Όπως ενημέρωσε η ίδια η παγκόσμια Ομοσπονδία το μεσημέρι της Τετάρτης (18/5), οι Ρωσία και Λευκορωσία δεν θα αποτελούν πλέον μέλος των διοργανώσεων της FIBA -κάτι το οποίοι είχε δρομολογηθεί ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην πολεμική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη ήδη από τις 25 Μαρτίου!

Πλέον, οι δύο χώρες δεν θα μπορούν πλέον να συμμετάσχουν μέχρι να υπάρξει κάποια καινούρια εξέλιξη σε καμία διοργάνωση στον κόσμο που γίνεται υπό την αιγίδα της FIBA ανεξαρτήτως ηλικιακής κατηγορίας, ενώ άμεσα εκδιώχθηκαν από τα Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ανδρών 2023, το Παγκόσμιο Νεανίδων 2022 αλλά και το Παγκόσμιο Γυναικών 2022 -ενώ αναφορικά με το μπάσκετ 3χ3 αποβάλλονται από παντού μέχρι νεοτέρας!

Αναφορικά τώρα με το Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως ανακοίνωσε η ίδια η Ομοσπονδία, η Ελλάδα -μαζί με τις Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Ισλανδία και Ολλανδία– περνάει αυτόματα στον επόμενο γύρο των Προκριματικών, καθότι η Λευκορωσία έγινε αυτόματα η ομάδα από τον όμιλό μας (Ελλάδα, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία, Λευκορωσία) που αποκλείστηκε από τη συνέχεια.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΟΚ:

«Η Εκτελεστική Επιτροπή της FIBA αποφάσισε ότι μέχρι νεωτέρας δεν θα διεξαχθεί κανένας αγώνας διοργάνωσής της στη Ρωσία ή τη Λευκορωσία. Παράλληλα, οι εθνικές ομάδες Ανδρών των δύο χωρών αποβάλλονται από τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023 και δεν θα αντικατασταθούν. Τα ως τώρα αποτελέσματά τους ακυρώνονται και οι υπόλοιπες τρεις ομάδες των ομίλων τους προκρίνονται στη δεύτερη προκριματική φάση με έγκυρα τα αποτελέσματα τεσσάρων αγώνων.

Αυτό πρακτικά για την Εθνική Ανδρών σημαίνει ότι ο προγραμματισμένος για τις 3 Ιουλίου αγώνας στην έδρα της Λευκορωσίας ματαιώνεται και έχει ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση στη δεύτερη φάση μεταφέροντας τα αποτελέσματα των αγώνων με Μεγάλη Βρετανία και Τουρκία (εκκρεμεί ο εντός έδρας αγώνας με τη Μεγάλη Βρετανία στις 30 Ιουνίου).

Δεδομένου ότι στη δεύτερη προκριματική φάση θα δημιουργηθεί ένας νέος όμιλος από τις τρεις πρώτες ομάδες των ομίλων Α’ και Β’ και προκειμένου να μην υπάρχει ανισότητα ως προς τα αποτελέσματα που μεταφέρουν οι ομάδες του ομίλου Β’ στη δεύτερη προκριματική φάση, για τις τρεις ομάδες που θα προκριθούν από τον Α’ Όμιλο (συμμετέχουν Σερβία, Λετονία, Βέλγιο και Σλοβακία) δεν θα υπολογιστούν στο νέο γκρουπ τα αποτελέσματα απέναντι στην τελευταία ομάδα του ομίλου της πρώτης φάσης».