Το Σικάγο θεωρείται μία από τις λεγόμενες «μπασκετουπόλεις» των Η.Π.Α.. Από τα ανοικτά γήπεδα της πολιτείας του Ιλινόι έχουν «ξεπηδήσει» μεγάλοι σταρ όπως οι Αϊζάια Τόμας (των Πίστονς), Ντουέιν Ουέιντ, Τζορτζ Μάικαν, Τιμ Χάρνταγουεϊ, Μαρκ Αγκουάιρ, Νταν Ίσελ, αλλά και «ρολίστες πολυτελείας» όπως οι Τέρι Κάμινγκς, «Ντοκ» Ρίβερς, Μορίς Τσικς, Μάικλ Φίνλεϊ, Αντουάν Ουόκερ, Έντι Τζόνσον και Τζεφ Χόρνασεκ. Το επίκεντρο ήταν συχνά το γυμνάσιο Σιμεόν, από το οποίο αποφοίτησε ο αρχηγός των Μπουλς, Ντέρικ Ρόουζ, ο νέος σταρ των Μπακς και συνοδοιπόρος του Γιάννη Αντετοκούνμπο, Τζάμπαρι Πάρκερ και ο αδικοχαμένος Μπεν Ουίλσον… Ωστόσο, υπάρχουν και δύο σχολεία που μπορούν να περηφανεύονται (και) αυτές τις μέρες για τους πιο διάσημους -αθλητικά- απόφοιτούς τους.

Τα γυμνάσια Λανφίερ και Πιόρια Σέντραλ παρακολουθούν με καμάρι τους Αντρέ Ιγκουοντάλα και Σον Λίβινγκστον αντίστοιχα, οι οποίοι πριν γίνουν καταλύτες της πρώτης νίκης των Ουόριορς στους φετινούς Τελικούς επί των Καβαλίερς, μεγαλούργησαν στα γυμνασιακά γήπεδα του Σικάγο! Οι δύο βετεράνοι γκαρντ πάτησαν το πόδι τους στο ΝΒΑ το ίδιο καλοκαίρι, το 2004. Αφού ο 32χρονος «Iggy» επιλέχθηκε στο Νο9 του ντραφτ από τους Σίξερς, έπειτα από μία διετία στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα, ενώ ο 30χρονος Λίβινγκστον έκανε απευθείας το «άλμα» από το high school στη Λίγκα, καθώς αρνήθηκε τελικά την υποτροφία που του πρόσφερε ο Μάικ Σιζέφσκι και το Ντιούκ. Οι Κλίπερς τον επέλεξαν στο Νο4 έχοντας ως συστατική επιστολή τον τίτλο του «Mr. Basketball» του Ιλινόι, κοινώς του κορυφαίου παίκτη της πολιτείας το 2003-04!

Οι Ιγκουοντάλα και Λίβινγκστον έμαθαν στα εφηβικά τους χρόνια να παίζουν με το ένστικτο, τα αθλητικά προσόντα και την «εκρηκτικότητα». Μονάχα που ενώ ο πρώτος συνεχίζει να τα χρησιμοποιεί στην άμυνα για να «εξολοθρεύσει» σταρ όπως οι ΛεΜπρον Τζέιμς και Κέβιν Ντουράντ (ο προπονητής του, Στιβ Κερ, τον αποκάλεσε «αφανή ήρωα» μετά τον 6ο Δυτικό τελικό στην Οκλαχόμα Σίτι!), ο δεύτερος έχει αναγκαστεί να παίζει με το μυαλό και να χρησιμοποιεί αρμονικά με μεγάλο μπόι του (σ.σ.: 2,01μ.) για πόιντ-γκαρντ. Αμφότεροι παίζουν πια κυρίως με το υψηλότατο μπασκετικό IQ τους, αλλά για τον Λίβινγκστον αυτό έγινε αναγκαιότητα όταν παραλίγο να αποχωρήσει πρόωρα από την τρίτη σεζόν του…

