Θεωρείται ο κορυφαίος σμολ-φόργουορντ όλων των εποχών! Ο ΛεΜπρον Τζέιμς αποτελεί τόσο πολύ σημείο αναφοράς στο ΝΒΑ πριν καν κλείσει την καριέρα του, που δεν αναφέρουν μόνο συγκρίσεις του μέλλοντος, όπως ο… «νέος ΛεΜπρον» Μπεν Σίμονς. Αλλά συχνά λένε πως υπήρξαν παίκτες πριν από εκείνον με τόσο ταλέντο, που αποκαλούνται οι «ΛεΜπρον πριν τον Τζέιμς»… Ένας από αυτούς ήταν ο συμπαίκτης του στο γυμνάσιο, Ρόμιο Τράβις, που δεν κατάφερε ποτέ να γίνει «βασιλιάς». Ακόμη πιο πίσω στον χρόνο, πάντως, είχε εμφανιστεί ένα παιδί-«θαύμα», με τα προσόντα του «LBJ», που όμως δεν κατόρθωσε να φτάσει στο ΝΒΑ και περιορίστηκε σε 10ετές πέρασμα από Σερβία, Κίνα, Γαλλία, Βενεζουέλα, Μεξικό, Δομινικανή Δημοκρατία, μικρότερες λίγκες στις Η.Π.Α. και τους… Χάρλεμ Γκλόουμπτροτερς! Ο Σέι Κότον, προπονητής πλέον σε ακαδημία με το όνομά του στη γενέτειρά του, στην Καλιφόρνια, είναι ένα ακόμη μεγάλο αλλά χαμένο ταλέντο και η ιστορία του έγινε ντοκιμαντέρ, το οποίο θα αρχίσει να προβάλλεται από το Σάββατο (30/1) αρχικά σε ιδιωτικές προβολές σε αμερικανικές κινηματογραφικές αίθουσες, με τίτλο «Manchild: The Schea Cotton Story: A Dream Deferred».

Το φιλμ θα προβληθεί επίσης στο επερχόμενο All Star Game του Τορόντο και περιλαμβάνει την πορεία του Κότον, στιγμιότυπα από την καριέρα του και δηλώσεις ή απόψεις από παίκτες του ΝΒΑ όπως οι Μπαρόν Ντέιβις, Έλτον Μπραντ, Τάισον Τσάντλερ και Πολ Πιρς. Ο ίδιος ο 37χρονος πια φόργουορντ δηλώνει στο ντοκιμαντέρ πως «στα 15 μου έλεγαν πως είμαι ο κορυφαίος παίκτης γυμνασίων σε όλη τη χώρα!». Η πορεία, όμως, παρά τις προσδοκίες, ήταν διαφορετική… Αν και ήταν ο μοναδικός 2ετής σε γυμνάσιο που αναδείχθηκε κορυφαίος παίκτης στην Cal-Hi Sports Division I State στην Καλιφόρνια, ο ιδρυτής του περίφημου καμπ ABCD, Σόνι Βακάρο, τόνισε ότι «ο Σέι τοποθετήθηκε πάνω στο βουνό του σχολικού μπάσκετμπολ στις Η.Π.Α., χωρίς καν… να σκαρφαλώσει το βουνό!». Ο νυν σταρ των Χιτ, Κρις Μπος, που αντιμετώπισε τον Κότον, επισήμανε σε συνέντευξη στο ESPN πριν από 4 χρόνια πως «όλες οι ομάδες που έπαιζαν εναντίον του γυμνασίου του, του Mater Dei Santa (σ.σ.: αγωνίστηκε πριν στο St. John Bosco και μετά στο St. Thomas More) έμπαιναν τρομαγμένες στο παρκέ!». Ο Κότον άλλωστε, παρά τον τραυματισμό του στον ώμο, γύρισε σε εκπληκτική κατάσταση και στα 16 του σκόραρε 35π. με 7 καρφώματα εναντίον του Λαμάρ Όντομ και δέχθηκε την υποτροφία που του πρόσφερε το UCLA.

