Η πρώτη μέρα της τρίτης αγωνιστικής του Eurocup, αφορούσε σε σημαντικό βαθμό τα ελληνικά χρώματα, αν και τα νέα δεν ήταν ευχάριστα. Η εντός έδρας ήττα του ΠΑΟΚ από την Όλντενμπουργκ και η αποτυχημένη προσπάθεια του Άρη για να «κλέψει» την νίκη απέναντι σε μία άλλη γερμανική ομάδα, την Άλμπα Βερολίνου, δυσκόλεψαν το έργο των δύο συλλόγων της Θεσσαλονίκης, στην προσπάθειά τους για πρόκριση στην φάση των «16». Η δεύτερη μέρα, περιέχει εξίσου σπουδαίες αναμετρήσεις επιπέδου… Ευρωλίγκα, με σημείο αναφοράς το παιχνίδι στο Τελ Αβίβ, μεταξύ της Μακάμπι και της Ούνικς Καζάν, σε μία αγωνιστική που χαρακτηρίστηκε από την πρώτη ήττα της Βαλένθια στη φετινή σεζόν, σε όλες τις διοργανώσεις.

Τα αποτελέσματα:

7ος όμιλος:

Ουλμ – Μπάνβιτ 80-92
Μπιλμπάο – Μπάγερν Μονάχου 76-78

«Φορτσάροντας» στο τελευταίο δεκάλεπτο, όπου επιδόθηκε σε ένα «κρεσέντο» 32 πόντων, η Μπάνβιτ πήρε δεύτερο συνεχόμενο πολύτιμο «διπλό» με 92-80 απέναντι στην Ουλμ, καθώς το πρώτο ήταν απέναντι στην άμεση ανταγωνίστριά της, την Μπιλμπάο. Το ματς ήταν αμφίρροπο μέχρι το 30ό λεπτό, όπου το σκορ ήταν στο 58-60, αλλά το «ξέσπασμα» των Τούρκων, με ηγέτες του Ντομινίκ Τζόνσον και Αντριέν Μοερμάν, «καθάρισε» στο τέλος την υπόθεση νίκης. Ο πρώτος πέτυχε 23 πόντους με πέντε ριμπάουντ και τρεις ασίστ, ενώ ο δεύτερος 21 πόντους, με 7 ριμπάουντ και 4 ασίστ. Εκπληκτικός ήταν και ο Κόρτνι Τζόνσον με double double 18 πόντων και 11 ριμπάουντ. Κορυφαίοι για τους Γερμανούς ήταν ο Ρέιμαρ Μόργκαν με 16 πόντους και 5 ριμπάουντ, και ο Κρις Μπαμπ με 15 πόντους.

Με «υπογραφή» Μπράις Τέιλορ, η Μπάγερν Μονάχου έφυγε με την νίκη από την Χώρα των Βάσκων και διατήρησε το δικό της απόλυτο, χάρη στο 78-76 επί της Μπιλμπάο. Ο Αμερικανός γκαρντ, κέρδισε φάουλ μετά το επιθετικό του ριμπάουντ στην τελευταία επίθεση του αγώνα που βρισκόταν στα χέρια της ομάδας του και ήταν εκείνος που θα έκρινε το τελικό αποτέλεσμα στην κανονική διάρκεια από τη γραμμή των βολών. Παρότι δεν είχε σκοράρει μέχρι τότε σε έξι προσπάθειες, απέδειξε πως είχε «ολύμπια ψυχραιμία» και ήταν απόλυτα εύστοχος, χαρίζοντας στους «Βαυαρούς» το θετικό αποτέλεσμα. Τη διαφορά στο σκοράρισμα είχε κάνει νωρίτερα με 16 πόντους ο Άλεξ Ρένφρο, μαζεύοντας και 8 ριμπάουντ, ενώ από 12 είχαν οι Ντεόν Τόμπσον και Νιχάντ Τζέντοβιτς. Οι 27 πόντοι του Νταϊρίς Μπέρτανς δεν ήταν αρκετοί για τη γηπεδούχο ομάδα, ενώ θετικός ήταν ο Γιώργος Μπόγρης με 10 πόντους και τέσσερα ριμπάουντ σε 29 λεπτά συμμετοχής.

