Στο παιχνίδι του Βερολίνου έχασε την ευκαιρία για ένα σπουδαίο «διπλό», αλλά αυτή την φορά η Άλμπα δε… γλίτωνε στο «Αλεξάνδρειο». Ο Άρης ήταν επιβλητικός απέναντι στους Γερμανούς και με μία παθιασμένη εμφάνιση από τους παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη, κατάφερε να πάρει με 73-63 την νίκη που τον διατηρεί ζωντανό στη διεκδίκηση της πρόκρισης στις 16 κορυφαίες ομάδες του Eurocup. Μοναδικό «μελανό» σημείο, είναι το γεγονός πως οι «κίτρινοι» δεν κάλυψαν τη διαφορά του πρώτου αγώνα, με το κακό διάστημα των τελευταίων πέντε λεπτών στη «Mercedes Benz Arena» αφενός και το κάκιστο ποσοστό των 2/21 τριπόντων σήμερα σε έναν αγώνα με ίσες κατοχές, να του στοιχίζουν σε μία παράμετρο που μπορεί να αποδειχθεί η πιο σημαντική.

Ο Τζέρελ ΜακΝίλ πρόσθεσε άλλη μία σπουδαία εμφάνιση, «βομβαρδίζοντας» με 22 πόντους και 8/12 σουτ το αντίπαλο καλάθι, μαζεύοντας και πέντε ριμπάουντ, ενώ παλικαρίσιο ματς έκανε και ο Βασίλης Σίμτσακ, με 18 πόντους (7/8 δίποντα, 4/4 βολές), τέσσερα ριμπάουντ και πολλές κερδισμένες «μάχες». Ο Ντομινίκ Ουότερς είχε οργανώσει υποδειγματικά το παιχνίδι της ομάδας του, με 11 πόντους και επτά ασίστ, ώσπου στο τελευταίο λεπτό, διάστημα στο οποίο παιζόταν η διαφορά, οι επιλογές του δεν ήταν σε καμία περίπτωση αυτές που θα βοηθούσαν για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός. Ο Ελμεντίν Κικάνοβιτς αποτέλεσε «πονοκέφαλο» για τους γηπεδούχους, αλλά μόλις για το πρώτο ημίχρονο όπου σκόραρε και τους 15 του πόντους. «Ζημιά» στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς έκαναν στον Άρη οι Ουίλ Τσέρι και Ντράγκαν Μιλοσάβλιεβιτς με 14 πόντους έκαστος και 13 ριμπάουντ μαζί.

Το φιλμ

Ο Μιλοσάβλιεβιτς ήταν εκείνος που σκόραρε το πρώτο καλάθι του αγώνα, για να ακολουθήσει η «ραψωδία» του Κικάνοβιτς. Οι συμπαίκτες του έψαχναν διαρκώς τον Βόσνιο, με το παιχνίδι της Άλμπα να είναι μονοδιάστατο μεν, αποδοτικό δε για να σκοράρει το πρώτο τρίποντο στα μέσα της περιόδου ο Λάουρι και να δώσει «αέρα» 4 πόντων (8-12). Την ίδια στιγμή, ο Πρίφτης έβλεπε τον Χάγκινς να υποπίπτει σε δύο επιθετικά φάουλ, αλλά οι παίκτες αντεπεξήλθαν σε αυτή τη συνθήκη, κυρίως χάρη στη συμβολή των Αμερικανών, με τον ΜακΝίλ να είναι κύριος εκφραστής των επιθέσεων του Άρη (14-15 στο 7′). Αποτελεσματικά αντιμετώπιση του Κικάνοβιτς, όμως, δεν είχε βρεθεί ακόμη, τη στιγμή που ο Λόντσαρ πρόσθετε στο τέλος της περιόδου άλλο ένα πρόβλημα για την φρόντ-λάιν των «κιτρίνων» (15-19).

Κι όμως, ο προπονητής των γηπεδούχων επέλεξε να «χτυπήσει» στη ρακέτα στις αρχές της δεύτερης περιόδου, αφού ο αρχικός στόχος του να αξιοποιηθούν οι περιορισμένες ανασταλτικές ικανότητες του Λάουρι δεν αρκούσαν. Ο Σίμτσακ φώναξε δυναμικά «παρών» και ήταν ο «ενορχηστρωτής» της αντεπίθεσης του Άρη, δίνοντάς του το προβάδισμα με έξι συνεχόμενους προσωπικούς πόντους (21-19 στο 12′). Ο Κοέν κέρδισε εξίσου πολλές «μάχες» και η διαφορά έφτασε πολύ γρήγορα στο +7 από φόλοου του ΜακΝίλ, κάτι που ανάγκασε σε τάιμ-άουτ τον Ομπράντοβιτς (28-21 στο 14′). Η διαφορετική αντιμετώπιση του Κικάνοβιτς πια, με βοήθειες να πηγαίνουν πάνω του, έδωσαν αυτή την φορά τη δυνατότητα στην Άλμπα να βρει πρωταγωνιστή στο πρόσωπο του Μιλοσάβλιεβιτς, ο οποίος έκανε τη διαφορά με την ευστοχία του έξω από τη γραμμή των 6.75 και μείωσε στον πόντου στα δύο λεπτά πριν τη λήξη του ημιχρόνου, ενώ οι «κίτρινοι» είχαν αστοχήσει σε εννέα ανάλογες προσπάθειες (34-33). Το πρώτο τρίποντο θα ερχόταν από τον ΜακΝίλ, δίνοντας ώθηση για να κλείσει ιδανικά το εικοσάλεπτο, με τον Σίμτσακ να είναι συγκλονιστικός, όπως και ο Ουότερς που, αφού νωρίτερα έφτασε τις πέντε ασίστ, ευστόχησε σε απίστευτο υπό πίεση τρίποντο για το 42-34. Όλα αυτά, σε ένα ματς για… γερά νεύρα, αφού τρεις παίκτες από τον Άρη και δύο από την Άλμπα (Χάγκινς, Ουάιτ, Μούρτος – Λόντσαρ, Λάουρι) είχαν συμπληρώσει τρία φάουλ.

