Κρίσιμες κα εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 10ης και τελευταίας αγωνιστικής της α’ φάσης των ομίλων του Eurocup, με αρκετά από τα εισιτήρια για τη φάση των “32” να ψάχνουν τον τελικό τους αποδέκτη.

Σε ότι αφορά τους εκπροσώπους μας στη διοργάνωση, με πανηγυρικό τρόπο ολοκλήρωσε την Τρίτη(15/12) τις υποχρεώσεις του ο Άρης, επικρατώντας με 72-53 της Μπάνβιτ στο “Nick Galis Hall”, εξασφαλίζοντας παράλληλα την πτώτη θέση του ομίλου του. Με νίκη ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις τις στον όμιλο και η ΑΕΚ που επιβλήθηκε της Νεπτούνας στο ΟΑΚΑ με 75-71 όμως ο συνδυασμός των υπόλοιπων αποτελεσμάτων δεν ήταν αυτός που ήθελε η “Ενωση” και έτσι αποχαιρέτησε τη διοργάνωση με ρεκόρ 5-5. Πετυχαίνοντας σπουδαίο “διπλό” στην έδρα της Λιέτουβος Ρίτας με τελικό σκορ 81-88, ο ΠΑΟΚ πανηγύρισε την πρόκριση του στην επόμενη φάση, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση του ομίλου του.

Α’ Όμιλος

Βόννη-Ναντέρ 86-95 

Η Ναντέρ έκανε το… “καθήκον” της απέναντι στη Βόννη, επικρατώντας με 86-95 στη Γερμανία, όμως η νίκη της Ολίμπια Λιουμπλιάνας την άφησε εκτός συνέχειας. Οι φιλοξενούμενοι ξεκίνησαν δυναμικά απέναντι στους αδιάφορους γηπεδούχους και κατάφεραν να κλείσουν το πρώτο δεκάλεπτο στο +13(16-29). Συντηρώντας διαφορά “ασφαλείας” και ελέγχοντας πλήρως το παιχνίδι, η Ναντέρ έφτασε σχετικά “άνετα” στην τελικά επικράτηση με 86-95. Πρωταγωνιστές για τους νικητές ήταν οι Μάικαλ Ρίλεϊ και Τζέραλντ Ρόμπινσον με 26 και 24 πόντους αντίστοιχα. Από πλευράς ηττημένων, ο Κλαρκ σημείωσε 21 πόντους και ο Άαρον Ουάιτ πέτυχε νταμπλ-νταμπλ με 15 πόντους και 11 ριμπάουντ.

Όλντενμπουργκ-Ολίμπια Λιουμπλιάνας 75-77

Σε μια ανμέτρηση με δραματικό φινάλε, η Ολίμπια Λιουμπλιάνας εξασφάλισε την πρόκριση της στην επόμενη φάση του Eurocup, παίρνοντας δύσκολη νίκη με 75-77 στην έδρα της Όλντενμπουργκ. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με 62-72 στο 34′, όμως λίγο έλειψε να “αυτοκτονήσουν” στα τελευταία λεπτά, καθώς ο Βον έφερε ισοφάρισε σε 75-75 για τους Γερμανούς στα 24″ πριν από το τέλος. Το τελικό 75-77 διαμορφώθηκε χάρη σε δύο εύστοχες βολές του Ζάγκορατς, με τους Σλοβένους να καταλαμβάνουν την τρίτη θέση του ομίλου και του Γερμανούς την τέταρτη. Πρώτος σκόρερ για τους νικητές ήταν ο Ζάγκορατς με 23 πόντους, με τον Λέσιτς να τον ακολουθεί με 18 και τον Ζακ Ράιτ να προσθέτει άλλους 14. Από πλευράς ηττημένων, ο Κβέιλ πέτυχε 17 πόντους, με τον Κράμερ να τον ακολουθεί με 16.

Μπιλμπάο-Τρέντο 104-91

Σε μία χορταστική αναμέτρηση με πλούσιο θέαμα και υψηλό σκορ, η Μπιλμπάο επικράτησε με 104-91 της Τρέντο στην Ισπανία, κερδίζοντας τη “μάχη” της πρώτης θέσης από τους Ιταλούς. Οι γηπεδούχοι είχα τον πλήρη έλεγχο της αναμέτρησης από το ξεκίνημα, κλείνοντας το πρώτο μέρος στο +22(58-36). Στο δεύτερο ημίχρονο οι Βάσκοι χαλάρωσαν, δίχως όμως να απειληθούν ιδιαίτερα, με τους φιλοξενούμενους να  “ροκανίζουν” απλά τη διαφορά για το τελικό 104-91. Πρώτος σκόρερ για τους νικητές ήταν ο Χάνα με 22 πόντους και 8 ριμπάουντ, με τον Σάτον να πετυχαίνει 20 πλευράς ηττημένων. Ο Γιώργος Μπόγρης ολοκλήρωσε το παιχνίδι με 4 πόντους, 2 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα, 1 ασίστ και 2 λάθη σε 21 λεπτά συμμετοχής.