8ος όμιλος:

Στρασμπούρ – Χάποελ Ιερουσαλήμ 75-71
Γκραν Κανάρια – Άβτοντορ 101-77

Το έργο της μπορεί να μην ήταν εύκολο έργο, αλλά η Στρασμπούρ κατάφερε να επιβεβαιώσει την ανωτερότητά της απέναντι στην Χάποελ Ιερουσαλήμ, υποτάσσοντάς τη με 75-71. Οι παίκτες του Βενσάν Κολέ, χρειάστηκε πρώτα να ανατρέψουν το 31-37 του ημιχρόνου, με την επίθεσή τους να είναι εμφανώς βελτιωμένη στο δεύτερο μέρος και να τους χαρίζει την νίκη, αφού φρόντισαν οι αντίπαλοί τους να μείνουν στα ίδια περίπου επίπεδα σκοραρίσματος. Ο Μάρντι Κόλινς ξεχώρισε για τους Γάλλους που έχουν πλέον το 3/3 στον όμιλο, με 14 πόντους, 6 ριμπάουντ και τρεις ασίστ, συνεπικουρούμενος από τον Ρομέν Ντουπόρ με 12 και τον Κάιλ Ουίμς με 10 πόντους. Η διαφορά του κορυφαίου των νικητών, Ερλ Ρόοουλαντ που σκόραρε 20 πόντους, με τους υπόλοιπους ήταν «χαώδης» στο εκτελεστικό κομμάτι, καθώς για τους Ισραηλινούς «διψήφιοι» ήταν μόνο εκείνος και ο Ματ Τζάνινγκ, αν και με αρνητική εμφάνιση (10 πόντοι, 4/10 σουτ, 1/3 βολές).

«Σαρωτική» ήταν η Γκραν Κανάρια, η οποία «παρέσυρε» με 101-77 την Άβτοντορ, σε ένα ματς που θεωρείτο σημαντικό για το ποιος θα αποκτούσε το προβάδισμα για την πρόκριση στην φάση των «16», ακολουθώντας μάλλον τη Στρασμπούρ που μέχρι τώρα δε δείχνει να απειλείται. Το σύνολο του Άιτο Ρενέσες, πάτησε το «γκάζι» στο δεύτερο ημίχρονο και σκοράροντας 51 πόντους συνολικά, έβαλε το ματς σε ένα ρυθμό που οι Ρώσοι δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν, με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει. Ο Άλεν Όμιτς ήταν επιβλητικός κάτω από τα δύο καλάθια, με 18 πόντους και 9 ριμπάουντ, ενώ άκρως αποτελεσματικός ήταν ο Μπραντ Νιούλι με 17 πόντους και 8/10 σουτ. Ο Τζέρεμι Τσάπελ ήταν κορυφαίος για την ομάδα του Αλεξέι Βασίλιεφ με 14 πόντους, για να προσθέσει 12 πόντους με 9 ριμπάουντ ο Τζεφ Μπρουκς.

9ος όμιλος:

ΠΑΟΚ – Όλντενμπουργκ 68-81
Βαλένθια – Λιμόζ 72-92

10ος όμιλος:

Άλμπα Βερολίνου – Άρης 82-67
Αρμάνι Μιλάνο – Νεπτούνας 79-71

11ος όμιλος:

Καρσίγιακα – Τρέντο 79-85
Τσάμπζονσπορ – Ρέτζιο Εμίλια 82-76

Τη μεγάλη «απόδραση» που σκάρωσε στη Σμύρνη… πέτυχε η Τρέντο με το 85-79 επί της Καρσίγιακα. Οι φιλοξενούμενοι, ήταν εκείνοι που μπήκαν στην τελευταία «στροφή» από τη θέση του «οδηγού» (58-60 στο 30′) και κάτι τέτοιο αποδείχθηκε ουσιώδες, καθώς μπορεί να μην κατάφεραν να πάρουν τη μεγάλη διαφορά, αλλά μπόρεσαν να διατηρήσουν το προβάδισμά τους μέχρι το φινάλε, αντέχοντας σε μία δύσκολη έδρα. Είχαν, βέβαια, σε ένα «οργιώδες» βράδυ τον Τζούλιαν Ράιτ, ο οποίος σημείωσε 26 πόντους με 11/13 δίποντα, 7 ριμπάουντ, 7 ασίστ, τρία κλεψίματα, τέσσερα μπλοκ και τέσσερα κερδισμένα φάουλ σε σχεδόν 33 λεπτά συμμετοχής. Καθοριστικός και ο Νταβίντε Πασκόλο με 16 πόντους, 8 ριμπάουντ και τρία κλεψίματα. Οι 26 πόντοι με 4 ριμπάουντ και 7 ασίστ του Μπρέισι Ράιτ δεν αρκούσαν για την ομάδα του Ουφούκ Σαρίτσα, όπως και η συμβολή των Κάρτερ, με τον Τζάστιν να έχει 13 και τον Τζος 11 πόντους.

Πραγματοποιώντας σπουδαία ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο, η Τράμπζονσπορ πήρε τη δεύτερη νίκη της σε τρία παιχνίδια με 82-76 κόντρα στη Ρέτζιο Εμίλια. Οι Ιταλοί αγωνίστηκαν υποδειγματικά στο πρώτο ημίχρονο, όπου προηγήθηκαν με 39-48, αλλά χάρη στην αμυντική προσήλωση των παικτών του Νέναντ Μάρκοβιτς στο δεύτερο μέρος που περιόρισε τους Ιταλούς στους 28 μόλις πόντους συνολικά, όλα ήρθαν «τούμπα» και η ομάδα από την Τραπεζούντα έχει τον πρώτο λόγο. Κορυφαίος των Τούρκων ήταν ο Ντουάιτ Χάρντι με 20 πόντους, ενώ ο Άντριγια Στιπάνοβιτς πρόσθεσε 16 πόντους, με 6 ριμπάουντ και τέσσερις ασίστ.

12ος όμιλος:

Ζιελόνα Γκόρα – Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης 76-90
Λούντβιγσμπουργκ – Βενέτσια 94-84

Με «περίπατο» έφτασε στο 3-0 η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, «συντρίβοντας» με 76-90 τη Ζιελόνα Γκόρα. Η κατάσταση είχε «στρωθεί» ιδανικά για την ομάδα του Βασίλι Καράσεφ από το πρώτο κιόλας δεκάλεπτο, όταν το σκορ βρισκόταν στο 13-22, παίρνοντας έτσι ώθηση για να επεκτείνει την κυριαρχία της στο ημίχρονο (24-43). Το υπόλοιπο της αναμέτρησης ήταν διαδικαστικού χαρακτήρα και οι Ρώσοι απλώς χαλάρωσαν στο φινάλε. Ο Ράιαν Τούλσον με 20 πόντους και ο Γιάνις Τίμμα με 19 πόντους και 6 ριμπάουντ, οδήγησαν εκ του ασφαλούς τους φιλοξενούμενους, ενώ για τους Πολωνούς 17 πόντους είχε ο Ντέγιαν Μπορόβνιακ, με τον Πρέμισλαβ Ζαμοΐσκι να προσθέτει 14.

