Σε άλλο ένα παιχνίδι στην έδρα του, όπου ξεκίνησε με «τέρμα τα γκάζια», αλλά στο τέλος ήταν κοντά στο να «αυτοκτονήσει», ο ΠΑΟΚ κατάφερε να μην απωλέσει τις ελπίδες που διαθέτει για πρόκριση στην επόμενη φάση του Eurocup και να ανταποκριθεί στο «πρέπει» με τη Λιέτουβος Ρίτας, υποτάσσοντάς τη στην Πυλαία με 81-76. Το αρνητικό αποτέλεσμα για το «Δικέφαλο του Βορρά», άλλωστε, δε θα μπορούσε να το… αφήσει να συμβεί ο απίστευτος Κώστας Βασιλειάδης, ο οποίος έκανε «πάρτι» απέναντι στη λιθουανική άμυνα και κρατούσε για ένα μεγάλο μέρος του αγώνα μόνος την ομάδα του. Όταν βρήκε συμπαράσταση στα πρόσωπα των Χάτσερ, Μαργαρίτη και Τέπιτς προς το τέλος του αγώνα, μπόρεσε να οδηγήσει με μεγαλύτερη ασφάλεια στην νίκη τους Θεσσαλονικείς.

Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, μάλιστα, είχε 26 πόντους με 2/2 δίποντα, 3/6 τρίποντα και 13/13 βολές, με ακόμη οκτώ ριμπάουντ πλησιάζοντας το double double. Ο Αμερικανός γκαρντ τον ακολούθησε με 17 πόντους, οκτώ εκ των οποίων βέβαια στην πρώτη «οργιώδη» περίοδο των γηπεδούχων, ενώ πρόσθεσε και 5 ασίστ. Ο Μιλένκο Τέπιτς πέτυχε 10 πόντους, με 8 ριμπάουντ και τρεις ασίστ, ενώ ο Σχορτσανίτης σημείωσε καλή παρουσία στο πρώτο ημίχρονο, μιας και στην επανάληψη είχε πρόβλημα με ένα μικροτραυματισμό στην αρχή της τρίτης περιόδου (δεν είναι ανησυχητικός, καθώς έπαιξε ξανά στη στη συνέχεια) και την φόρτωση με τέταρτο φάουλ προς το τέλος του ίδιου διαστήματος, τέθηκε εκτός ρυθμού, ολοκληρώνοντας με 8 πόντους. Οι 17 πόντοι με 5 ασίστ του… αντιζήλου του Βασιλειάδη, Ντειβίντας Γκαΐλιους, η μεγάλη εμπειρία του Ντάριους Λαβρίνοβιτς (13 πόντοι-10 ριμπάουντ) και η απροσδόκητα εξαιρετική παρουσία του Γκετράιτις (6 πόντοι), δεν αρκούσαν στους φιλοξενούμενους που είχαν σε κακή βραδιά τον Λαπροβίτολα, ο οποίος σκόραρε μεν 10 πόντους, αλλά με 4/10 σουτ. Θα μπορούσε να αποτελεί άξιος αναφοράς ο τρόπος που έφτασε ο ΠΑΟΚ στην νίκη, έχοντας 11 λιγότερες κατοχές (πέντε λιγότερα επιθετικά ριμπάουντ με έξι παραπάνω λάθη), αλλά αυτό εξηγείται από το τρομερό ποσοστό του 55% στα τρίποντα έναντι του 27% των Λιθουανών, με τα σουτ εντός παιδιάς να είναι συνολικά 48.5%-40.5%.

Το φιλμ

Ο Λουκάουσκις ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ για τη Λιέτουβος, με τον Μαργαρίτη να ισοφαρίζει. Από εκείνη τη στιγμή, ανέλαβε η τρομερή τριάδα που σχημάτισαν Σχορτσανίτης, Βασιλειάδης και Χάτσερ με τον πρώτο να… κόβει και να ράβει στη ρακέτα και τους δεύτερους να εκτελούν υποδειγματικά, για να σημειώσουν στη συνέχεια τους επόμενους 20 πόντους της ομάδας τους και να «εκτοξεύσουν» τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο, με τους φιλοξενούμενους να είναι φοβερά άστοχοι έξω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων (22-12 στο 8′). Μαργαρίτης και Κακαρούδης ολοκλήρωσαν ιδανικά μία περίοδο, όπου ο «Δικέφαλος» είχε 5/8 δίποντα και 3/3 τρίποντα (26-12).

