Το πρωτάθλημα της σεζόν 1991-92 έχει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Από την μια ήταν το τελευταίο που διοργάνωσε η ΕΟΚ. Από την επόμενη χρονιά ο χάρτης του μπάσκετ άλλαξε και την κατάσταση στα χέρια του ο τότε ΕΣΑΚ και σημερινός ΕΣΑΚΕ. Ο πιο σημαντικός λόγος, όμως, που το πρωτάθλημα εκείνο το μνημονεύουν όλοι ως σήμερα ήταν γιατί ήταν επεισοδιακή και στιγματίστηκε από μια τεράστια απεργία των παικτών, που κράτησε μάλιστα 50 μέρες!

Ο ΠΣΑΚ σήκωσε την παντιέρα τα επανάστασης και κήρυξε αποχή με αποτέλεσμα στα μέσα του Α’ γύρου να διεξαχθούν τρεις αγωνιστικές με την συμμετοχή των εφήβων παικτών των ομάδων και των ξένων!

Οι παίκτες είχαν ρίξει το τραπέζι οικονομικά και ασφαλιστικά αιτήματα. Ζητούσαν από την ΕΟΚ και την Πολιτεία να μπει πια το μπάσκετ σε επαγγελματικές βάσεις. Απαιτούσαν να υπάρχει ασφάλιση, εγγυημένα συμβόλαια και οικονομική ασφάλεια στα λεφτά που έπαιρναν. Ζητούσαν επίσης να σταματήσουν οι αθρόες Ελληνοποιήσεις παικτών, που έδιναν κι έπαιρναν τότε και είχαν αρχίσει να αποτελούν μια μάστιγα, που κράτησε για πολλά χρόνια,

Η απεργία ξεκίνησε στις 21 Οκτωβρίου 1991 και όπως είπαμε στη αρχή, δεν ήταν ολιγοήμερη. Κράτησε 50 ολάκερες μέρες!

Ο χαμός στον «Τάφο του Ινδού»

Το πιο χαρντ κορ επεισόδιο εκείνης της ιστορίας παίχτηκε στις 30 Νοεμβρίου 1991 στον «Τάφο του Ινδού» στο αιώνιο ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός.

Έσπασε την απεργία ο Ολυμπακός του Ιωαννίδη

Οι «ερυθρόλευκοι» του Γιάννη Ιωαννίδη έσπασαν την απεργία. Πήγαν με φουλ ρόστερ (πλην Καμπούρη, Παπαδάκου) στην Λεωφόρο για να αντιμετωπίσουν τον Παναθηναϊκό.

Ο «ξανθός» είχε δικαιολογήσει την στάση του Ολυμπιακού, αλλά τα έριξε όλα όχι σε εκείνον, αλλά στους παίκτες: «Οι παίκτες ξέρουν ακριβώς τα συμφέροντά τους, γι’ αυτό παίζουν».

Οι «πράσινοι» παρατάχθηκαν μόνο με Εφήβους και τον Αμερικανό, Antonio Davies, ο οποίος έκανε στη συνέχεια τεράστια καριέρα στο ΝΒΑ (έπαιξε σε Indiana Pacers, Toronto Raptors, Chicago Bulls, New York Knicks).

 

Η… κατάληψη του ΠΣΑΚ

Τα μέλη του ΠΣΑΚ έσπευσαν στο γήπεδο, ανακοινώνοντας ότι θα κάνουν εκεί την Γενική τους Συνέλευση σε μια προσπάθεια να μην γίνει το ματς.  Τα μέλη του Συνδέσμου, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Φάνης Χριστοδούλου, έβαλαν πάγκους, τραπέζια και καρέκλες στο κέντρο του γηπέδου.

Κουνούσαν «κατοστάρικα»

Ο λιγοστός κόσμος που ήταν στις εξέδες αποδοκίμαζε τους «ερυθρόλευκους» και τους… κουνούσε, τα τότε χαρτονομίσματα των 100 δραχμών, που είχαν την… χρωματική σημειολογία τους, καθώς ήταν κόκκινα.

Στο κλειστό ήρθε και Εισαγγελέας. Οι απεργοί απειλήθηκαν με συλλήψεις. Τελικά η κωμωδία τελείωσε μετά από 2,5 ώρες, καθώς αποφασίστηκε να αναβληθεί το ματς.

Ο Κώστας Παταβούκας, έκανε λόγο για «απάντηση σ’ όσους μιλούσαν για απεργοσπάστες». Μετά από παρέμβαση της Κυβέρνησης και της ΕΟΚ, η απεργία λύθηκε τελικά πιο μετά.

Οσο για το ντέρμπι έγινε τελικά στις 23/12 με τον Ολυμπιακό να κερδίζει 84-81.

 

Ο ΧΑΜΟΣ ΣΤΟΝ ΤΑΦΟ ΤΟΥ ΙΝΔΟΥ