Μετά την απόφαση του Paolo Banchero των Orlando Magic να παραμείνει στις ΗΠΑ αυτό το καλοκαίρι προκειμένου να δουλέψει ακόμα περισσότερο το παιχνίδι του εν όψει της νέας σεζόν στον κόσμο του ΝΒΑ, η Εθνική ομάδα της Ιταλίας και οι άνθρωποι που τρέχουν τα δρώμενα σε αυτήν αποφάσισαν να ρίξουν τα δίχτυα τους στην περίπτωση του Darius Thompson της Baskonia, ο οποίος πολύ σύντομα θα αποκτήσει την ιταλική υπηκοότητα.

Ο Mr. Assist της φετινής Ευρωλίγκα με τα χρώματα των Βάσκων, με τους οποίους έχασε το τρένο των Playoffs στην EuroLeague την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, είναι παντρεμένος με Ιταλίδα σύζυγο και, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Tuttosport, απέχει μόλις ένα επίσημο έγγραφο από την οριστικοποίηση της ιταλικής του υπηκοότητας -κάτι που φυσικά τον κάνει άμεσα διαθέσιμο για την Ιταλία για το επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 στα γήπεδα της Ασίας.

Ο Thompson μετράει κατά τη φετινή σεζόν 10 πόντους, 2.5 ριμπάουντ και 6 ασίστ στο ισπανικό πρωτάθλημα της ACB αλλά και 13 πόντους, 3 ριμπάουντ και 7 ασίστ στην EuroLeague.