B’ Όμιλος

Λούντβιγκσμπουργκ-Λε Μαν 90-49

Έχοντας ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση της στους “32” της διοργάνωσης, την ώρα που η Λε Μαν “καιγόταν” για τη νίκη, προκειμένου να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες της, η Λούντβιγκσμπουργκ “ισοπέδωσε” στη Γερμανία τους Γάλλους με 90-49. Το παιχνίδι ήταν μονόπλευρο από το ξεκίνημα, με τος γηπεδούχους να αποκτούν διψήφια διαφορά από νωρίς και την ανάπαυλα του πρώτου μέρους να βρίσκει το σκορ στο 46-22. Το δεύτερο ημίχρονο είχε διαδικαστικό χαρακτήρα, με τους Γάλλους να εγκαταλείπουν κάθε προσπάθεια επιστροφής, αποχαιρετώντας τη διοργάνωση με “βαριά” ήττα. Πρώτος σκόρερ των νικητών ήταν ο Μουσταφά Σακούρ με 17 πόντους, με τον Βαλεσκόβσκι να σημειώνει άλλους 12 και τους Λέσινγκ και Μουνιόθ-Μπόρσερς να προθέτουν από 10.  Από πλευράς ηττημένων, Λόφτον και Κονατέ σημείωσαν από 11 και 10 πόντους αντίστοιχα.

Άλμπα ΒερολίνουΜπρίντιζι 80-79

Η Άλμπα Βερολίνου πέτυχε την πέμπτη της νίκη στη διοργάνωση, ξεπερνώντας το εμπόδιο της Μπρίντιζι με 80-79, χάρη σε δίποντο του Λόντσαρ στην εκπνοή του αγώνα, με τους Γερμανούς να έχουν ήδη προκριθεί μετά την ήττα της Λε Μαν. Πρώτος σκόρερ για τους νικητές ήταν ο Τζόρνταν Τέιλορ με 18 πόντους, με τον Μιλοσάβλιεβιτς να προσθέτει άλλους 14 και τον Λόντσαρ να μετρά 13 πόντους και 6 ριμπάουντ. Από πλευράς Ιταλών, ο Άντριαν Μπανκς σημείωσε 27 πόντους, με τον Ρέινολντς να τον ακολουθεί με 21.

Ρέτζιο Εμίλια-Γκραν Κανάρια 73-78

Με νίκη ολοκλήρωσε της υποχρεώσεις της στον όμιλο η Γκραν Κανάρια, φεύγοντας με το “διπλό” από την Ιταλία, καθώς επιβλήθηκε με 73-78 της Ρέτζιο Εμίλια. Οι Ισπανοί τερμάτισαν στην πρώτη θέση του ομίλου, ενώ από την άλλη οι Ιταλοί κατέλαβαν την τρίτη μετά τη νίκη της Λούντβιγκσμπουργκ. Πρώτος σκόρερ για τους νικητές ήταν ο Κέβιν Πάνγκος με 15 πόντους και 7 ασίστ, με τους Σάλιν και Όμιτς να προσθέτουν από 12. Από πλευράς ηττημένων, Πιέτρο Αραντόρι και Ντάριους Λαβρίνοβιτς πέτυχαν από 20 πόντους.

Γ’ Όμιλος

Νανσί-Ουλμ 76-80

Την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης εξασφάλισε την Τρίτη(15/12) η Ουλμ, επικρατώντας με 76-80 της Νανσί στη Γαλλία.

Σαραγόσα-Βενέτσια 82-72

Έχοντας εξασφαλίσει ήδη την πρόκριση τους στην επόμενη φάση, Σαραγόρα και Βενέτσια τέθηκαν αντιμέτωπες στην Ισπανία, με τους γηπεδούχους να φτάνουν στην επικράτηση με 82-72. Πρώτος σκόρερ των νικητών ήταν ο Χενκ Νορέλ με 21 πόντους, με τους Γέλοβατς και Λίνχαρτ να προσθέτουν από 12. Από πλευράς ηττημένων, Πέριτς και Γκριν σημείωσαν από 17 και 16 πόντους αντίστοιχα, ενώ ο Μάικ Μπράμος τελείωσε τον αγώνα με 4 πόντους, 2 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 16 λεπτά συμμετοχής.

