Κόντρα σε μία ομάδα με αρκετούς αξιόλογους Αμερικανούς παίκτες, όσο και ψηλούς και προερχόμενος από εξουθενωτική προσπάθεια τη Δευτέρα κόντρα στον Ολυμπιακό, ο ΠΑΟΚ πολύ δύσκολα θα μπορούσε να διεκδικήσει κάτι από το παιχνίδι με την Άβτοντορ. Πληρώνοντας το γεγονός ότι για δεύτερο συνεχόμενο παιχνίδι παρουσιάστηκε ελλιπέστατος, κυρίως λόγω απουσίας σέντερ (ο Σχορτσανίτης θα ενσωματωθεί από αύριο Πέμπτη 5/11) και έφυγε από τη Ρωσία με το 90-68 και άλλη μία «βαριά» ήττα στην πλάτη του, φτάνοντας στο ρεκόρ 1-3 πλέον, με την πρόκριση στην επόμενη φάση του Eurocup να φαίνεται στο σημείο αυτό ένα σενάριο που θα χρειαστεί πελιάδα ανατροπών. Οι παίκτες του Σούλη Μαρκόπουλου, ήταν μαχητικοί μόλις στο πρώτο ημίχρονο, κοιτώντας για το διάστημα αυτό στα μάτια το σύνολο του Μπραντ Γκρίνμπεργκ, αλλά στη συνέχεια φάνηκε η διαφορά λύσεων, με την προσέγγιση των γηπεδούχων να γίνεται πιο ορθολογική και τους Αμερικανούς να «αφυπνίζονται» και να «σκοτώνουν» το «Δικέφαλο», αφού πρώτα είχαν δώσει το «σύνθημα» ο Τράβις Πίτερσον και ο Αρτέμ Ζάμπελιν.

Η άμυνα του ΠΑΟΚ δεν μπόρεσε σε καμία περίπτωση να σταματήσει ειδικά τον πρώτο που σκόραρε… με όποιον τρόπο ήθελε, ολοκληρώνοντας με 23 πόντους, 4/9 δίποντα και 5/7 τρίποντα, ενώ παράλληλα κέρδισε 8 ριμπάουντ, μοιράζοντας τρεις ασίστ. Τον ακολούθησαν οι υπόλοιποι Αμερικανοί, με τους Τζεφ Μπρουκς και Μάλκολμ Άρμστεντ να προσθέτουν 16 και 13 αντίστοιχα, ενώ φοβερή δουλειά έκανε και ο Τζέρεμι Τσάπελ, φτάνοντας κοντά στο triple double με 10 πόντους, 11 ριμπάουντ και 8 ασίστ. Ηρωική ήταν η προσπάθεια του Νίκολα Μάρκοβιτς στις δύο ρακέτες, με τον κατά συνθήκη σέντερ της ομάδας να σημειώνει 22 πόντους, 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ, αλλά τους υπόλοιπους να μην καταφέρνουν να μπουν στο «πνεύμα» του αγώνα και να μην προσφέρουν, ως εκ τούτου, άλλες αξιόπιστες λύσεις. Χαρακτηριστικά είναι τα κάκιστα ποσοστά των Κώστα Βασιλειάδη (8 πόντοι με 2/3 δίποντα και 1/7 τρίποντα) και Ουίλ Χάτσερ (2 πόντοι με 1/3 δίποντα και 0/4 τρίποντα), δύο παικτών πολύτιμων στον εκτελεστικό τομέα, ενώ Απόλλων Τσόχλας και Κώστας Κακαρούδης βρέθηκαν σε κακό βράδυ, αν συγκρίνουμε με τον προ δύο ημερών αγώνα με τους «ερυθρολεύκους» στην Πυλαία. Στα θετικά η παρουσία του Μιχάλη Λιάπη, ο οποίος συνείσφερε τόσο αμυντικά όσο κι επιθετικά, ευστοχώντας στα μετρημένα σουτ που πήρε και αγωνιζόμενος αξιοπρεπέστατα για σχεδόν 14 λεπτά.

Το φιλμ

Ο Τζεφ Μπρουκς ξεκίνησε «ορεξάτος» το παιχνίδι, αλλά ο ΠΑΟΚ κατάφερε στο ίδιο διάστημα να εκμεταλλευτεί τον πιο ευέλικτο Μάρκοβιτς, ο οποίος μαζί με τον Βασιλειάδη βοηθούσε να περνούν οι Θεσσαλονικείς μπροστά στο σκορ, σε μία πρώτη περίοδο «μία σου και μία μου» (16-17 στο 19′). Με 2/2 βολές, Λουκασόφ έδωσε και πάλι προβάδισμα στους γηπεδούχους, αλλά οι παίκτες του Μαρκόπουλου θα έκλειναν προηγούμενοι την περίοδο, χάρη σε μία τρομερή ενέργεια με… ποικιλία ντριπλών του Τσόχλα που οδήγησε σε τρίποντο στην εκπνοή (18-20).