Την ίδια στιγμή, όμως, οι πρωταγωνιστές του πρώτου δεκαλέπτου είχαν αποσυρθεί στον πάγκο, κάτι που φάνηκε από το πρώτο κιόλας λεπτό της δεύτερης περιόδου. Με διαδοχικά λάθη τους υπό την πίεση των Λιθουανών, το σκορ μειώθηκε άμεσα σε 26-18 με τον Μαρκόπουλο να καλεί εσπευσμένα τάιμ άουτ. Μετά από δύο λεπτά απραξίας, ο Ούρος Ντούβνιακ θα έβρισκε τη λύση με τρίποντο, για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση με την είσοδο των τριών προαναφερθέντων κορυφαίων του ΠΑΟΚ. Ο Σχορτσανίτης, ειδικά, δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί στη ρακέτα, με τη Λιέτουβος να χάνει το ένα τρίποντο μετά το άλλο, αλλά να κρατιέται χάρη στα πέντε παραπάνω λάθη του αντιπάλου της και τα δικά της παραπάνω ριμπάουντ. Με περισσότερες κατοχές, μείωσε σε 33-29 με το κλέψιμο του Ορέλικ, αλλά δεν μπορούσε να δώσει συνέχεια. Βασιλειάδης και Σχορτσανίτης οδήγησαν τους συμπαίκτες τους εκ νέου, ώστε να «χτιστεί» ξανά μία διαφορά επτά πόντων στο τέλος της δεύτερης περιόδου (40-33), με την παροιμιώδη ευστοχία του 58.5% στα σουτ εντός παιδιάς (60% δίποντα, 57% τρίποντα) να ισοσταθμίζει για τον ΠΑΟΚ τις 10 λιγότερες κατοχές του (7 παραπάνω λάθη, τρία λιγότερα επιθετικά ριμπάουντ).

Η τρίτη περίοδος εξελίχθηκε αρχικά σε μία «μονομαχία» μεταξύ Βασιλειάδη και Γκαΐλιους, με τον δεύτερο ουσιαστικά να βγαίνει κερδισμένος καθώς, αφενός κατάφερε να βρει συμπαραστάτες, αφετέρου ο Χάτσερ άρχισε να «μπλοκάρεται» από την αντίπαλη άμυνα και ο Σχορτσανίτης έβγαινε εκτός ρυθμού με τρίτο φάουλ και μικρό τραυματισμό. Με τον Λαπτοβίτολα να «αφυπνίζεται» και τον Γκετράιτις να γίνεται «παράγων Χ», οι Λιθουανοί κατάφεραν να μειώσουν μετά από πολλή ώρα στον πόντο (50-49 στο 27′). Τσόχλας και Τέπιτς με γρήγορο 5-0 έδωσαν «ανάσα» στη γηπεδούχο ομάδα, αλλά ο Γκετράιτις ήταν εξαιρετικός, με το 4ο φάουλ του Σχορτσανίτη στα 3.7″ πριν το τέλος του δεκαλέπτου να δίνει την ευκαιρία στον Γιαναβίτσιους να φέρει την ομάδα του προηγούμενη ύστερα από το αρχικό 0-2, μπαίνοντας για την τελευταία περίοδο, με τη Λιέτουβος σε εκείνο το διάστημα να έχει ανεβάσει ξανά την πίεσή της και να έχει αναγκάσει σε πολλά λάθη τον ΠΑΟΚ (55-57). 

