Η Ατλάντα είναι η πόλη όπου μεγαλούργησε. Οι Χοκς είναι η ομάδα που αγάπησε και από το κοινό της οποίας λατρεύτηκε. Θαρρεί κανείς πως ο Ντομινίκ Ουίλκινς… γεννήθηκε κοσμογυρισμένος. Είδε το πρώτο φως της ζωής του στην «πόλη του φωτός», στις 12 Ιανουαρίου 1960. Έζησε παιδικά χρόνια σε Ντάλας, Βαλτιμόρη, Ουάσινγκτον και Νορθ Καρολάινα, ως γιος στρατιωτικού, πριν εγκατασταθεί στην πολιτεία της Τζόρτζια. Εκεί έπαιξε κολεγιακό μπάσκετμπολ και -έχοντας γίνει ντραφτ στο Νο3 από την Γιούτα, πριν γίνει ανταλλαγή- κι εκεί «θάμπωσε» το ΝΒΑ. Αγωνίστηκε στους Χοκς από 1982-1994, φόρεσε επίσης τις φανέλες των Κλίπερς (1994), Σέλτικς (1994-95), Σπερς (1996-97), Φορτιτούντο Μπολόνια (1997-98), Μάτζικ (1999) και επέστρεψε στην γενέτειρά του, στο Παρίσι, ως παίκτης του Παναθηναϊκού το 1996, για να οδηγήσει το «τριφύλλι» στην κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού «στέμματος»!

Ωστόσο, το βράδυ της Πέμπτης (5/3), ο «Nique» επιβεβαίωσε πως η Ατλάντα είναι στο «σπίτι» του. Ο 55χρονος, νυν αντιπρόεδρος των Χοκς, είδε τα αποκαλυπτήρια του αγάλματός του στην έδρα των «Γερακιών» και τόνισε: «Τώρα έχουμε ιστορία και εδώ»… Το ομοίωμα του «Human Highlight Film» είναι φτιαγμένο από γρανίτη, έχει ύψος 4μ., βάρος 840 κιλά και τον απεικονίζει σε φάση στην οποία επιχειρεί να καρφώσει! Και σχεδιαστής του είναι ο γλύπτης Μπράιαν Χάνλον, επίσης σχεδιαστής και του Hall Of Fame. «Ο Ντομινίκ ήταν ένας από τους πιο θεαματικούς και διασκεδαστικούς παίκτες του ΝΒΑ», σχολίασε ο κομισάριος της Λίγκας, Άνταμ Σίλβερ, συμπληρώνοντας ενώ κοιτούσε τον Ουίλκινς πως «αυτό το άγαλμα είναι σύμβολο πολλών περισσότερων πραγμάτων από τα κατορθώματά σου στο παρκέ».

Το παρών στην εκδήλωση προς τιμήν του Ντομινίκ έδωσε ο προπονητής του στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, Χιου Ντάραμ, ο τεχνικός του στους Χοκς, Μάικ Φρατέλο, και οι καλοί φίλοι του, Τζούλιους Έρβινγκ, Καρλ Μαλόουν, Τσαρλς Μπάρκλεϊ και Κλάιντ Ντρέξλερ, αλλά και ο αδερφός του και πρώην παίκτης των Νικς και Καβς, Τζέραλντ Ουίλκινς. Ο Λάρι Μπερντ έστειλε ένα μήνυμα μέσω βίντεο, λέγοντας «συγχαρητήρια! Είμαι σίγουρος πως το άγαλμά σου δεν σχεδιάστηκε σε θέση άμυνας!». Ο «Νικ», που αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ του ΝΒΑ τη σεζόν 1985-86, με μ.ο. 30,3π., ήταν 9 φορές All Star και δις νικητής του διαγωνισμού καρφωμάτων του All Star Game, το 1985 και 1990! To 2006 έγινε μέλος του Hall Of Fame, η φανέλα του με το Νο21 των Χοκς είναι μόλις η 3η (μετά τους Μπομπ Πέτιτ-Νο9 και Λου Χάντσον-Νο23) που αποσύρθηκε και υψώθηκε στην οροφή της «Philips Arena» και ο δήμαρχος της Ατλάντα, Κασίμ Ριντ αποκάλυψε πως θα δώσει το όνομα του Ουίλκινς σε δρόμο κοντά στο γήπεδο!

Ο ίδιος ο Ντομινίκ τόνισε επίσης στην εκδήλωση ότι «δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από ένα άγαλμα για να θεωρείται κάποιος αθλητικά “αθάνατος”! Ανέπνεα και μάτωνα για τους Χοκς. Κάθε στιγμή που αγωνιζόμουν για άλλη ομάδα, αισθανόμουν περίεργα κι αστεία. Για αυτό και είμαι περήφανος για ό,τι συμβαίνει τώρα εδώ που είμαστε». Ολοκλήρωσε την σπουδαία καριέρα του με 26.668π. σε 1.074 ματς στο ΝΒΑ (μ.ο. 24,8) και είναι ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία των Χοκς, με 23.292π. σε 882 ματς και μ.ο. 26,4π.! Εκτός από αντιπρόεδρος της ομάδας της Ατλάντα, εργάζεται και ως αναλυτής και σχολιαστής των αγώνων της, ενώ από το φθινόπωρο «αιωρείται» η φήμη ότι εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να εμπλακεί σε γκρουπ επιχειρηματιών για την αγορά των μετοχών των Χοκς.