Με συνεχόμενες «βόμβες» έξω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων και την άμυνα να σταματά για 3.5 λεπτά την Άβτοντορ, ο «Δικέφαλος του Βορρά» κατάφερε να φτάσει τη διαφορά στο +5, με τον Κακαρούδη να ευστοχεί από τα 5.5 μέτρα, αλλά αρκετές λύσεις να μην επιτρέπουν περαιτέρω αύξηση (26-31). Αυτό τιμώρησε ο Πίτερσον, ο οποίος απαντώντας με το ίδιο «νόμισμα», ισοφάρισε σε 34-34 στο 17ο λεπτό, ενώ η μπάλα άρχισε να πηγαίνει με μεγαλύτερη συνέπεια στη ρακέτα από τους Ρώσους, με τον Ζάμπελιν να κάνει «ζημιά» και την επίθεση του ΠΑΟΚ να δείχνει κολλημένη (39-34 στο 19′). Ο Βασιλειάδης με έξοχη ενέργεια και ο Μάρκοβιτς σκοράροντας ύστερα από εξαιρετική συνεργασία με τον αρχηγό του, κράτησαν την ομάδα τους μειώνοντας την απόσταση στο -3, στο τέλος του ημιχρόνου με τον πρώτο να χάνει και τρίποντο στη λήξη για την ισοφάριση (41-38).

Οι Αμερικανοί του Γκρίνμπεργκ μπήκαν αποφασισμένοι να «καθαρίσουν» την υπόθεση νίκης για την ομάδα τους και «σφυροκοπώντας» με μακρινά σουτ τον ΠΑΟΚ, κατάφεραν να σημειώσουν ένα σερί 13-0, με το οποίο «εκτόξευσαν» τη διαφορά σε διψήφια νούμερα, με την άμυνά τους ασφαλώς να αναγκάζει σε άλλο ένα «μπλακ-άουτ» τον ΠΑΟΚ (54-38). Το πρώτο καλάθι των φιλοξενούμενων στο δεύτερο μέρος πέτυχε ο Μάρκοβιτς ύστερα από τέσσερα λεπτά, με τον Σέρβο και τον Μαργαρίτη να προσπαθούν σε παλέψουν σε μία άνιση «μάχη» με τα «θηρία» που είχαν απέναντί τους, κατ’ αναλογία θέσεων και αναστήματος. Ο Πίτερσον συνέχισε… το βιολί του και ευστοχώντας στο πέμπτο τρίποντο σε έξι προσπάθειες, αύξησε την απόσταση στο +21 με 1:21 για το τέλος της τρίτης περιόδου (72-51). Ο Μάρκοβιτς, απλώς διαμόρφωσε το σκορ του δεκαλέπτου από τη γραμμή των βολών (72-53).

Ο ΠΑΟΚ, πάντως, είχε ένα δικό του μικρό «ξέσπασμα» στις αρχές της τελευταίας περιόδου, όταν και με δύο τρίποντο του Δέδα και άλλη μία όμορφη προσπάθεια του Μάρκοβιτς από κλέψιμο, πραγματοποίησε σερί 0-8 και μείωσε στους 14 πόντους (75-61 στο 34′). Οι γηπεδούχοι, κάπου εκεί, πήραν και πάλι την κατάσταση στα χέρια τους και με νέο σερί 7-0 απαγόρευσαν οποιαδήποτε «όνειρα» στους παίκτες του Μαρκόπουλου να απειλήσουν, με τον Πίτερσον αυτήν την φορά να κυριαρχεί στον χώρο της ρακέτας (82-61 στο 36′). Το υπόλοιπο του αγώνα αποδείχθηκε τυπικού χαρακτήρα, με αμφότερους τους προπονητές να κάνουν οικονομία δυνάμεων εν όψει των υποχρεώσεων στα εθνικά πρωταθλήματα.

Δεκάλεπτα: 18-20, 41-38, 72-53, 90-68

Άβτοντορ (Γκρίνμπεργκ): Λουκασόφ 12 (2), Άρμστεντ 13 (3), Τρουμίν, Τσάπελ 10 (1), Ρουτσέσκι, Μπρουκς 16, Ζάμπελιν 6, Πίτερσον 23 (5), Νεστέροφ 8 (2), Μακίεφ 2

ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Τέπιτς 4 (1), Λιάπης 6 (2), Βασιλειάδης 8 (1), Κακαρούδης 7 (1), Τσόχλας 3 (1), Δέδας 6 (2), Μαργαρίτης 5 (1), Ντούβνιακ 5 (1), Μάρκοβιτς 22 (1), Χάτσερ 2

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.