Ήταν αυτό που λέμε: «καπετάν φασαρίας» και χωρίς μάλιστα κανένα ίχνος υπερβολής. Αν κάποιος ήθελε να κολλήσει στον Bill Laimbeer μια τεμπέλα αυτή θα του ταίριαζε γάντι. Ο παλαίμαχος σέντερ του ΝΒΑ θεωρείται από πολλούς ο πιο «βρώμικος» και ο πιο φασαριόζος παίκτης που πέρασε ποτέ από το καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Οι καυγάδες του έχουν μείνει μυθικοί, καθώς είχε «πλακωθεί» με όλους τους μεγάλους σταρ του ΝΒΑ και είχε στήσει ατέλειωτες κλωτσοπατινάδες στα παρκέ. Και δεν ήταν μόνο αυτό η άμυνα που έπαιζε ήταν κάτι ανάμεσα σε ελληνορωμαϊκή πάλη, κατς και μποξ και οι αντίπαλοί του δεινοπαθούσαν.

Ήταν μέλος των θρυλικών «Bad Boys» του Detroit. Και οι άλλοι Pistons (π.χ. Thomas, Rodman) ήταν… κουμάσια, αλλά αυτός τους ξεπερνούσε όλους σε αγριάδα και διάθεση για ξύλο και καυγά.

Ηταν ένα εξαιρετικός και πολύ δυνατός παίκτης. Το κακό του ήταν, όμως, πως τα χέρια του δεν τα χρησιμοποιούσε μόνο για να πιάνει την μπάλα, αλλά για να πιάνει και στο ξύλο τους αντιπάλους του.

Τις γροθιές, τα… κεφαλοκλειδώματα και τις αγκωνιές του είχαν δοκιμάσει πολλοί παίκτες ανάμεσά τους σχεδόν όλοι οι τότε σταρ του ΝΒΑ, με πρώτο τον Larry Bird των Celtics, τον οποίο δεν πήγαινε με τίποτα και είχε πλακωθεί μαζί του.

Ο Laimbeer δεν δίστασε να τα βάλει ακόμα και με τον φοβερό και τρομερό Charles Barkley, τον οποίο ελάχιστοι τολμούσαν να χτυπήσουν ή να απειλήσουν.

Ακόμα και τον συνήθως ήσυχο Magic Johnson είχε… περιλάβει.

Ο William Laimbeer Jr. όπως ήταν το πλήρες όνομά του γεννήθηκε στις 19 Μαϊου του 1957 στη Βοστώνη (εδώ είναι το ωραίο, καθώς όταν έπαιζε με τους Celtics γινόταν «ταύρος».

Η πλούσια οικογένεια

Η οικογένειά του ήταν πλούσια. Ο πατέρας του ήταν μεγάλο στέλεχος εταιρείας και μετέπειτα έγινε και πρόεδρος. Μάλιστα κάποια στιγμή είχε πει ότι είναι ο μοναδικός παίκτης του ΝΒΑ, που ο πατέρας του βγάζει περισσότερα χρήματα απ’ αυτόν!

Αποφοίτησε από το Notre Dame. Ηταν στο Νο 65 του ντραφτ του 1979. Επιλέχθηκε από το Cleveland, αλλά δεν έπαιξε τότε στους Cavaliers.

Πέρασε τον Ατλαντικό και έπαιξε μπάσκετ στην ιταλική Brescia (1979-80). Γύρισε στις ΗΠΑ και έπαιξε τελικά στο ΝΒΑ με τους Cavaliers (1980-82). To 1982 βρήκε την Ιθάκη και την ομάδα της καρδιάς του, τους Detroit Pistons. Έπαιξε στα «πιστόνια» ως το 1993, οπότε και σταμάτησε το μπάσκετ.

«Τέλος» επειδή έσπασε το χέρι του Thomas

O Laimbeer ήθελε να συνεχίσει και να παίξει στη σεζόν 1993-94, αλλά τότε έκανε κάτι που τον ανάγκασε να σταματήσει το μπάσκετ. Ο μύθος λέει ότι πλακώθηκε άγρια σε μια προπόνηση με τον  μέχρι τότε φίλο του και ηγέτη της ομάδας, τον Isiah Thomas. Ο «καπετάν φασαρίας» έκανε ασήκωτο τον Thomas και του έσπασε και το χέρι.

Ο Laimbeer και οι Pistons φοβήθηκαν την κατακραυγή από τον κόσμο τους και έτσι ο Αμερικανός σέντερ αποφάσισε να «αποστρατευθεί» οριστικά.

Στη συνέχεια έμπλεξε με επιχειρήσεις. Άνοιξε μια μεγάλη εταιρεία συσκευασιών με τον πατέρα του, αλλά την… έριξαν έξω και την έκλεισαν. Παράλληλα ασχολήθηκε και με την προπονητική.

Το ωραίο είναι ότι πλέον είναι προπονητής σε γυναικεία ομάδα, καθώς κάθεται στον πάγκο των Las Vegas Aces, που παίζουν στο WNBA.

O BILL LAIMBEER EN ΔΡΑΣΕΙ

ΤΟ ΞΥΛΟ ΜΕ ΤΟΝ CHARLES BARKLEY

 

Η ΜΑΧΗ ΜΕ ΤΟΝ LARRY BIRD