Την ώρα που η μπάλα «έκαιγε», αυτός που έγραψε τη «μοίρα» του αγώνα της Κωνσταντινούπολης, ήταν ο Ουίλ Χάτσερ. Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής στην νίκη του ΠΑΟΚ με 75-73 επί της Μπεσίκτας στην παράταση, σκοράροντας τους περισσότερους εκ των 32 του πόντων, τόσο στο τέλος της κανονικής διάρκειας όσο και στο έξτρα πεντάλεπτο, ενώ ήταν εκείνος που με το σκορ ισόπαλο, πήρε το κρίσιμο σουτ, για να πάρει ο «Δικέφαλος του Βορρά» το πρώτο του φετινό «διπλό» στο Eurocup και συνάμα την τρίτη νίκη, διατηρώντας ακέραιες τις ελπίδες για πρόκριση στο Last-32.

Οι 32 του πόντοι σημειώθηκαν από 6/10 δίποντα, 3/7 τρίποντα και το τρομερό ποσοστό των 11/12 βολών. Μοναδικός «διψήφιος» πέραν αυτού, ήταν ο Κώστας Βασιλειάδης με 10 πόντους. Για τους γηπεδούχους, εξαιρετικός ήταν στο φινάλε ο Τσενκ Ακιόλ, πετυχαίνοντας το τρίποντο που έστειλε το ματς στην παράταση και έχοντας συνολικά 12 πόντους, χάνοντας πάντως στο τέλος την άτυπη «μάχη» σκοραρίσματος που είχε με τον Χάτσερ. Πρώτος σκόρερ ήταν ο Νέιτ Ουόλτερς με 16 πόντους, αν και η άμυνα των παικτών του Σούλη Μαρκόπουλου παίρνει «άριστα» στην αντιμετώπισή του στο δεύτερο μέρος και την παράταση, όπου σκόραρε συνολικά μόλις δύο πόντους. Το φοβερό double double του Έρικ Μέρφι με 14 πόντους και 12 ριμπάουντ, καθώς και οι 11 πόντοι του Τρεμέλ Ντάρντεν, επίσης δεν αρκούσαν για τους τούρκους.

Το φιλμ

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν εναλασσόμενες στο σκορ μέχρι τα μέσα της πρώτης περιόδου, με τον ΠΑΟΚ να είναι πιο συνεπής έχοντας ως «σημείο αναφοράς» τον Σχορτσανίτη και άξιο συμπαραστάτη του τον Βασιλειάδη που έβρισκε λύσεις στον αιφνιδιασμό είτε από όμορφες κινήσεις που τον έβγαζαν μόνο στην «καρδιά» της ρακέτας (9-12 στο 4′). Η άμυνα της Μπεσίκτας, αρχικά, ανταποκρίθηκε για να βρουν ρυθμό οι Ουόλτερς και Ντάρντεν, οι οποίοι πραγματοποίησαν σερί 8-0 για την ομάδα τους σκοράροντας με όλους τους τρόπους, για να βρεθούν οι Τούρκοι προηγούμενοι στο τέλος της πρώτης περιόδου (17-12).

Η έλλειψη ενός παίκτη με συνέπεια στο σκοράρισμα, όπως οι δύο πρώην έλληνες διεθνείς, προκάλεσε αυτό το επιθετικό πρόβλημα στον ΠΑΟΚ, αν και οι παίκτες του Μαρκόπουλου κατάφεραν με μία άμυνα που βρισκόταν κοντά στο όριο του φάουλ να μην επιτρέψουν στους αντιπάλους τους να αυξήσουν τη διαφορά. Έτσι, μετά το 19-12 του Ουόλτερς, δεν υπήρξε σκορ για σχεδόν 4.5 λεπτά, με τον Χάμιλτον τότε να… παίρνει μπρος και αφού «έλυσε» το «γόρδιο δεσμό», να «σφυροκοπά» το καλάθι του ΠΑΟΚ μαζί με τον συμπατριώτη του και να δίνει «αέρα» διψήφιας διαφοράς στην τουρική ομάδα (27-17 στο 18′). Ο «Δικέφαλος», σε εκείνο το σημείο βρήκε λύσεις μόνο από τον Μάρκοβιτς, αλλά αμυντικά δε στάθηκε ικανός να αναχαιτίσει τον εξαιρετικό Χάμιλτον που έκανε το 34-17 και έδωσε «διπλό σκορ» στην ομάδα του, πριν ο Βασιλειάδης διαμορφώσει το 34-19 του ημιχρόνου.

Ουόλτερς και Ελονού θα διατηρούσαν την ίδια ευνοϊκή για την Μπεσίκτας κατάσταση στις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου (40-25 στο 23′). Τότε ήρθε και η αντίδραση του ΠΑΟΚ, με τον Σχορτσανίτη, τον Βασιλειάδη και τον Χάτσερ να δίνουν το «σύνθημα» με σερί 0-8 και την άμυνα να «πνίγει» τα επιθετικά ατού των γηπεδούχων (40-33 στο 25′). Έκτοτε, οι Θεσσαλονικείς όντες εύστοχοι από τη γραμμή των βολών, προεξάρχοντος του Μαργαρίτη, «ροκάνισαν» τη διαφορά στο -3 (42-39 στο 28′). Ο Μέρφι ανέλαβε τότε δράση, «ξεμπλοκάροντας» την ομάδα του ύστερα από 5.5 λεπτά δίχως καλάθι εντός παιδιάς, για να μειώσει και πάλι ο Μαργαρίτης από τη γραμμή στο τέλος της περιόδου (45-41).