Η αρχή του τρίτου δεκαλέπτου χαρακτηρίστηκε από μία εξαιρετική επιθετική παρουσία του Χάγκινς, αλλά και από την ταυτόχρονη προσπάθεια των Γερμανών να εκμεταλλευτούν το γεγονός ότι τα τρία φάουλ δεν του επέτρεπαν να πάει δυναμικά στις «αερομαχίες». Κάπως έτσι, ο Ουάτ αναδείχθηκε σε πρωταγωνιστή των φιλοξενούμενων, μειώνοντας σε 46-43, χωρίς ωστόσο να πλησιάσουν πιο κοντά στο σκορ, αφού πετούσαν στην «κάλαθο των αχρήστων» το ένα επιθετικό τους ριμπάουντ μετά το άλλο. Αυτή την επιθετική αδράνεια των φιλοξενούμενων, που «κολλούσαν» απέναντι στη «ζώνη» που επινόησε ο Πρίφτης, εκμεταλλεύτηκε ο ΜακΝίλ για να φέρει εκ νέου στους οκτώ πόντους τη διαφορά (53-45 στο 26′). Η τρομερή αυτή άμυνα, όμως, που εξαπλώθηκε με πίεση σε ολόκληρο το γήπεδο, δεν αρκούσε. Τα 2/16 τρίποντα ήταν ένα μεγάλο «πλήγμα» που φάνηκε όταν Μιλοσάβλιεβιτς και Τσέρι σκόραραν δύο στο τελευταίο λεπτό της περιόδου και μείωσαν σε 55-54, με το ποσοστό της Άλμπα να είναι πιο ορθολογικό (6/20 και 30%).

Ο Αμερικανός, μάλιστα, ήταν εκείνος που ανέλαβε τις πρωτοβουλίες στο σκοράρισμα για την ομάδα του στην αρχή της τελευταίας περιόδου, απαντώντας στο 5-0 των Σίμτσακ, ΜακΝίλ με ανάλογους δικούς του πόντους (60-59 στο 34′). Οι περισσότερες προσπάθειές του στο ίδιο διάστημα, όμως, δεν είχαν ευτυχή κατάληξη και το ματς γινόταν όλο και σκληρότερο, με τον ΜακΝίλ να παίζει παράλληλα ρόλο «εξολοθρευτή» στην άμυνα και τον Σίμτσακ να του συμπαραστέκεται επιθετικά και να φέρνει την απόσταση για πρώτη φορά στο +9, με 2:52 για το τέλος (68-59). Ο κλοιός της άμυνας του Άρη «έφιγγε» ακόμη πιο δυνατά την Άλμπα και η λογική του αγώνα πήγε στην απόκτηση της διαφοράς, αφού ο Ουάιτ διαμόρφωσε το 70-59 στα 73 δευτερόλεπτα πριν την εκπνοή. 

Νευρικότητα υπήρξε και από τις δύο πλευρές, αφού οι παίκτες της Άλμπα έμοιαζαν να έχουν ξεμείνει στο «ντεπόζιτο» της άμυνάς τους, χάνοντας και τις βολές, ενώ εκείνοι του Άρη απώλεσαν δύο ευκαιρίες να στείλουν τη διαφορά στις τάξεις των 15 πόντων, μία με τον Ουάιτ και άλλη μία με τον Ουότερς. Λόντσαρ και Λάουρι, έτσι, απλώς διαμόρφωσαν το τελικό σκορ από τη γραμμή των βολών.

Δεκάλεπτα: 15-19, 42-34, 55-54, 73-63

Άρης (Πρίφτης): Ξανθόπουλος, Πελεκάνος 2, Ουάιτ 6, Ουότερς 11 (1), Ζάρας, Χάγκινς 6, Κοέν 5, Μούρτος, Σίμτσακ 18, ΜακΝίλ 22 (1)

Άλμπα Βερολίνου (Ομπράντοβιτς): Λάουρι 7 (1), Κινγκ 1, Ακπινάρ, Κικάνοβιτς 15, Λόντσαρ 4, Βάργκας, Βόλφαρθ, Μιλοσάβλιεβιτς 14 (3), Τσέρι 14 (2), Ουάτ 8

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.