Μία «πυρηνοκίνητη» στο τελευταίο δεκάλεπτο Λούντβιγσμπουργκ πήρε όχι απλά την παρθενική της νίκη στο Last-32 με 94-84 επί της Βενέτσια, αλλά και τη δεύτερη θέση του ομίλου στην τριπλή ισοβαθμία με τη Ζιελόνα Γκόρα. Στο προαναφερθέν διάστημα, οι Γερμανοί πέτυχαν 28 πόντους και οι αντίπαλοί τους δεν μπορούσαν να τους αναχαιτίσουν, με αποτέλεσμα μία διαφορά που μπορεί στο τέλος της φάσης αυτής να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο. Ο Τέκελε Κότον με 17 πόντους και 7 ριμπάουντ, μαζί με τον Τζον Μπρόκμαν που σημείωσε 16 πόντους και 8 ριμπάουντ, «έσπρωξαν» προς την νίκη τους συμπαίκτες τους. 17 πόντους με 8/8 δίποντα, αλλά μόλις 1/8 βολές σκόραρε ο Τζος Όουενς για τους φιλοξενούμενους, με τον Μάικ Γκριν να προσθέτει 16 πόντου και 6 ασίστ, ενώ ο Τόμας Ρες είχε 15 πόντους.

13ος όμιλος:

Μακάμπι Τελ Αβίβ – Ούνικς Καζάν 82-92
Ολίμπια Λιουμπλιάνας – Νίζνι 73-79

Το εξαιρετικό τελευταίο δεκάλεπτο της Ούνικς Καζάν, ήταν αρκετό για να της χαρίσει την νίκη με 92-82 στο Τελ Αβίβ και στο σπουδαίο παιχνίδι με τη Μακάμπι. Τα πάντα θα κρίνονταν στις λεπτομέρειες και οι παίκτες του Εβγκένι Πασούτιν έφτασαν σε υψηλά στάνταρ απόδοσης, τόσο αμυντικά όσο κι επιθετικά, ώστε να πάρουν το «διπλό» με μία σημαντική διαφορά στη «μάχη» για την πρωτιά. Ο Κέβιν Λάνγκφορντ ήταν «ακαταμάχητος» με 30 πόντους (9/15 δίποντα, 4/6 τρίποντα) και πέντε ριμπάουντ, ενώ είχε άλλους τέσσερις παίκτες σε διψήφιο νούμερο πόντων ως άξιους συμπαραστάτες, με το double double 12 πόντων και 13 ριμπάουντ του Λατάβιους Ουίλιαμς να ξεχωρίζει. Οι 20 πόντοι του Ντέβιν Σμιθ και οι 15 του Γκάι Πνίνι δεν ήταν αρκετοί για τους Ισραηλινούς.

Μπορεί να έβαλε δύσκολα στον εαυτό της, αλλά η Νίζνι πήρε την απαραίτητη νίκη-«ανάσα» στη Λιουμπλιάνα με 79-73 επί της Ολίμπια, ελπίζοντας πλέον μετά την ήττα της Μακάμπι για την κατάληψη της δεύτερης θέσης. Το συγκρότημα του Άιναρς Μπαγκάτσκις είχε προβάδισμα σε διψήφιο νούμερο στο πρώτο μέρος (35-48), αλλά η καλή άμυνα των γηπεδούχων στο δεύτερο μέρος, έθεσε στους Ρώσους προβλήματα, τα οποία ωστόσο ξεπεράστηκαν ώστε να μην επέλθει στους ίδιους το «σοκ». Ο Σέμεν Αντόνοφ ήταν πρώτος σκόρερ της Νίζνι με 15 πόντους, ενώ 14 είχε ο Εβγκένι Μπαμπούριν, με τον Ρασίντ Μαχάλμπασιτς να είναι καθοριστικός με 13 πόντους και 12 ριμπάουντ. Double double από την πλευρά των Σλοβένων είχε με 13 πόντους και 10 ριμπάουντ ο Σάσα Ζάγκορατς, ενώ πρώτος σκόρερ τους ήταν με 15 πόντους ο Μίχα Λάπορνικ, για να τον ακολουθήσουν με 14 οι Λέσιτς και Ρόμπινσον.

