Σήμερα (24/2) διεξάγονται οι πρώτοι αγώνες της φάσης των “16” του Eurocup, με τη Νίζνι να βρίσκεται ήδη με το ένα πόδι στους “8” μετά την άνετη νίκη της επί της Ζενίτ (102-76). Σπουδαία νίκη για την Καρσίγιακα επί της Γαλατάσαραϊ (67-64), ενώ σημαντικό προβάδισμα ενόψει των επαναληπτικών απέκτησαν οι Μιλάνο και Ούνικς Καζάν μετά τα “διπλά” κόντρα σε Μπάνβιτ (72-69) και Ζιελόνα Γκόρα (72-68) αντίστοιχα.

Στον ρωσικό “εμφύλιο”, η Νίζνι δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, την οποία συνέτριψε με 102-76.

Οι γηπεδούχοι είχαν τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού και με τη Ζενίτ να μην μπορεί να αντιδράσει σε κανένα σημείο της αναμέτρησης, έφτασαν σε μια άνετη νίκη, εξασφαλίζοντας -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου την πρόκριση στους “8” της διοργάνωσης.

Πρώτος σκόρερ των νικητών ήταν ο Ρουντ με 28 πόντους, ενώ ο Στρεμπκόφ πρόσθεσε 21. Από τους ηττημένους, ξεχώρισε ο Ντάουντελ με 15 πόντους.

Στον άλλο “εμφύλιο”, αυτόν της Τουρκίας, θριαμβεύτρια αναδείχθηκε η Καρσίγιακα, η οποία επικράτησε με 67-64 επί της Γαλατάσαραϊ.

Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά στην αναμέτρηση και πήρα από νωρίς τα ηνία του αγώνα, στέλνοντας μάλιστα σε διψήφια επίπεδα τη διαφορά στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου (36-25, 20′). Ωστόσο, η Γαλατάσαραϊ δεν τα παράτησε και ξεκίνησε μια αντεπίθεση, μειώνοντας στους έξι στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου (51-45, 30′), ενώ λίγο αργότερα πέρασε μπροστά με 57-58, παίρνοντας για πρώτη φορά το προβάδισμα 3:14” πριν το τέλος. Στη συνέχεια, η αναμέτρηση εξελίχθηκε σε “θρίλερ”, όμως οι παίκτες της Καρσίγιακα ήταν ψύχραιμοι από τη γραμμή των βολών, με τον Ράιτ να ευστοχεί σε δίποντο, δίνοντας αέρα τριών πόντων στην ομάδα του ενόψει της ρεβάνς.

Κορυφαίος των νικητών ήταν ο Άιβερσον με 16 πόντους, με τον Γκάμπριελ να ακολουθεί με 13. Από τη Γαλατά, ο ΜακΚόλουμ σημείωσε 21 πόντους, όμως δεν ήταν αρκετοί για τους φιλοξενούμενος.

Τον «κανόνα των γηπεδούχων» έσπασε πρώτη η Αρμάνι Μιλάνο, περνώντας από την έδρα της Μπάνβιτ με 72-69.

Οι γηπεδούχοι επέβαλαν με το “καλημέρα” το ρυθμό τους, με αποτέλεσμα να προηγηθούν με 38-30 στο πρώτο μέρος (20′). Όμως, στην επανάληψη η Αρμάνι Μιλάνο αντέδρασε και με επιμέρους σκορ 23-12, προηγήθηκε 53-50 στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου. Από εκεί και μετά, οι δυο ομάδες πήγαιναν χέρι-χέρι στο σκορ μέχρι τέλους. Ο Φόρτσον έβαλε μπροστά την ομάδα του με 69-68 35” πριν το τέλος, όμως ο Σιμόν απάντησε κάνοντας το 69-70 16” πριν τη λήξη. Η Μπάνβιτς είχε την ευκαρία να πάρει το παιχνίδι, όμως μια τάπα του Τζένκινς στον Φόρτσον “σφράγισε” τη νίκη για τη Μιλάνο, ενώ το καλάθι του Μάγκρο στην εκπνοή χάρισε διαφορά τριών πόντων στους Ιταλούς ενόψει του επαναληπτικού.

