Μπορεί τα «αν» να μη γράφουν την ιστορία, αλλά ένα τέτοιο θα απασχολεί μάλλον τη δεδομένη στιγμή τους ανθρώπους του Άρη, ο οποίος ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στο Eurocup με άλλη μία «αυτοκρατορική» νίκη στο «Nick Galis Hall», με 83-68 επί της Αρμάνι Μιλάνο. Η πρόκριση είχε κριθεί από την προηγούμενη μέρα, όταν η Άλμπα Βερολίνου κέρδισε την Νεπτούνας, κι έτσι οι «κίτρινοι» μπορούν να τα βάλουν δίκαια… με τον εαυτό τους, για το κακό τελευταίο πεντάλεπτο στη Γερμανία που τους στοίχισε τη διαφορά τη μη αναστρέψιμη, όπως αποδείχθηκε, διαφορά των 15 πόντων ή την «αυτοκτονία» στην Κλαϊπέντα. Σε κάθε περίπτωση, η ευρωπαϊκή του περιπέτεια, στην επιστροφή του στις διοργανώσεις της Γηραιάς Ηπείρου, μόνο επιτυχημένη θεωρείται, με τους παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη να διατηρούν το αήττητο της έδρας τους και να δέχονται την αποθέωση από το κοινό τους. Με τέτοιες εμφανίσεις, άλλωστε, δεν μπορεί παρά να προοιωνίζει τα καλύτερα για το μέλλον του στο υψηλότερο επίπεδο…

Εκπληκτικός για τους νικητές ήταν ο Τζαμέλ Χάγκινς, ο οποίος ολοκλήρωσε με 15 πόντους και 8 ριμπάουντ, ενώ θα μπορούσε να έχει μεγαλώσει τη συγκομιδή του, αν δει κανείς τη 1/6 βολές του. Από 12 πόντους, είχαν οι Οκάρο Ουάιτ, Ντομινίκ Ουότερς και Τζέρελ ΜακΝίλ, ενώ 11 πρόσθεσε ο Σπύρος Μούρτος, με ουδένα να υστερεί. Κορυφαίος της ιταλικής ομάδας, ήταν ο Ρακίμ Σάντερς με 14 πόντους, ενώ 12 πόντους είχε ο Αντρέα Τσιντσαρίνι. Από 11 μοιράστηκαν οι Μίλαν Μάτσβαν και Κρούνοσλαβ Σίμον.

Το φιλμ

Τα πρώτα πέντε λεπτά, ήταν μια υπόθεση… ανταλλαγής καλαθιών, με τον ΜακΝίλ από τη μία και τον Σάντερς από την άλλη πλευρά να πρωταγωνιστούν, ώσπου ο Άρης ήταν ο πρώτος που πήρε διαφορά ανώτερη της δυνατότητας εξάλειψης με μία κατοχή, χάρη σε ένα σερί 5-0 από τους Τσούπκοβιτς και Χάγκινς (15-11 στο 6′). Οι γηπεδούχοι «αιμορραγούσαν» από τη δράση του Σάντερς που δε βρήκε αντίπαλο στο πρώτο δεκάλεπτο, αλλά είχε τις λύσεις επιθετικά για να αντεπεξέλθει, με τους Αμερικανούς, πλην Ουάιτ που είχε φορτωθεί με δύο φάουλ, να κάνουν εξαιρετική δουλειά, ενώ οι Μούρτος και Χάρας επίσης προστίθεντο στην «εξίσωση» (26-21).

Ο Λαφαγιέτ προσπάθησε στην αρχή του δευτέρου δεκαλέπτου με αλλεπάλληλα τρίποντά του, να υπενθυμίσει στους «κίτρινους» ότι ήταν ριψοκίνδυνο να παίζουν σε αυτό το ρυθμό και έβαλε μπροστά στο σκορ την ομάδα του, για πρώτη φορά ύστερα από το 10-11 του 5ου λεπτού και παρότι είχε τα διπλάσια λάθη, με 4 έναντι 8 των παικτών του Πρίφτη (28-29 στο 13′). Η απουσία του Ουάιτ φαινόταν στο σκοράρισμα για τον Άρη, ο οποίος ανταποκρίθηκε με λύσεις από τον Κοέν, ενώ και ο Ουότερς ανέλαβε να ολοκληρώσει προσωπικές ενέργειες, για να πάρουν εκ νέου το προβάδισμα οι Θεσσαλονικείς και να προηγηθούν για πρώτη φορά με διαφορά πέντε πόντων, χάρη σε τρίποντο του Μούρτου (41-36 στο 17′). Εκεί που Σάντερς και Λαφαγιέτ είχαν «σιγήσει», ωστόσο, ήρθαν οι Μάτσαν και Σίμον να ανατρέψουν άμεσα αυτή την κατάσταση και να φέρουν την Αρμάνι ξανά σε θέση «οδηγού», στη λήξη του ημιχρόνου (46-47). Εκπληκτικά ήταν τα ποσοστά εντός παιδιάς των φιλοξενουμένων, με ευστοχία που έφτασε το 59%, ενώ και ο Άρης είχε ένα ποσοστό της τάξης του 52%, με τέσσερις περισσότερες κατοχές.

