Η επιτυχία και ο τρομακτικός αντίκτυπος που είχε στο μπάσκετ ίσως να περικλείονται μέσα σε δυο ιστορικές φράσεις που είχε πει ο ίδιος και τις οποίες μάλλον θα πρέπει να τις βάλουν σε κάδρο όλοι οι νέοι αθλητές, να τις βλέπουν κάθε μέρα και να τις έχουν ως μότο και στάση ζωής.

Η μια είναι: «Απέτυχα πολλές φορές στη ζωή μου. Αυτό όμως είναι που με έκανε να πετύχω». Και η δεύτερη είναι: «Η αποτυχία με κάνει να δουλεύω ακόμα σκληρότερα». Ο Michael Jordan τα είπε αυτά. Και φυσικά ακόμα στο πιο μικρό χωριό του πλανήτη όλοι ξέρουν το όνομά του.

Αυτό, που ίσως να μην ξέρουν, όμως, είναι ότι ο «MJ» δεν τα είπε τυχαία τα λόγια αυτά. Ο δρόμος της επιτυχίας δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Είχε και απότομες στροφές κοφτερές πέτρες που τον πλήγωσαν.

Ο «Air» είχε πολλές αποτυχίες στην καριέρα του. Οι δυο μάλιστα ίσως να τον στοιχειώνουν ακόμα. Οι δυο μαύρες αυτές σελίδες είναι γραμμένες στο μαθητικό κεφάλαιο της καριέρας του.

Τον «έκοψαν» από την ομάδα

Ο Jordan γεννήθηκε στο Fort Greene του Brooklyn. Η οικογένειά του, όμως, μετακόμισε όταν ήταν πολύ μικρός στο Wilmington στην North Carolina. O «Air» πήγε έτσι στο Λύκειο Emsley A. Laney High School στο Wilmington.

Ήταν εξαιρετικός και στο μπάσκετ και στο μπέιζμπολ. Το μπάσκετ τον κέρδισε, αλλά στα πρώτα χρόνια του δεν ήταν κάτι το.. εξωπραγματικό, πέρα από ένας πολύ καλός αθλητής.

Όταν πήγε στο Emsley A. Laney High School αποφάσισε να δοκιμαστεί στην ομάδα μπάσκετ του Λυκείου. Εκεί έφαγε πόρτα! Ναι καλά διαβάσατε, πόρτα! Τον έκοψαν από την πρώτη ομάδα! Τότε ήταν απλά ένας αθλητικός παίκτης με ύψος 1,80μ. αλλά δεν έβγαζε μάτια και έτσι δεν τον πήραν στην ομάδα. Θεώρησαν ότι η ομάδα ήταν γεμάτη στα γκαρντ (μάλιστα στην ομάδα έπαιζε ο αδελφός του), καθώς είχαν 8 «κοντούς» και έτσι του έδειξαν την έξοδο.

Ο «MJ» δεν το έβαλε κάτω. Δούλεψε σαν σκυλί όλη εκείνη την σεζόν και το καλοκαίρι. Πρόσθεσε στο κορμί του, όγκο, εκρηκτικότητα, μα πήρε και ύψος. Ψήλωσε 10 εκατοστά. Στην αρχή της επόμενης σεζόν ήταν έτοιμος. Δοκιμάστηκε, έβγαλε μάτια και τον πήραν αμέσως στην πρώτη ομάδα. Και φυσικά έγινε γρήγορα, γρήγορα ο ηγέτης της.

Δεν πήρε ποτέ τον τίτλο

Ο Michael Jordan ήθελε να στεφθεί πρωταθλητής με το Laney στο σχολικό πρωτάθλημα της περιφέρειάς του στην Division II της North Carolina. Ηταν το απωθημένο του.

Στην τελευταία του χρονιά στο σχολικό πρωτάθλημα φάνηκε πως το όνειρό του θα πάρει σάρκα και οστά. Το Laney κάλπαζε στην κανονική περίοδο και την τελείωσε με σκορ 18-3!

Στον πρώτο γύρο των πλέι οφ της περιφέρειας διέλυσε το Eastern Wayne με 55-28 με 27 πόντους του Jordan και πήρε το ρεκόρ του στο 19-3.

Στον επόμενο γύρο κλήθηκε να αντιμετωπίσει το New Hanover, το οποίο είχε κερδίσει δυο φορές στην κανονική περίοδο (όχι τόσο εύκολα, πάντως, καθώς το πρώτο ματς έληξε 51-49 και το δεύτερο 62-54).

Ο «Air» και η παρέα του ήταν τα φαβορί. Στα χαρτιά, όμως, όπως αποδείχτηκε. Ο Jordan έβαλε 26 πόντους, αλλά το Laney έχασε με 56-52 από το New Hanover και αποκλείστηκε!

Ο «Air» βέβαια, πέρασε στη συνέχεια στην σφαίρα του μύθου και έγινε θρύλος του ΝΒΑ, αλλά αυτές τις δυο πικρές στιγμές δεν τις ξέχασε ποτέ.

 

ΤΑ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ MICHAEL JORDAN