Πρώτος σκόρερ των νικητών ήταν ο Σάντερς με 19 πόντους, ενώ Τσιντσιαρίνι και Καλνιέτις πρόσθεσαν από 13 πόντους έκαστος. Από τους ηττημένους, κορυφαίος ήταν ο Φόρτσον με 20 πόντους.

Με μία ώρα διαφορά, η Ούνικς Καζάν μιμήθηκε την Αρμάνι Μιλάνο και πήρε κι εκείνη με τη σειρά της μια σπουδαία εκτός έδρας νίκη επί της Ζιελόνα Γκόρα με 72-68.

H Ζιελόνα Γκόρα ήταν αυτή που ξεκίνησε καλύτερα στον αγώνα και προηγήθηκε με 21-13 στο πρώτο δεκάλεπτο. Στη συνέχεια, η Ούνικς Καζάν βρήκε ρυθμό και κατάφερε να μειώσει στους πέντε στο τέλος του ημιχρόνου (35-30, 20′), αφού προηγουμένως είχε βρεθεί ακόμα και στο -13. Στην επανάληψη, οι φιλοξενούμενοι μπήκαν δυνατά και το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, τούς βρήκε στο +6 (49-55, 30′), χάρη σε ένα επιμέρους σκορ περιόδου 25-14. Με λέι απ του Πονίτκα, οι γηπεδούχοι πλησίασαν στο καλάθι (68-70), όμως οι Ρώσοι ήταν αυτοί που πήραν την πολύτιμη νίκη, μετά από κάρφωμα του Ουίλιαμς και μια ακόμη άμυνα.

Πρώτος σκόρερ των νικητών ήταν ο Λάνγκφορντ με 19 πόντους, με τον Κολόμ να κάνει double-double με 17 πόντους και 11 ασίστ. Ο Κώστας Καϊμακόγλου, από την πλευτά του, σημείωσε 7 πόντους, ισάριθμα ριμπάουντ και μία ασίστ σε 32 λεπτά συμμετοχής.

Στο «Χ» έμειναν Άλμπα Βερολίνου και Μπάγερν Μονάχου, με το τελικό 82-82 να αφήνει… ανοικτούς λογαριασμούς εν όψει του επαναληπτικού αγώνα στη Βαυαρία.

Οι δύο ομάδες, μοιράστηκαν ουσιαστικά από ένα ημίχρονο, με τους γηπεδούχους να έχουν τα ηνία και να προηγούνται με 47-41 στο εικοσάλεπτο. Οι παίκτες του Σβέτισλαβ Πέσιτς, πίεσαν στην επανάληψη και πήραν το δικό τους «μερίδιο» και το τελικό σκορ, θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτυπώνει πλήρως την εικόνα ισορροπίας που υπήρχε. Με 1/2 βολές στα 68″ πριν το τέλος, ο Τζόρνταν Τέιλορ διαμόρφωσε το 82-82, καθώς οι απόπειρες αμφότερων των πλευρών για την νίκη, βρήκαν «τοίχο», με τον Άλεξ Ρένφρο μάλιστα να χάνει στην εκπνοή την ευκαιρία να «πληγώσει» την πρώην ομάδα του.

Ο Ελμεντίν Κικάνοβιτς ήταν για άλλη μια φορά εκπληκτικός για τους πρωτευουσιάνους, σκοράροντας 24 πόντους με 9/12 σουτ, ενώ τον ακολούθησε ο Τέιλορ με 18 πόντους, 4 ριμπάουντ και 5 ασίστ. Πρώτος σκόρερ της Μπάγερν, ήταν με 15 πόντους ο Ντούσκο Σαβάνοβιτς, μαζεύοντας και 7 ριμπάουντ, ενώ από 13 πόντους πέτυχαν οι Ντιόν Τόμπσον και Αντόν Γκαβέλ.

«Ισχνό» μεν, προβάδισμα δε είναι αυτό που κρατά για τον εαυτό της η Σαραγόσα, η οποία έκαμψε την αντίσταση της Τρέντο με 85-83.