Ο ίδιος παίκτης, όμως, δεν μπορούσε να κρατά μόνος την Μπεσίκτας μπροστά, καθώς ο ΠΑΟΚ πλέον έβρισκε επιπλέον πρωταγωνιστές στο εκτελεστικό κομμάτι. Δέδας και Ντούβνιακ μείωναν σε απόσταση «αναπνοής», πριν έρθει η ώρα του Χάτσερ (53-51 στο 35′). Ο Αμερικανός με προσωπικές ενέργειες έβαλε στο «τιμόνι» την ομάδα του, αρχικά με τρίποντο και ύστερα με καλάθι-φάουλ και εύστοχη βολή, κάνοντας το 53-58 στα 3:31 πριν το φινάλε. Οι δύο ομάδες «σίγησαν» από εκείνο το σημείο μέχρι το 1:57, όταν και ο Ντάρντεν μείωσε σε 55-58. Ο Σχορτσανίτης ήταν αμέσως μετά εύστοχος κατά το ήμισυ από τη γραμμή των βολών, με τον Μέρφι να μειώνει στους δύο πόντους με 68 δευτερόλεπτα για τη λήξη, σε μία φάση όπου ο ΠΑΟΚ έχασε δύο αμυντικά ριμπάουντ (57-59). Με το ίδιο «νόμισμα» απάντησε μπαίνοντας στο τελευταίο λεπτό ο Μαργαρίτης, ευστοχώντας στο φόλοου ύστερα από άστοχη σουτ στην επίθεση της ομάδας του (57-61).

Ο Χάμιλτον πήρε φάουλ και θέση για τη γραμμή, από την οποία ήταν ψύχραιμος, με τον Χάτσερ ωστόσο να μην έχει την ίδια επιτυχία, καθώς ευστόχησε σε 1/2 βολές με 36 δευτερόλεπτα να απομένουν (59-62). Η άμυνα του ΠΑΟΚ ήταν και πάλι καλή αλλά για άλλη μία φορά δεν μπόρεσε να κερδίσει την μπάλα στην εναέρια διεκδίκηση, με τους γηπεδούχους να έχουν 14 εκ των τελευταίων 16 δευτερολέπτων στη διάθεσή τους. Η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε σε air-ball για τρεις πόντους, με τον Ντούβνιακ να γλιστρά και να χάνει το ριμπάουντ. η εντολή ήταν για καθαρή άμυνα και ο Ακιόλ σε μία πολύ δύσκολη προσπάθεια πάνω στην άμυνα του Μάρκοβιτς, ισοφάρισε σε 62-62 στα 7″. Η τελευταία επίθεση ανήκε στον ΠΑΟΚ, με τον Βασιλειάδη όμως να παίρνει ένα ακόμη πιο πιεσμένο σουτ και να μη βρίσκει καν στεφάνη, ενώ μάλιστα στην εκπνοή ο Ουόλτερς πέταξε την μπάλα και λίγο έλειψε να σκοράρει ένα απίθανο καλάθι.

Στην αρχή του έξτρα πενταλέπτου, ο Μάρκοβιτς είχε την απάντηση στον Ντάρντεν, για να βάλει μπροστά τον ΠΑΟΚ ο Χάτσερ από τη γραμμή των βολών (66-68 στο 42′). Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν αυτός που ανέλαβε να πάρει την ευθύνη, όταν ο Ακιόλ είχε τη δική του «ραψωδία» και έδωσε το προβάδισμα στον «Δικέφαλο» χάρη σε σουτ τριών πόντων, με 63 δεύτερα να απομένουν (69-71). Με τον ίδιο τρόπο απάντησε και ο τούρκος, ενώ ο Μέρφι έχασε την ευκαιρία στα 23″ να δώσει σημαντικό «αέρα» τριών πόντων, ευστοχώντας σε 1/2 βολές. Ο Χάτσερ και πάλι δεν φοβήθηκε κανέναν, για να πάρει το φάουλ να ισοφαρίσει στα 7″ (73-73), ενώ στην επαναφορά μετά το τάιμ-άουτ της Μπεσίκτας ανάγκασε τους αντιπάλους του σε λάθος, δίνοντας την τελευταία επίθεση για τους Θεσσαλονικείς. Δε θα μπορούσε να πάρει άλλος την τελευταία επίθεση και, στεκόμενος απέναντι στον αντίπαλο ψηλό μετά τα σκριν, χάρισε το «διπλό», με τους γηπεδούχους να κάνουν ένα «σκοτωμένο» σουτ που δεν είχε καμία τύχη (73-75).

Δεκάλεπτα: 17-12, 34-19, 45-41, 62-62, 73-75 (παρ.)

Μπεσίκτας (Ουλούγκ): Ουόλτερς 16, Γκιουλέρ 2, Τασκιράν, Ακιόλ 12 (2), Ελονού 8, Χάμιλτον 9 (1), Ντάρντεν 11, Μέρφι 14 (3), Σενλί 1

ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Τέπιτς, Λιάπης, Βασιλειάδης 10 (2), Κακαρούδης, Τσόχλας, Δέδας 5 (1), Μαργαρίτης 8, Σχορτσανίτης 9, Ντούβνιακ 4 (1), Μάρκοβιτς 7, Χάτσερ 32 (3)

Δείτε το στατιστικό του αγώνα ΜΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.