Οι Ιταλοί συνέχισαν… με φόρα από το καλό τους τέλος στο πρώτο εικοσέλεπτο και με σερί 0-6 από τους ΜακΛίν, Σάντερς και Τζένκινς έμοιαζαν να κυριαρχούν (46-53 στο 22′). Ποιος είπε, όμως, ότι δεν είχε πια κίνητρο ο Άρης; Η εκκωφαντική του απάντηση, ξεκίνησε με την τρομερή του άμυνα, αναγκάζοντας σε σωρεία λαθών τους Ιταλούς και κάνοντας το μειονέκτημα της αντιμετώπισης των θηριωδών ψηλών τους… σε πλεονέκτημα. Στην επίθεση, ο Ουάιτ βρήκε ρυθμό και ο Ουότερς με άλλη μια περίτεχνη ενέργεια, έβαλε μπροστά την ομάδα του (54-53 στο 25′). Αυτό ήταν μόνο η αρχή, καθώς το σερί έφτασε στο 16-0, με τους ΜακΝίλ και Χάγκινς να βγάζουν φοβερή ενέργεια και παίκτες, όπως ο Ξανθόπουλος και ο Τσούπκοβιτς, να κάνουν αθόρυβη μεν, ουσιαστική δουλειά στην άμυνα (62-53 στο 27′). Ο τελευταίος, θα επιβραβευόταν με άλλο ένα τρίποντο στην άλλη πλευρά του γηπέδου, σταματώντας στη λήξη του δεκαλέπτου, την αντεπίθεση των φιλοξενούμενων και αποκαθιστώντας τη διαφορά των εννέα πόντων (68-59).

Οι παίκτες του Πρίφτη, είχαν πια επιβάλει εξ ολοκλήρου το ρυθμό τους και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στις αρχές της τελευταίας περιόδου, όπου η άμυνα συνέχισε να «τσακίζει κόκκαλα» και οι Χάγκινς, ΜακΝίλ «εξαργύρωναν» αυτή την υποδειγματική ανασταλτική λειτουργία, φέρνοντας τη διαφορά στο +15 (74-59 στο 35′). Το πρώτο καλάθι των παικτών του Ρέπεσα στο δεκάλεπτο αυτό, σημειώθηκε στα 4:58 πριν το φινάλε με τον Τσιντσαρίνι, ολοκληρώνοντας ένα «άγονο» διάστημα 5:51 λεπτών, ύστερα δηλαδή από το έμμεσο τρίποντο που ο ίδιος είχε πετύχει, για το 62-59 στην τρίτη περίοδο. Αυτό το καλάθι, κάθε άλλο παρά «αφύπνισε» τους συμπαίκτες του, με την απόσταση να αυξάνεται μέχρι και στο +18 με νεό τρίποντο του Μούρτου (83-65 στο 38′). Ο νικητής πια, ήταν γνωστός και το μόνο που απέμενε ήταν να μάθουμε την τελική διαφορά, με την «μπίλια» να κάθεται στους 15 πόντους.

Δεκάλεπτα: 26-21, 46-47, 68-59, 83-68

Άρης (Πρίφτης): Ξανθόπουλος, Δήμας, Τσούπκοβιτς 9 (3), Ουάιτ 12 (2), Ουότερς 12, Δίπλαρος, Ζάρας 5 (1), Χάγκινς 15, Κοέν 6, Μούρτος 11 (2), Σίμτσακ 1, ΜακΝίλ 12

Αρμάνι Μιλάνο (Ρέπεσα): ΜακΛίν 2, Λαφαγιέτ 5 (1), Τσερέλα 5 (1), Μάτσβαν 11, Τσιντσαρίνι 12 (1), Σάντερς 14 (2), Τζένκινς 7 (1), Μπάρατς 1, Σίμον 11 (1)

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.