Μπορεί για 30 λεπτά να τον έφερε στα «όρια» του η αποκλεισμένη μεν, διόλου αδιάφορη δε Λιέτουβος Ρίτας, αλλά ο ΠΑΟΚ ήταν πνευματικά έτοιμος να αντιμετωπίσει αυτή τη συνθήκη και χάρη σε ένα τρομερό διάστημα εννέα λεπτών μεταξύ της τρίτης και της τελευταίας περιόδου, κατάφερε να επικρατήσει στο φινάλε με 81-88 και να πάρει την πρόκριση στο Last-32 του Eurocup. Ο Ουίλ Χάτσερ, τη στιγμή της κυριαρχίας του «Δικεφάλου του Βορρά», είχε πάρει τη «σκυτάλη» από τους Βασιλειάδη και Σχορτσανίτη, με τον Ούρος Ντούβνιακ να αναδεικνύεται σε «παράγοντα Χ» για την ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου, κάτι που έκανε τη διαφορά στην τελική έκβαση ενός αγώνα, όπου είχε έξι λιγότερες κατοχές. Ο ΠΑΟΚ, μάλιστα, προκρίθηκε ως τρίτος στην επόμενη φάση εκμεταλλευόμενος την ήττα της Ζολνόκι Ολάι από την Άβτοντορ.

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης ήταν «ακαταμάχητος» στις δύο ρακέτες και τελείωσε με double double 23 πόντων και 10 ριμπάουντ, ενώ ο Κώστας Βασιλειάδης είχε 17 πόντους με 6 ριμπάουντ. Ο Χάτσερ πέτυχε 18 πόντους, με 12 εξ αυτών στο σημείο όπου ο ΠΑΟΚ ανέτρεψε το 68-60 των λιθουανών και επανήλθε στη θέση του «οδηγού», ενώ στο ίδιο σημείο ο Ούρος Ντούβνιακ σκόραρε τα τρία τρίποντα που αποτέλεσαν τους εννέα του πόντους. Για τους γηπεδούχους που «προδόθηκαν» από την φόρτωσή τους με φάουλ, ο Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς είχε 18 πόντους, με τον Γιουσκεβίτσιους να προσθέτει 15, συνοδευόμενους από 5 ασίστ.

Τα φιλμ

Η Λιέτουβος Ρίτας ξεκίνησε πιο δυναμικά την αναμέτρηση και πήρε τα ηνία, καθώς ο Ορέλικ είχε ήδη δύο εύστοχα τρίποντα στα πρώτα τέσσερα λεπτά (8-4). Ο Μαργαρίτης ξεκίνησε τότε ένα σερί 0-7 για τον ΠΑΟΚ, το οποίο ολοκλήρωσε με δύο έξοχες ενέργειες ο Τέπιτς (8-11 στο 5′). Γκαΐλιους και Λαβρίνοβιτς προσπάθησαν να δώσουν απαντήσεις για την ομάδα τους, η οποία πάντως ήταν άστοχη, παρά τις αρκετές δεύτερες ευκαιρίες που κέρδισε. Ο Βασιλειάδης τιμώρησε τους λιθουανούς, σκοράροντας ήδη δέκα πόντους στην πρώτη περίοδο και κρατώντας με ένα προσωπικό του «σόου» προπορευόμενο τον «Δικέφαλο του Βορρά» (23-25).

Η κατανομή επιθέσεων ήταν σίγουρα πιο ορθολογική από πλευράς ΠΑΟΚ, κάτι που ξαφνικά… σταμάτησε να γίνεται από την αρχή της δεύτερης περιόδου και το 23-27 από τον Μάρκοβιτς. Οι γηπεδούχοι άφησαν σχεδόν για τέσσερα λεπτά χωρίς σκορ τους αντιπάλους τους και με «πολιορκητικό κριό» τον Αντάνας Καβαλιάουσκας που ολοκλήρωνε εξαιρετικές συνεργασίες με τους συμπαίκτες του, επέβαλαν το ρυθμό τους και πήραν προβάδισμα έξι πόντων στα μέσα του δεύτερου δεκαλέπτου (35-29). Τα λάθη και τα χαμένα διαδοχικά ριμπάουντ είχαν γίνει «συνήθεια» για τους παίκτες του Μαρκόπουλου, με τον Βασιλειάδη να μένει αρκετή ώρα στον πάγκο και τον Σχορτσανίτη να αναλαμβάνει τότε να τους «αφυπνίσει». Κερδίζοντας κάθε αντίπαλο που έβρισκε μπροστά του, ο Έλληνας σέντερ «σφυγμό» επιθετικά στην ομάδα του, εκμεταλλευόμενος την προσέγγιση των συμπαικτών του που επέβαλλε να πηγαίνει η μπάλα στη ρακέτα (48-45 στο 19′). Με βολές του Γκεντράιτις, το ημίχρονο έληξε με 50-45, σε ένα διάστημα όπου η διαφορά θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, δεδομένων των 10 παραπάνω κατοχών της Λιέτουβος Ρίτας (10-5 επιθετικά ριμπάουντ, 1-6 λάθη), αλλά αυτό που κρατούσε τον ΠΑΟΚ ήταν τα καλά του ποσοστά στα σουτ εντός παιδιάς.

