συναντήθηκαν στους «16» κι ενώ ο Κλέμσον φάνηκε να παίρνει τη νίκη, με τρίποντο του Ντέιβιντ Γιανγκ στα 2΄΄, οι «Huskies» είχαν άλλη άποψη. Μπορεί το Κονέκτικατ να μην είχε διαθέσιμο τάιμ-άουτ, όμως ο Σκοτ Μπαρέλ είχε καθαρό μυαλό και… χέρι-αλφάδι για μια πάσα στην άλλη άκρη του γηπέδου, όπου ο Τέιτ Τζορτζ πήρε τη μπάλα και σκόραρε, χαρίζοντας την πρόκριση στο Κονέκτικατ, που στον προημιτελικό ηττήθηκε από το Ντιούκ, με καλάθι στην εκπνοή του Κρίστιαν Λέτνερ στην εκπνοή! Μπορείτε να παρακολουθήσετε την φάση του Τζορτζ εδώ
 
Νο4: Ο ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΛΕΤΝΕΡ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΕ!!!
Ο φόργουορντ/σέντερ του Ντιούκ δεν περιορίστηκε στο (παραπάνω) νικητήριο σουτ με το Κονέκτικατ, το 1990. Δύο χρόνια αργότερα ο ίδιος και οι «Blue Devils» ήταν ήδη πρωταθλητές από το ’91, αλλά η υπεράσπιση του τίτλου τους χρειάστηκε το κυριολεκτικά τέλειο παιχνίδι του Λέτνερ. Λίγους μήνες πριν αγωνιστεί στην πρώτη και αυθεντική Dream-Team των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992, ο Λέτνερ έβαλε την σφραγίδα του στο αποκαλούμενο και «κορυφαίο ματς όλων των εποχών», καθώς στον προημιτελικό με το Κεντάκι πήρε την πάσα από τα 3/4 του παρκέ από τον Γκραντ Χιλ και χάρισε στο Ντιούκ την νίκη με 104-103 στην παράταση και την πρόκριση στο φάιναλ-φορ με καλάθι στα 1,6΄΄, ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 31π.-9/9διπ.-1/1τριπ.-10/10βολ.!!! Οι «Μπλε Διάβολοι» συνέχισαν και πανηγύρισαν και τον δεύτερο διαδοχικό τίτλο τους, διαλύοντας στον τελικό το Μίσιγκαν με 71-51.
 
 
Νο3: ΧΑΡΗΚΑΜΕ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΡΙΜΙΑ, ΚΥΡΙΕ ΤΖΟΡΝΤΑΝ!
Πολύ πριν το πρωτότυπο «The Shot», στο 5ο ματς του 1ου γύρου των πλέι-οφς στο Κλίβελαντ, αλλά και το… σίκουελ, με το νικητήριο σουτ στον 6ο Τελικό του 1998 στην Γιούτα, ο Μάικλ Τζόρνταν είχε φροντίσει να «συστηθεί» στο παγκόσμιο μπάσκετμπολ από το πανεπιστήμιο. Ο μετέπειτα «Air» σκόραρε το νικητήριο καλάθι στον τελικό του NCAA, το 1982, με το Τζόρτζταουν του Πάτρικ Γιούινγκ, αφού αν και πρωτοετής «τόλμησε» να πάρει την προσπάθεια από τον τότε σταρ του Νορθ Καρολάινα και μετέπειτα αστέρα των Λέικερς, Τζέιμς Ουόρθι και να χαρίσει τον τίτλο στους «TarHeels»!!!
 
 
 
Νο2: Ο «ΗΡΩΑΣ» ΤΟΥ ΤΖΙΜ ΒΑΛΒΑΝΟ
Ο τελικός του 1983 ήταν η απόλυτη επιβεβαίωση της ιστορίας του Δαβίδ με τον Γολιάθ. Το ταπεινό Νορθ Καρολάινα Στέιτ του κόουτς Τζιμ Βαλβάνο υπέταξε στον τελικό το μεγάλο φαβορί Χιούστον, των Χακίμ Ολάζουον, Κλάιντ Ντρέξλερ και της φημισμένης και θεαματικής «Phi Slama Jama», όμως έκανε την έκπληξη χάρη στο κάρφωμα στην εκπνοή του συχωρεμένου Λορένζο Τσαρλς!
 
Νο1: ΤΟ ΑΠΙΘΑΝΟ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΚΡΙΣ ΟΥΕΜΠΕΡ…
Το αμερικάνικο (και όχι μόνο) μπασκετικό κοινό είχε μείνει έκθαμβο από το θέαμα που πρόσφερε η περίφημη «Fab-5» του Μίσιγκαν, των Τζέιλεν Ρόουζ, Τζουάν Χάουαρντ, Τζίμι Κινγκ, Ρέι Τζάκσον και Κρις Ουέμπερ. Ωστόσο, ο κόσμος δεν θα ξεχάσει ποτέ κάτι που ο τελευταίος θα ήθελε να λησμονήσει. Οι «Wolverines» βρέθηκαν πίσω με 71-73 στον τελικό του 1993 με το Νορθ Καρολάινα, αλλά είχαν την τελευταία επίθεση. Ο Ουέμπερ γλίτωσε στην αρχή τα βήματα μετά το ριμπάουντ του, όμως στη συνέχεια, στα 11΄΄, ζήτησε τάιμ-άουτ ενώ η ομάδα του δεν είχε δικαίωμα για άλλο και τιμωρήθηκε με τεχνική ποινή!!! Ο μετέπειτα σταρ των Κινγκς φωνάζει ακόμη ότι κάποιος του φώναξε από τον πάγκο να ζητήσει το τάιμ-άουτ…
 
-QPB9NBUG2g