Έχοντας το μομέντουμ, οι παίκτες του Νικόλα αύξησαν την απόσταση στο +6, με τους Ορέλικ και Γκετράιτις να πρωταγωνιστούν (55-61). Ο Τέπιτς με πέντε προσωπικούς πόντους ανέλαβε να «ξυπνήσει» τους συμπαίκτες του, με την εξαιρετική άμυνα των γηπεδούχων να «σφίγγει τον κλοιό» και να αναγκάζει τους αντιπάλους τους να σκοράρουν… με το σταγονόμετρο. Ο Χάτσερ «ξεκόλλησε» ύστερα από αρκετά μακρινά σουτ και ο Μάρκοβιτς έδωσε ξανά το προβάδισμα, για να φέρει τη διαφορά στο +4 ο Βασιλειάδης με άλλο ένα απίστευτο τρίποντο, 4:18 πριν τη λήξη και «υπογράφοντας» σερί 6-0 ή ακόμη καλύτερα επιμέρους 14-4 από το 55-61 (69-65). Ακολούθησε ένα «φεστιβάλ τριπόντων», με τον Γκαΐλιους να μην αφήνει για πολύ τον Μαργαρίτη να πανηγυρίσει και να μειώνει σε απόσταση καλαθιού στα 2:15″ (72-70). Ο Χάτσερ τότε ανέλαβε με τέσσερις προσωπικούς πόντους να κρατήσει μπροστά τον ΠΑΟΚ, με τον Μαργαρίτη να κάνει λάθος στην επόμενη επίθεση, αλλά να φιλοδωρεί με μεγαλοπρεπή τάπα τον Γκαΐλιους στα 56.8 δεύτερα πριν το φινάλε (76-73).

Μία όχι ιδιαίτερα σκεπτόμενη επίθεση του Λαπροβίτολα κατέληξε στο σίδερο, αλλά μία ο Μάρκοβιτς με αστοχία από τη γραμμή των βολών και μία ο Τέπιτς με άστοχο σουτ ύστερα από πολύτιμο ριμπάουντ του Μαργαρίτη, δεν κατάφεραν να αυξήσουν τη διαφορά. Ο Γκαΐλιους, όμως, έκανε air ball με ασφυκτική πίεση στα 29″, με τον Βασιλειάδη να πηγαίνει στη γραμμή ύστερα από 10 δευτερόλεπτα. Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ ήταν ψύχραιμος και 18.6″ έμεναν με το σκορ στο 78-73. Μετά το τάιμ-άουτ, αμέσως οι Λιθουνοί εκτέλεσαν για τρεις και αστόχησαν, με τον Τέπιτς να παίρνει αυτή την φορά το φάουλ, αλλά να είναι κατά το ήμισυ εύστοχος (79-73). Με 6.7″ για την εκπνοή, ο Λαβρίνοβιτς ήταν πάλι παρών σε ένα κρίσιμο σημείο, για να δώσει ελπίδα στην ομάδα του. Ο Μαρκόπουλος ζήτησε τάιμ-άουτ για πλάγια επαναφορά και γρήγορα, αφού αυτή έγινε, ο Χάτσε κλήθηκε να πάει στη «γραμμή της φιλανθρωπίας». Στα 4.7″ δεν αστόχησε, «σφραγίζοντας» την νίκη του ΠΑΟΚ.

Δεκάλεπτα: 26-12, 40-33, 55-57, 81-76

ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Τέπιτς 10 (1), Βασιλειάδης 26 (3), Κακαρούδης 2, Τσόχλας 3 (1), Δέδας, Μαργαρίτης 7 (1), Σχορτσανίτης 8, Ντούβνιακ 3 (1), Μάρκοβιτς 5 (1), Χάτσερ 17 (3)

Λιέτουβος Ρίτας (Νικόλα): Γιουσκεβίτσιους 2, Λουκάουσκις 2, Λαπροβίτολα 10 (1), Λαβρίνοβιτς 13 (1), Γκαΐλιους 17 (3), Ορέλικ 9 (1), Γιαναβίτσιους 5 (1), Καβαλιάουσκας 2, Ρουνκάουσκας 8 (2), Γιουτσίκας 2, Γκετράιτις 6

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.