Η εικόνα των φιλοξενουμένων άλλαξε άρδην στις αρχές της τρίτης περιόδου. Η άμυνά τους έγινε πιο σκληρή, αναγκάζοντας τους λιθουανούς να έχουν πάνω-κάτω τα ποσοστά αστοχίας των αρχών του αγώνα, ενώ τα λάθη περιορίστηκαν δραστικά και ο «Σόφο» συνέχισε το «πάρτι» του στο «ζωγραφιστό». Ο Βασιλειάδης δήλωσε επίσης «παρών» και ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε για πρώτη φορά μετά από το 25-27 στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου (56-58 στο 26′). Κάπου εκεί, όμως, συνέβη νέο «μπλακ-άουτ» και με τους Ορέλικ, Γιουσκεβίτσιους, Γιαναβίτσιους πρωταγωνιστές, η Λιέτουβος πήρε τον έλεγχο με σερί 12-0 που εμπεριείχε ουκ ολίγα νέα λάθη και βεβιασμένες επιλογές του ΠΑΟΚ επιθετικά (68-60 στο 19′). Σε εκείνο το σημείο, ο Χάτσερ πήρε το «όπλο» του και αρχικά μίκρυνε την «ψαλίδα» στο -4 (68-64).

Ο Αμερικανός συνέχισε το «ρεσιτάλ» του στις αρχές της τελευταίας περιόδου και με προσπάθειες που είχαν τη δική του «σφραγίδα», ο ΠΑΟΚ πήρε πάλι «κεφάλι» στο σκορ, επτά λεπτά πριν το φινάλε (70-71). Ο Ντούβνιακ ήρθε να τον βοηθήσει και οι Θεσσαλονικείς πήραν τον πρώτο λόγο για την τελική επικράτηση στα 5:37 πριν τη λήξη (70-77). Την ίδια ώρα, έδειξε να λειτουργεί υπέρ τους η φόρτωση των αντιπάλων με φάουλ, καθώς στα 4:17 οι Λαβρίνοβιτς και Ορέλικ έκαναν το πέμπτο τους, ενώ ο Γιουσκεβίτσιους είχε τέσσερα. Το γεγονός αυτό ίσως «θόλωσε» το μυαλό τους, καθώς πρόβαιναν στο ένα λάθος μετά το άλλο, ενώ η «ραψωδία» του Ντούβνιακ έξω από τα 6.75 με… ολίγη από Μάρκοβιτς «εκτόξευε» σε διψήφιο νούμερο τη διαφορά (75-88 στο 38′). Ίσως ήταν η στιγμή που οι φιλοξενούμενοι άρχισαν να χαλαρώνουν, με τους λιθουανούς ταυτόχρονα να μην τα παρατούν και με έξι διαδοχικούς πόντους να είναι έτοιμοι να κάνουν και πάλι το ματς «θρίλερ», χάρη στους Γκεντράιτις και Γιουσκεβίτσιους (81-88 στα 1:26). Ο ίδιος παίκτης, απώλεσε την ευκαιρία που του δόθηκε μετά την χαμένη επίθεση του ΠΑΟΚ και ουσιαστικά εκεί τελείωσε το παιχνίδι, καθώς οι παίκτες του Μαρκόπουλου «ροκάνισαν» τον χρόνο και δεν τους άφησαν άλλα περιθώρια.

Δεκάλεπτα: 23-25, 50-45, 68-64, 81-88

Λιέτουβος Ρίτας (Γκρόνσκις): Γιουσκεβίτσιους 15 (4/9 τρ., 5 ασίστ), Λουκάουσκις, Λαπροβίτολα 3 (1), Λαβρίνοβιτς 18 (5/7 δ., 2/3 τρ.), Γκαΐλιους 10 (2), Ορέλικ 12 (2), Γιαναβίτσιους 5 (1), Καβαλιάουσκας 10, Ρουνκάουσκας, Γκεντράιτις 8, Γκουντάιτις

ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Τέπιτς 6, Βασιλειάδης 17 (2/2 δ., 3/8 τρ., 6 ριμπ.), Κακαρούδης 2, Τσόχλας, Δέδας 3 (1), Μαργαρίτης 3 (1), Κώττας, Σχορτσανίτης 23 (10/14 δ., 10 ριμπ., 3 ασίστ), Ντούβνιακ 9 (3), Μάρκοβιτς 7, Χάτσερ 18 (4/7 δ., 2/5 τρ., 4/4 β., 6 ασίστ)

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.