Δυναμικά μπαίνει ξανά στο «κυνήγι» της πρόκρισης στην επόμενη φάση του Eurocup η ΑΕΚ, η οποία πέτυχε τη δεύτερη συνεχόμενη εντός έδρας νίκη με τεράστια ανατροπή απέναντι στην Χάποελ Ιερουσαλήμ, φτάνοντας στην νίκη με 75-74 στην επέτειο των 300 αγώνων της στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Και όλα αυτά, την ώρα που οι Ισραηλινοί είχαν προηγηθεί με 17 πόντους διαφορά στο πρώτο μέρος! Οι παίκτες του Ντράγκαν Σάκοτα, όμως, μπήκαν… άλλη ομάδα στο δεύτερο μέρος και «βομβαρδίζοντας» το αντίπαλο καλάθι με ευστοχία έξω από τη γραμμή των 6.75 μέτρων, γύρισαν το ματς και είχαν τα ψυχικά αποθέματα στο τέλος να ολοκληρώσουν την ολική επαναφορά, με τον Κρις Ουόρεν να «γράφει» το τελικό σκορ από τη γραμμή.

Ο Αμερικανός πλέι-μέικερ ήταν και πάλι εξαιρετικός φτάνοντας κοντά στο double double με 16 πόντους και 9 ασίστ, ενώ σπουδαία ήταν η συμβολή του ηγετικού Ντούσαν Σάκοτα και του «αναγεννημένου» Μαλίκ Χέρστον με 15 και 14 πόντους αντίστοιχα και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανατροπή. Ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης μπορεί να μην είχε τις επιδόσεις προηγούμενων αγώνων, αλλά ήταν εξίσου καθοριστικός με 13 πόντους και 8 ριμπάουντ, όπως και ο Μαρκ Κάρτερ με 11 πόντους και σχεδόν όλους όταν έγινε η μεγάλη προσπάθεια στο τρίτο δεκάλεπτο. Οι 23 πόντοι του Ματ Τζάνινγκ δεν αρκούσαν, με τον Αμερικανό σουτέρ πάντως να σημειώνει τους 18 του στο πρώτο μέρος. Ρόουλαντ και Γκάφνι ήταν άξιοι συμπαραστάτες του στο διάστημα κυριαρχίας της Χάποελ με 14 και 11 πόντους αντίστοιχα, ενώ ο Ντ’ Ορ Φίσερ ήταν επίσης «βράχος» στο ημίχρονο, φτάνοντας τους 9 πόντους και τα επτά ριμπάουντ.

Το φιλμ

«Σημαδεύοντας» μονίμως στο low post για να δημιουργούνται καταστάσεις από εκείνο το σημείο, η Χάποελ κατάφερνε να σκοράρει είτε από κοντά, είτε με την μπάλα να πηγαίνει με έξτρα πάσα στον Τζάνινγκ, ο οποίος ξεκίνησε «ορεξάτος» με 2/2 τρίποντα για να κάνει το 8-12 στο 4ο λεπτό. Ρόουλαντ, Ντάνκαν και Σμιθ συνέχιζαν να κάνουν τρομερή δουλειά, με τον τελευταίο να «εκτοξεύει» τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο (11-21 στο 7′). Ουόρεν και Μαυροκεφαλίδης προσπαθούσαν να δώσουν λύσεις, σε άλλο ένα παιχνίδι που ξεκίνησε με κάκιστες λύσεις για την ΑΕΚ, με τον Τζάνινγκ πλέον να σκοράρει… και δίποντα. Ο Χέρστον από τη γραμμή των βολών, απλώς διαμόρφωσε το 16-25 της πρώτης περιόδου.

Την ίδια στιγμή, οι ψηλοί των Ισραηλινών περιόριζαν σε σημαντικό βαθμό τους αντιπάλους τους, με τον Μαυροκεφαλίδη να βρίσκει «τοίχο» στα πελώρια χέρια του Φίσερ και τον Μιλόσεβιτς να δυσκολεύεται στο επιθετικό ριμπάουντ. Αυτό προϋπέθεσε ακόμη καλύτερη συνέχεια για τους φιλοξενούμενους, με τον Γκάφνι και τον Ρόουλαντ να αυξάνουν την απόσταση στο +14 (18-32 στο 13′). Ύστερα από 5:12″ χωρίς καλάθι εντός παιδιάς, η Ένωση έκανε σερί 5-0 πάλι με Μιλόσεβιτς και Μαυροκεφαλίδη, αλλά το καλό αυτό διάστημα δε διήρκεσε για πολύ (23-32 στο 16′). Τα προβλήματα που είχε βάλει η Χάποελ δε λύθηκαν ουσιαστικά, μέχρι που ο Τζάνινγκ πήρε… ξανά μπρος και με επτά απανωτούς πόντους έφερε τη διαφορά στη μεγαλύτερη τιμή της στο τέλος του ημιχρόνου (28-45).