Ο νεαρός τότε γκαρντ των Κλίπερς διέλυσε το γόνατό του σε έναν φρικιαστικό τραυματισμό, στις 26 Φεβρουαρίου 2007 κόντρα στην Σάρλοτ, και οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν πως ίσως χρειαζόταν να του… ακρωτηριάσουν το πόδι. Ωστόσο, αν και περπάτησε έπειτα από μήνες, όχι μόνο επέστρεψε το 2008 στο Μαϊάμι, άλλα έγινε γυρολόγος (Οκλαχόμα Σίτι, Ουάσινγκτον, Σάρλοτ, Μιλγουόκι, Κλίβελαντ, Μπρούκλιν και Τάλσα στο NBDL) για να καταλήξει υπέρ-πολύτιμος στο Γκόλντεν Στέιτ (μ.ό. καριέρας 6,7π.-3,4ασ.-2,6ριμπ. σε 622 ματς-τα 181 σαν βασικός και 22,1΄). Στα νιάτα του, λόγω του ύψους και της θέσης του, ο Λίβινγκστον έλαβε εύλογα συγκρίσεις με παλαιότερους ψηλούς πλέι-μέικερ, όπως ο θρύλος των Λέικερς, Μάτζικ Τζόνσον και ο άλλοτε σταρ των Ορλάντο Μάτζικ. Άνφερνι Χάρνταγουεϊ. Ο γκαρντ των Ουόριορς κατέκτησε δύο πολιτειακούς τίτλους (2003, 2004) με το γυμνάσιο Πιόρια Σέντραλ, αλλά την πρώτη σεζόν δεν… διαδέχθηκε τον Ιγκουοντάλα, το Λανφίερ του οποίου ηττήθηκε στον τελικό του 2002.

Ο Ιγκουοντάλα, πάντως, κατόρθωσε να στεφθεί πρωταθλητής ΝΒΑ πέρσι με το Γκόλντεν Στέιτ, αφού αρχικά θεωρήθηκε ο νέος franchise player των Σίξερς. Ο 32χρονος έχει ξεκαθαρίσει πως δεν του αρέσει το παρωνύμιο «Iggy», αλλά ούτε και το «A.I.2», ως κάποτε ο νέος… Άλεν Άιβερσον της Φιλαδέλφειας. Ο Ιγκουοντάλα συνυπήρξε 3 χρόνια με τον «Answer» (2004-06και 2009-10) αλλά δεν έφεραν δόξα στους Σίξερς και το 2012 αποχώρησε για το Ντένβερ, μετακομίζοντας την επόμενη σεζόν στους Ουόριορς. Ο περσινός MVP των Τελικών, πάντως, με αφορμή τις «αποστολές» να σταματήσει τον Ντουράντ προ ημερών και τον ΛεΜπρον στον 1ο Τελικό, θυμήθηκε πρόσφατα μία ιστορία από τα χρόνια του στην Φιλαδέλφεια. Το 2005-06, στην δεύτερη σεζόν του στους Σίξερς, κατόρθωσε στο εντός έδρας παιχνίδι με τους Λέικερς να περιορίσει τον Κόμπι Μπράιαντ σε 17π. με 7/27 σουτ. Και ο τότε κόουτς του Λ.Α., Φιλ Τζάκσον, παραδέχθηκε πως «είναι ο καλύτερος αμυντικός που έχει αντιμετωπίσει τον Κόμπι!».

Ο Μπράιαντ, όμως, έχοντας ηττηθεί και παίξει άσχημα μπροστά στο κοινό της γενέτειράς του, ετοίμαζε για μήνες την ρεβάνς του… Λίγο πριν από την αναμέτρηση των δύο ομάδων στο «Στέιπλς Σέντερ», την ίδια χρονιά, ο αρχηγός των «Λιμναίων» πήγε στα αποδυτήρια και αναζήτησε τον «Iggy». Δεν τον βρήκε, όμως ζήτησε από τους συμπαίκτες του και τους ανθρώπους των Σίξερς να του μεταφέρουν ένα μήνυμα: «Να του πείτε απλώς… 50 απόψε!», εννοώντας ότι θα σκοράρει εναντίον του 50π.. Και ο Ιγκουοντάλα τόνισε, αποκαλύπτοντας το θέμα τις παραμονές των Τελικών με το Κλίβελαντ, ότι ο Κόμπι σχεδόν τήρησε την υπόσχεσή του, «αφού μπήκε στο παρκέ και έβαλε εναντίον μου τους περισσότερους από τους… 48π. του»!!! Ο Μπράιντ είχε επιστρέψει από τιμωρία 2 αγώνων για αγκωνιά στον Μάικ Μίλερ των Γκρίζλις και είχε 19/29 σουτ, εκ των οποίων τα 7/7τριπ.! Σε ματς που διεξήχθη στις 6 Ιανουαρίου 2006, λίγες μέρες πριν τους 81π. του κόντρα στο Τορόντο!Ήταν ένα ιδιότυπο trash-talking του Μπράιαντ, σαν εκείνα που συνήθιζε το είδωλό του, Μάικλ Τζόρνταν στο παρκέ, αλλά και σαν παλαίμαχος ή και στον… κινηματογράφο, αλλά και την εξέδρα! Αλλά και σαν αυτά που δεν ενθουσιάζουν πια τον επίσης σπουδαίο trash-talker Γκάρι Πέιτον.