Βαλένθια-Σαρλερουά 97-76

Ακόμα μία νίκη πρόσθεσε στο ενεργητικό της η ασταμάτητη Βαλένθια που επικράτησε εντός έδρας της Σαρλερουά με 97-76, διατηρώντας το αήττητο σερί της. Το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο στο πρώτο μέρος(45-43, 20′), όμως στο δεύτερο ημίχρονο οι γηπεδούχοι πάτησαν γκάζι, φτάνοντας “άνετα” τελικά στο ροζ φύλλο αγώνα. Πρώτος σκόρερ των νικητών ήταν ο Ντούμπλιεβιτς με 20 πόντους, με τους Μαρτίνεθ και Σαν Εμετέριο να προσθέτουν από 14 και 10 πόντους αντίστοιχα. Από πλευράς Βέλγων, ο Γκαντού είχε 16 πόντους, με τους Μπίλι και Τζίμι Μπάρον να προσθέτουν από 14 και 12 πόντους.

Δ’ Όμιλος

Τραμπζονσπόρ-Ούνιξ Καζάν 73-80

Τη δεύτερη θέση στον όμιλο του Άρη εξασφάλισε η Ούνιξ Καζάν που έφυγε με το “διπλό” από την έδρα της Τραμπζονσπόρ με τελικό σκορ 73-80. Οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν καλύτερα και κατάφεραν να προηγηθούν με 25-13 στο τέλος της πρώτη ς περιόδου. Οι Ρώσοι βρήκαν σταδιακά ρυθμό και μείωσαν αρχικά σε 40-34 με την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους, ενώ στο δεύτερο μέρος ημίχρονο πήραν τον έλεγχο του παιχνιδιού, φτάνοντας τελικά στη νίκη με 73-80. Πρώτος σκόρερ για τους νικητές ήταν ο Λάνγκφορντ με 22 πόντους, ενώ άλλους 16 πόντους και 7 ριμπάουντ πρόσθεσε ο Λατάβιους Ουίλιαμς. Ο Κώστας Καίμακόγλου βρέθηκε σε μέτρια μέρα, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 2 πόντους, 4 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 25 λεπτά συμμετοχής. Από πλευράς ηττημένων, Χάρντι και Κούλιγκ είχαν από 16 πόντους, ενώ άλλους 12 πόντους και 8 ριμπάουντ πρόσθεσε ο Βελίτσκοβιτς. Τραμπζονσπόρ και Μπάνβιτ είχαν εξασφαλίσει ήδη την προκρισής τους στην επόμενη φάση, καταλαμβάνοντας την τρίτη και την τέταρτη θέση αντίστοιχα.

Μπουντούτσνοστ-Στεάουα Βουκουρεστίου 89-56

Με νίκη αποχαιρέτησε τη διοργάνωση η Μπουντούτσνοστ, επικρατώντας εύκολα στο Μαυροβούνιο της Στεάουα Βουκουρεστίου με 89-56. Οι γηπεδούχοι “έχτισαν” από νωρίς διαφορά “ασφαλείας”, ολοκληρώνοντας την πρώτη περίοδο στο +14(22-8). Η διαφορά είχε διαρκώς ανοδική πορεία, με την Μπουντούτσνοστ να φτάνει πολύ “άνετα” στο τελικό 89-56. Πρώτος σκόρερ των νικητών ήταν ο Σιντ Σέχοβιτς με 17 πόντους, με τους Γιαραμάζ και Σούμποτιτς να προσθέτουν από 13. Από πλευράς ηττημένων, ξεχώρισε ο Κούπερ που πέτυχε νταμπλ-νταμπλ με 19 πόντους και 11 ριμπαόυντ.