Αρκετές εκ των αλλαγών που χρειάζονταν έγιναν και… μία άλλη ΑΕΚ βγήκε από τα αποδυτήρια στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου. Σάκοτα και Κάρτερ έδωσαν το «σύνθημα», με τον Κάρτερ να μπαίνει στην «εξίσωση» και τους ψηλούς της ομάδας να… ανταποδίδουν στους αντιπάλους τους τον περιορισμό του πρώτου μέρους. Ο Ουόρεν ήταν εξίσου διαφορετικός και ο Σάκοτα συμπλήρωσε ένα τρομερό επιμέρους 19-7 στα μέσα του δεκαλέπτου, δίνοντας ξανά ενδιαφέρον στο ματς (47-52). Ακολούθησε εκατέρωθεν «σιγή» για σχεδόν τρία λεπτά, με τον Σμιθ να είναι μοναδικός διακριθείς στο διάστημα αυτό για την Χάποελ και να φέρνει τη διαφορά στο +7 για την ομάδα του, αλλά με νέα τρίποντα και φτάνοντας στα επτά εύστοχα σε 17 προσπάθειες, Χέρστον και Σάκοτα μείωσαν σε απόσταση βολής (54-56 στο 29′). Ο Τίμορ Μπαρ, με τρίποντο έδωσε «ανάσα» στην ομάδα του, μπαίνοντας στην τελευταία περίοδο.

Στον «χορό» των τριπόντων μπήκε και ο Μαυροκεφαλίδης, με την ΑΕΚ πάντως πλέον να λειτουργεί με το «ένστικτο», κάτι που της απέφερε τον αντιαθλητικό φάουλ του Ρόουλαντ στον Ουόρεν, με τον ίδιο και τους συμπαίκτες του πάντως να μην εκμεταλλεύονται ιδανικά τα δεδομένα που προέκυψαν. Έτσι, ο Γκάφνι και ο Φίσερ κατάφεραν τουλάχιστον να διατηρήσουν για την Χάποελ τη διαφορά της τάξης των πέντε πόντων (63-68 στο 36′). Η άμυνα του «Δικεφάλου», ωστόσο, συνέχισε να κλείνει σαν «μέγγενη», με αποτέλεσμα στα επόμενα 2.5 περίπου λεπτά να έρθει η πολυπόθητη στιγμή του προσπεράσματος, με τον Χέρστον να μειώνει στον πόντο και τον Κάρτερ να κάνει από τη γραμμή το 69-68 από αφελές φάουλ του Φίσερ, με 2:21 να απομένει.

Για ακόμη 1.5 λεπτό οι δύο ομάδες «κολλούσαν» απέναντι σε εξαιρετικές άμυνες, με τον Ρόουλαντ να καταφέρνει με δυσκολία το 69-70 πάντως, στα 47 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε. Στην επόμενη φάση, όμως, ο προσωπικός αντίπαλος του Σάκοτα έχασε τον Έλληνα φόργουορντ και ο τελευταίος δεν άφησε την ευκαιρία να πάει ανεκμετάλλευτη, με το ρολόι να «σημαδεύει» τα 35 περίπου δευτερόλεπτα. Ο Ουόρεν έστειλε χωρίς να χρειάζεται τον Ρόουλαντ στη γραμμή, με την επιλογή του πάντως να δικαιώνεται, καθώς αφενός ο Αμερικανός ευστόχησε κατά το ήμισυ και ο παίκτης της ΑΕΚ με ντράιβ ύστερα από το σκριν του Μαυροκεφαλίδη διαμόρφωσε το 74-71 στα 10.2″. Η έλλειψη βοήθειας στον Τζάνινγκ και η μη επιλογή για φάουλ, όμως, θα έφερνε την ισοφάριση από τον τελευταίο. Η ΑΕΚ είχε την τελευταία της επίθεση στα πέντε δευτερόλεπτα και ο Ουόρεν πήρε πανέξυπνα το φάουλ από τον Φίσερ. Ευστόχησε στην πρώτη, αλλά η επιτηδευμένη αστοχία στη δεύτερη βολή έδωσε επαναφορά στην Χάποελ με 2.1″. Παίκτης δε βρέθηκε, ο Μιιλόσεβιτς έπαιξε κι εκεί όλα τελείωσαν.

Δεκάλεπτα: 16-25, 28-45, 54-59, 74-74

ΑΕΚ (Σάκοτα): Ανοσίκε, Παπαντωνίου 2, Σάκοτα 15 (4), Χέρστον 14 (3), Μιλόσεβιτς 4 (1), Μαυροκεφαλίδης 13 (1), Κάρτερ 11 (1), Κατσίβελης, Καλαμπόκης, Ουόρεν 16 (1)

Χάποελ Ιερουσαλήμ (Φράνκο): Ντάνκαν 4, Γκάφνι 11 (1), Ρόουλαντ 14, Χαλπερίν, Τιμόρ 5 (1), Μένκο, Σμιθ 8, Τζάνινγκ 23 (5), Μαγιόρ, Φίσερ 9

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.