Οι Ισπανοί, ανέτρεψαν άμεσα την εις βάρος τους κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στο πρώτο δεκάλεπτο, όταν και «κυνηγούσαν» σε απόσταση 10 πόντων (18-28), μειώνοντάς τη στην ελάχιστη τιμή της, με τη λήξη του εικοσαλέπτου (44-45). Στην επανάληψη, πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και δεν κοίταξαν ξανά πίσω, όσο «ανασφαλές» κι αν ήταν θεωρητικά το προβάδισμά τους. Η τελευταία επίθεση, βέβαια, ανήκε στους Ιταλούς, αλλά ο Τζαμάρ Σάντερς αστόχησε στο σουτ που θα ισοφάριζε το ματς.

Ο Βιάτσεσλαβ Κραβτσόφ με 14 πόντους και 7 ριμπάουντ, καθώς και ο Τόμας Μπέγιας με ισάξια συμμετοχή στο σκοράρισμα, ήταν οι κορυφαίοι των νικητών, Άλλη μία εκπληκτική εμφάνιση του Τζούλιαν Ράιτ με 22 πόντους και 6 ριμπάουντ, δεν αρκούσε για τους ηττηθέντες.

«Περίπατο» στη Γαλλία έκανε η Γκραν Κανάρια, η οποία «ισοπέδωσε» με 82-65 τη Λιμόζ και βρίσκεται ξεκάθαρα σε θέση ισχύος για την πρόκριση στα προημιτελικά.

Όλα είχαν κριθεί, ουσιαστικά, από το πρώτο δεκάλεπτο, όπου οι παίκτες του Αΐτο Ρενέσες έδειξαν… τις διαθέσεις τους, προηγούμενοι μάλιστα με «διπλό» σκορ (11-22). Κύριο μέλημά τους, ήταν η απόκτηση μίας σημαντικής διαφοράς, με το στόχο αυτό να επιτυγχάνεται.

Η «αγία τριάδα» των Σασού Σαλίν (18 πόντοι), Ντι Τζέι Σίλι (16 πόντοι) και Μπραντ Νιούλι (15 πόντοι) ήταν εκείνη που έκανε τη διαφορά για τους Ισπανούς, ενώ από το «ναυάγιο» των πρωταθλητών Γαλλίας, διεσώθησαν οι Λεό Βέστερμαν και Νομπέλ Μπουνγκού-Κολό, με 13 πόντους έκαστος.

Σπουδαίο «διπλό» στην Αλσατία πέτυχε η Όλντενμπουργκ, κερδίζοντας με 78-76 τη Στρασμπούρ και συνεχίζοντας… ακάθεκτη την πορεία της στο Eurocup, μετά την κατάκτηση της κορυφής στον όμιλο του ΠΑΟΚ προηγουμένως.

Οι Γερμανοί είχαν τον πρώτο λόγο σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, μην καταφέρνοντας πάντως να φέρουν τη διαφορά πιο ψηλά από αυτή των πέντε πόντων του ημιχρόνου (41-46). Κάπως έτσι, το συγκρότημα του Βενσάν Κολέ είχε τη δυνατότητα να τη «ροκανίσουν» στο -2 που τους δίνει ελπίδα, με τον Κάμπελ να σημειώνει το τελικό σκορ με εύστοχο ζευγάρι βολών.

Συγκλονιστικός ήταν, σε άλλο ένα ματς, ο Ρίκι Πόλντινγκ με 24 πόντους, 8/10 σουτ και 5 ριμπάουντ για τους νικητές, ενώ από τους Γάλλους ξεχώρισε με 17 πόντους ο Ροντρίγκ Μπομπουά.

Το πανόραμα πρώτων αγώνων της φάσης των «16»:
 
Μπάνβιτ – Αρμάνι Μιλάνο 69-72
Νίζνι Νόβγκοροντ – Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης 102-76
Καρσίγιακα – Γαλατάσαραϊ 67-64
Ζιελόνα Γκόρα – Ούνικς Καζάν 68-72
Άλμπα Βερολίνου – Μπάγερν Μονάχου 82-82
Σαραγόσα – Τρέντο 85-83
Λιμόζ – Γκραν Κανάρια 65-82
Στρασμπούρ – Όλντενμπουργκ 76-78