Πραγματοποιώντας σπουδαία εμφάνιση, με τη «σφραγίδα» όχι μόνο των μεγάλων του «αστέρων», αλλά και των «αφανών ηρώων» που αναδείχθηκαν στο παιχνίδι της Πυλαίας, ο ΠΑΟΚ υπέταξε με 88-75 και πλέον δημιούργησε ευνοϊκές προϋποθέσεις για την πρόκριση από τον όμιλο του Last-32 του Eurocup. Εκτός του ότι πήρε μία διόλου ευκαταφρόνητη για τους Γάλλους διαφορά, τουλάχιστον με την εικόνα που έδειξαν οι δύο ομάδες στο παρκέ, έχει την «χρυσή» ευκαιρία να πάρει το προβάδισμα για την πρόκριση στους δύο προσεχείς αγώνες με αντίπαλο την Όλντενμπουργκ, με τον αγώνα αυτόν να αποτελεί το «εφαλτήριο».

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης δεν είχε αντίπαλο στη «μάχη» του «ζωγραφιστού» και ολοκλήρωσε με 19 πόντους και πέντε ριμπαόυντ. Ο Κώστας Βασιλειάδης ήταν εξαιρετικός με 15 πόντους και, οκτώ ριμπάουντ και τρεις ασίστ, ενώ τη μεγάλη τριάδα συμπλήρωσε ο Ουίλ Χάτσερ με 14 πόντους, τρία ριμπάουντ και τέσσερις ασίστ. Ρόλο «παράγοντα Χ» έπαιξε ο Νίκολα Μάρκοβιτς με 17 πόντους, οκτώ ριμπάουντ και τέσσερις ασίστ, όπως και ο Μιλένκο Τέπιτς με 13 πόντους, τρία ριμπάουντ, τρεις ασίστ και τρία κλεψίματα. Κορυφαίος ήταν ο Αλί Τραορέ για τους φιλοξενούμενους, εκμεταλλευόμενος την απουσία του «Σόφο» για αρκετή ώρα μεταξύ των μέσων της τρίτης και των τελών της τέταρτης περιόδου για να φτάσει στους 18 πόντους, ενώ 16 είχε ο Μπο ΜακΚάλεμπ, αν και οι 12 επετεύχθησαν στο πρώτο ημίχρονο. «Δψήφιος» ήταν και ο Μαρκ Πέιν με 10 πόντους. Αξιοσημείωτη είναι η υποδειγματική αμυντική αντιμετώπιση του Λεό Βέστερμαν που έφτασε μόλις στους 4 πόντους, σε ένα ματς όπου ο Τζιμ Μπιλμπά ήθελε το σκοράρισμά του, καθώς δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον Νομπέλ Μπουνγκού-Κολό.

Το φιλμ

Ο ΠΑΟΚ, όπως και στα περισσότερα παιχνίδια του, στόχευσε και πάλι στη ρακέτα και τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη και ο Έλληνας σέντερ ήταν ασφαλώς το «σημείο αναφοράς», κερδίζοντας τις «μάχες» με τους Ζερμπό και Τραορέ. Στην αντίπερα όχθη, όμως, ο ΜακΚάλεμπ είχε ξεκινήσει εξίσου δυναμικά, με τους επτά εκ των πρώτων εννέα πόντων της ομάδας του να προέρχονται από τον ίδιο (8-9 στο 5′). Όσο ο «Δικέφαλος» δεν άφηνε την αντίπαλό του να τρέξει, «έχτιζε» το δικό του «μομέντουμ», βλέποντας τους Βασιλειάδη και Χάτσερ να δημιουργούν επίσης ευνοϊκές καταστάσεις είτε για τους εαυτούς τους, είτε για τους συμπαίκτες του, με αποτέλεσμα η «πολυφωνία» του σε εκείνο το σημείο να τον φέρει μπροστά με διαφορά επτά πόντων (22-15 στο 9). Ένα γρήγορο 0-4 των «Λιμουζό» θα την κατέβαζε πολύ γρήγορα σε απόσταση «αναπνοής», αφού βρήκαν λύσεις στο ανοικτό γήπεδο πιέζοντας στην περιφέρεια, αλλά ο Χάτσερ είχε την τελευταία κουβέντα, διαμορφώνοντας το 24-19 της πρώτης περιόδου.