14ος όμιλος:

Γαλατάσαραϊ – Ζολνόκι Ολάι 87-59
Σαραγόσα – Σάσαρι 87-75

Σε «παράσταση» για ένα ρόλο μετέτρεψε το ματς με τη Ζολνόκι Ολάι η Γαλατάσαραϊ, όπως φαίνεται από το τελικό 87-59. Σε έναν αγώνα που δεν χρήζει ιδιαίτερης τεχνικής, οι Τούρκοι πήραν από πολύ νωρίς διαφορά ασφαλείας (34-14 στο 10′), και απλώς τη διατήρησαν μέχρι το φινάλε, με την «μπίλια» να κάθεται στο +28. Ο Μπλέικ Σιλμπ βρέθηκε στη «ζώνη του λυκόφωτος», καθώς είχε 24 πόντους με απόλυτη ευστοχία (9/9 σουτ, 2/2 βολές), ενώ μοίρασε και 6 ασίστ. Ο Στεφάν Λάσμε κυριάρχησε στη «μάχη» της ρακέτας με double double 20 πόντων και 12 ριμπάουντ. Διασωθείς από το «ναυάγιο» των Ούγγρων ήταν ο Στραχίνια Μιλόσεβιτς με 15 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Άνετη… και ωραία ήταν η Σαραγόσα, η οποία κέρδισε κατά κράτος με 87-75 τη Σάσαρι. Μόλις το πρώτο δεκάλεπτο, ουσιαστικά, ήταν ανταγωνιστικό με τους Ισπανούς να κάνουν εύκολη τη ζωή τους από το δεύτερο δεκάλεπτο, όταν με επιμέρους σκορ 27-16 πήραν «αέρα» 14 πόντων, πηγαίνοντας στα αποδυτήρια (50-36), ενώ επιστρέφοντας από αυτά δεν είχαν πρόβλημα να διατηρήσουν το υπέρ τους προβάδισμα. Ο Στέφαν Γέλοβατς έκανε τη διαφορά για την ομάδα του Αντρέου Κασαντεβάλ με 21 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ κορυφαίος των Σαρδηνίων ήταν με 24 πόντους ο Τζο Αλεξάντερ, για να τον ακολοηθήσει με 19 ο Τζάρβις Βαρνάντο.

Βαθμολογία (σε 3 αγώνες):

7ος όμιλος:

1. Μπάγερν Μονάχου 6 (3-0)
2. Μπάνβιτ 5 (2-1)
3. Μπιλμπάο 4 (1-2)
4. Ουλμ 3 (0-3)

8ος όμιλος:

1. Στρασμπούρ 6 (3-0)
2. Γκραν Κανάρια 5 (2-1)
3. Άβτοντορ 4 (1-2)
4. Χάποελ Ιερουσαλήμ 3 (0-3)

9ος όμιλος: 

1. Βαλένθια 5 (2-1)
2. Όλντενμπουργκ 5 (2-1)
3. ΠΑΟΚ 4 (1-2)
4. Λιμόζ 4 (1-2)

10ος όμιλος:

1. Αρμάνι Μιλάνο 5 (2-1)
2. Άλμπα Βερολίνου 5 (2-1)
3. Άρης  4 (1-2)
4. Νεπτούνας 4 (1-2)

11ος όμιλος:

1. Τράμπζονσπορ 5 (2-1)
2. Τρέντο 5 (2-1)
3. Ρέτζιο Εμίλια 4 (1-2)
4. Καρσίγιακα 4 (1-2)

12ος όμιλος:

1. Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης 6 (3-0)
2. Λούντβιγσμπουργκ 4 (1-2)
3. Ζιελόνα Γκόρα 4 (1-2)
4. Βενέτσια 4 (1-2)

13ος όμιλος:

1. Ούνικς Καζάν 6 (3-0)
2. Μακάμπι Τελ Αβίβ 5 (2-1)
3. Νίζνι 4 (1-2)
4. Ολίμπια Λιουμπλιάνας 3 (0-3)

14ος όμιλος:

1. Γαλατάσαραϊ 5 (2-1)
2. Σαραγόσα 5 (2-1)
3. Ζολνόκι Ολάι 4 (1-2)
4. Σάσαρι 4 (1-2)