Μονάχα που το NCAA αρνήθηκε να εγκρίνει την εγγραφή του στους «Bruins», λόγω καταγγελίας για παραποίηση των βαθμών του στις τελικές εξετάσεις του γυμνασίου… Ο βαθμός του ήταν 900, με όριο το 700, όμως οι δεδομένες μαθησιακές δυσκολίες του υποχρέωσαν τους αρμόδιους να μην πιστέψουν το αποτέλεσμα. Ο ίδιος ο Κότον έλεγε από τότε ότι «το NCAA μου έκλεψε δύο χρόνια από τη ζωή και την καριέρα μου. Χρονικό διάστημα που δεν μπόρεσα να ξαναβρώ». Έπειτα από φήμες και για παρατυπίες σε δώρα από το UCLA, όπως ένα πολυτελές και πανάκριβο τζιπ, κατέληξε στο Λονγκ Μπιτς Σίτι Κόλετζ (κομιούνιτι κόλετζ, σχολεία για παίκτες-μαθητές με χαμηλούς βαθμούς), όπου είχε 25,8π. και οδήγησε το κολέγιο σε ρεκόρ 33-3! Στη συνέχεια φοίτησε στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, όμως παρά τους 15,5π.-4,6ριμπ. στην τελευταία σεζόν του, το 1999-2000, καμία ομάδα του ΝΒΑ δεν τον επέλεξε στο ντραφτ. Το 2010, όταν αποφάσισε να δώσει τέλος στην διεθνή καριέρα του, υποστήριξε πως «αν ήξερα ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν έτσι, θα είχα αποφασίσει να μην παίξω πανεπιστημιακό μπάσκετμπολ».

Η ευκαιρία που του έδωσαν οι Ορλάντο Μάτζικ στο σάμερ-λιγκ του 2000 δεν ήταν αρκετή, καθώς οι προπονήσεις της ομάδας της Φλόριντα ολοκληρώθηκαν την 2η μέρα, λόγω του θανάτου του άλλοτε παίκτη του ΠΑΟΚ, Κόνραντ ΜακΡέι, στην προπόνηση, από ανακοπή καρδιάς… Ο ίδιος ο Κότον πίστευε πως θα φτάσει στο ΝΒΑ, αφού εκεί βρέθηκαν δεκάδες αντίπαλοι που κέρδισε εύκολα στα μαθητικά χρόνια του, όμως απλώς έγινε Νο4 ντραφτ το ΑΒΑ από το Άναχαϊμ και αποφάσισε να γίνει γυρολόγος. Φόρεσε κατά σειρά τις φανέλες των Παρτίζαν Βελιγραδίου (Σερβία), Σανγκάη Σαρκς (Κίνα), Μπρεστ, Εβρέ (Γαλλία-το 2001-02 είχε μ.ό. 27,5π.!), Λενέρος (Δομινικανή Δημοκρατία), Τέξας Ριμ Ρόκερς (USBL), Λονγκ Μπιτς (ΑΒΑ), Καράκας (Βενεζουέλα), Τσένταρ Ράπιντς (USBL), Χάρλεμ Γκλόουμπτροτερς, Πενσιλβάνια (USBL), Ταχίρα (Βενεζουέλα), Λόμπος Γκρίσες (Μεξικό) και Γκουάρος νετ Λάρα (Βενεζουέλα). Μετά το τέλος της καριέρας του στα παρκέ, αφοσιώθηκε στην ακαδημία μπάσκετμπολ με το όνομά του, ενώ διετέλεσε και κόουτς των γυμνασίων Μίλικαν και Μπέλμοντ Σορ στο Λ.Α.. Ο τίτλος Manchild του ντοκιμαντέρ, όπως είχε αναφερθεί και σε αφιέρωμα του περιοδικού SLAM, προέκυψε από τα εκπληκτικά σωματικά προσόντα του, με τον άλλοτε γκαρντ των Πανιωνίου, Αρη, ΑΕΚ, Τόμπι Μπέιλι, αντίπαλό του στα ημιτελικά του πολιτειακού πρωταθλήματος το 1994, να συμπεραίνει πως «από 16 ετών ήταν ένα παιδί στο σώμα ενός μεγαλόσωμου άνδρα!». Αν και από εκείνη την ηλικία δεν ψήλωσε άλλο και παρέμεινε στο 1,98μ.