Ο ίδιος παίκτης «μονοπωλούσε» την υπόθεση του σκοραρίσματος για την ομάδα του, καθώς ο Σχορτσανίτης βρισκόταν στον πάγκο και οδήγησε μετά το 26-23 από ένα φοβερό τρίποντο με φάουλ και συμπληρωματική βολή του Γκέιτενς, σε ένα σερί 8-0 που «υπέγραψε» με τους Βασιλειάδη, Κώττα και Τέπιτς για το 34-23 στο στο 13ο λεπτό. ΜακΚάλεμπ και Πέιν προσπάθησαν να «αφυπνίσουν» τους αυμπαίκτες τους, αλλά ήταν οι μοναδικοί από πλευράς φιλοξενούμενων που είχαν σταθερή «σύνδεση» με το αντίπαλο καλάθι και αυτό δεν μπορούσε να βελτιώσει τη θέση τους. Πολύ περισσότερο, δε, όταν μπήλε ξανά ο «Σόφο» για να «χορέψει» όποιον έβρισκε μπροστά του και να ηγηθεί με τη διαφορά στο +7, μίας αντεπίθεσης στο τελευταίο λεπτό που θα αύξανε και πάλι την απόσταση σε διψήφιο νούμερο. Εκεί ο ΠΑΟΚ βρήκε και λύσεις στο ανοικτό γήπεδο, αφού «έσφιξε» τη Λιμόζ με την περιφερειακή του άμυνα και χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το κάρφωμα, με το οποίο ο Μάρκοβιτς «έγραψε» το 47-36 του ημιχρόνου.

Ο Σχορτσανίτης στην αρχή της τρίτης περιόδου έδωσε τη μεγαλύτερη τότε διαφορά στην ομάδα του, αλλά το «μομέντουμ» θα άλλαζε στα επόμενα λεπτά (49-36). Αυτό συνέβη γιατί, αφενός οι παίκτες του Μαρκόπουλου ήταν νευρικοί χάνοντας αρκετά μακρινά σουτ, παρά την ανανέωση αρκετών επιθέσεών τους, αφετέρου ο Σάφαρτζικ μπήκε εσπευσμένα στο παρκέ και έδωσε ρυθμό στην ομάδα του. Με απόλυτη ευστοχία σε τρία του τρίποντα, μείωσε στο «άψε-σβήσε» τη διαφορά στην τιμή των πέντε πόντων (52-47 στο 24′). Ο Πέιν έκανε κάτι ακόμη καλύτερο. Κέρδισε, δηλαδή το τέταρτο φάουλ του «Σόφο» στην επόμενη φάση και μείωσε με βολές σε 52-49. Ακολούθησε ένα «πινγκ-πονγκ» μεταξύ των δύο πλευρών, με σκοράρισμα σε κάθε φάση και τον ΠΑΟΚ να προσπαθεί να βρίσκει λύσεις από τις συνεργασίες παικτών, όπως ο Δέδας, ο Μάρκοβιτς και ο Τέπιτς. Ο πρώτος, μάλιστα, «έσπασε την γκίνια» των χαμένων τριπόντων, κάνοντας το 63-57 στο 28ο λεπτό και μία «καταιγίδα» από σουτ έξω από τη γραμμή των 6.75 ήρθε να μεγαλώσει ξανά την «ψαλίδα» σε διψήφιο νούμερο, καθώς οι Χάτσερ και Βασιλειάδης δήλωσαν «παρόντες« κι έκλεισαν εμφατικά το δεκάλεπτο (73-59).

Ο Τέπιτς έκλεβε μπάλες και έβγαζε την ομάδα του στον αιφνιδιασμό, ενώ ο Μάρκοβιτς κέρδιζε με αυταπάρνηση τα «θηρία» για να φτάσει η διαφορά στο +18 για τον ΠΑΟΚ στα πρώτα τρία λεπτά της τελευταίας περιόδου (79-61). Ο Βέστερμαν και ο Τραορέ ανέλαβαν να «σπρώξουν» τους Γάλλους προς μία νέα αντίδραση, με τον ΜακΚάλεμπ να σκοράρει μετά από πολλή ώρα, αφού βρήκε τις ευκαιρίες του στο transition μετά από την σαφώς πιο πιεστική άμυνα του ίδιου και των συμπαικτών του (81-69 στο 36′). Ένα νέο κλέψιμο, όμως, που οδήγησε σε κάρφωμα του Μάρκοβιτς «ξεκόλλησε» τον «Δικέφαλο» και όλα μπήκαν σε μία σειρά. Η μπάλα περνούσε πάντα στα σωστά χέρια με υπομονή και μεθοδικότητα, και οι Σχορτσανίτης, Ντούβνιακ διατήρησαν το σκορ σε διαστάσεις θριάμβου, με τον Τραορέ απλά να σημειώνει το τελικό σκορ.

Δεκάλεπτα: 24-19, 47-36, 73-59, 88-75

ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Τέπιτς 13 (1), Λιάπης, Βασιλειάδης 15 (3), Κακαρούδης, Τσόχλας, Δέδας 3 (1), Μαργαρίτης, Κώττας 3, Σχορτσανίτης 19, Ντούβνιακ 4, Μάρκοβιτς 17 (1), Χάτσερ 14 (1)

Λιμόζ (Μπιλμπά): Σάφαρτζικ 9 (2), ΜακΚάλεμπ 16 (2), Βοϊτσιεκόφσκι 2, Ντάνιελς 8, Γκέιτενς 4 (1), Βέστερμαν 4, Πέιν 10, Καμαρά, Τραορέ 18, Ντιαβαρά 4, Ζερμπό

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.