 Ε’ Όμιλος

ΆβτοντορΖολνόκι 104-78

Παρουσιάζοντας τρομερή παραγωγικότητα στον επιθετικό τομέα, η Άβτοντορ “συνέτριψε” με το εμφατικό 104-78 τη Ζολνόκι στη Ρωσία και έφτασε τις 7 νίκες, “κλειδώνοντας” τη δεύτερη θέση στον όμιλο. Οι γηπεδούχοι είχαν από το ξεκίνημα του αγώνα τον πλήρη έλεγχο, “καθαρίζοντας” ουσιαστικά το παιχνίδι στο τρίτο δεκάλεπτο, όπου με επιμέρους σκορ περιόδου 31-16, προηγήθηκαν με 78-54. Τα τελευταία λεπτά ήταν τυπική διαδικασία, με τους γηπεδούχους να φτάνουν “άνετα” στο τελικό 104-78 που του έδωσε τη δεύτερη θέση του ομίλου, ενώ οι Ούγγροι μετά την επικράτηση του ΠΑΟΚ στη λιθουανία τερμάτισαν τέταρτοι. Πρωταγωνιστής για τους νικητές, οι οποίοι είχαν έξι παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, ήταν ο Στολ που πέτυχε νταμπλ-νταμπλ με 20 πόντους και 10 ασίστ, Πίτερσον να σημειώνει 17 και τον Τσάπελ να προσθέτει άλλους 16. Πολύ καλή παρουσία είχε και ο Τζεφ Μπρουκς που τελείωσε τον αγώνα με 15 πόντους και 13 ριμπάουντ. Από πλευράς ηττημένων, ο Μπορίσοβ είχε 22 πόντους και ο Μιλόσεβιτς πρόσθεσε άλλους 15.

Μπεσίκτας-Ζενίτ 91-67

Η Μπεσίκτας μπορεί να νίκησε την αδιάφορη(είχε εξασφαλίσει την πρώτη θέση) Ζενίτ στη Ρωσία, όμως η νίκη του ΠΑΟΚ την άφησε εκτός συνέχειας της διοργάνωσης. Το παιχνίδι ήταν μονόπλευρο, με τους γηπεδούχους να “κλειδώνουν” από το πρώτο κιόλας μέρος το ροζ φύλλο αγώνα, καθώς η ανάπαυλα τους βρήκε στο +25(56-31). Το δεύτερο ημίχρονο ήταν καθαρά τυπική υπόθεση, με τους Τούρκους να επικρατούν τελικά με 91-67. Πρώτος σκόρερ για τους νικητές ήταν ο Ουόλτερς με 15 πόντους, με τους Ακιόλ και Λάμπε να σημειώνουν από 13 και τον νεοαποκτηθέντα Κάλπεπερ να προσθέτει άλλους 12. Από πλευράς ηττημένων, Πούσκοβ( 12 πόντοι, 11 ριμπάουντ) και Αντίποβ(10 πόντοι, 10 ριμπαόυντ) πέτυχαν νταμπλ-νταμπλ, ενώ άλλους 10 πόντους πρόσθεσε ο Κοστσέεβ.

Στ’ Όμιλος

Νίζνι-Γαλατασαράι 81-75

Κράσνι-Χάποελ Ιερουσαλήμ 74-95

Η Χάποελ Ιερουσαλήμ έκανε το “καθήκον” της απέναντι στην αποδυναμωμένη Κράσνι, επικρατώντας με 74-95 στη Ρωσία και εκμεταλλευόμενη τη νίκη της Νίζνι απέναντι στη Γαλατασαράι, κατάφερε να εξασφαλίσει το τελευταίο εισιτήριο του ομίλου, αφήνοντας εκτός συνέχειας την ΑΕΚ.  Πρωταγωνιστές για τους νικητές ήταν οι Ντ’Ορ Φίσερ (18π.,5ρ.) , Λιόρ Ελιγιάχου (16π., 9ρ., 6ασ., 2κλ.) και Τζος Ντάνκαν (15π., 7ρ., 2κλ., 3ασ.). Από πλευράς ηττημένων ξεχώρισε ο Κονατέ που πέτυχε νταμπλ-νταμπλ με 18 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 10ης αγωνιστικής:

Α’ Όμιλος

Βόννη-Ναντέρ 86-95

Όλντενμπουργκ-Ολίμπια Λιουμπλιάνας 75-77

Μπιλμπάο-Τρέντο 104-91

Β’ Όμιλος

Άλμπα Βερολίνου-Μπρίντιζι 80-79

Λούντβιγκσμπουργκ-Λε Μαν 90-49

Ρέτζιο Εμίλια-Γκραν Κανάρια 73-78

Γ’ Όμιλος

Νανσί-Ουλμ 76-80

Σαραγόσα-Βενέτσια 82-72

Βαλένθια-Σαρλερουά 97-76

Δ’ Όμιλος

Άρης-Μπάνβιτ 72-53

Τραμπζονσπόρ-Ούνιξ Καζάν 73-80

Μπουντούτσνοστ-Στεάουα Βουκουρεστίου 89-56

Ε’ Όμιλος

Άβτοντορ-Ζολνόκι 104-78

Λιέτουβος Ρίτας-ΠΑΟΚ 81-88

Μπεσίκτας-Ζενίτ 91-67

ΣΤ’ Όμιλος

Νίζνι-Γαλατασαράι 81-75

Κράσνι-Χάποελ Ιερουσαλήμ 74-95

ΑΕΚ-Νεπτούνας 75-71