Ο σέντερ της Εθνικής Ισλανδίας, Tryggvi Hlinason, «σκότωσε» χθες την Ιταλία, αφού οι Σκανδιναβοί πήραν μεγάλη νίκη με 107-105 για την 3η πράξη του 8ου ομίλου των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ.

Ωστόσο ο «αγαθός γίγαντας» κουβαλάει μία αξιόλογη ιστορία πίσω του και η ζωή του έχει μεγάλο ενδιαφέρον, επιβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά τον κανόνα, ότι όταν προσπαθείς για τα όνειρα σου και παλεύεις χωρίς σταματημό, κάποτε θα δικαιωθούν οι κόποι σου.

Από βοσκός έγινε μπασκετμπολίστας

Η οικογένεια του εξέτρεφε πρόβατα σε φάρμα, η οποία ήταν εντελώς απομονωμένη στην Βορειοανατολική Ισλανδία.

Οι γονείς του τον έστειλαν το 2013 σε λύκειο στην πόλη Ακουρέρι, με σκοπό να σπουδάσει ηλεκτρολόγος και να αναλάβει παραπάνω αρμοδιότητες στη φάρμα. Ωστόσο ο Hlinason είχε κλίση προς το μπάσκετ και έψαξε την ευκαίρία στην ομάδα Πορ Ακουρέρι.

Ο τεχνικός της Εθνικής Ισλανδίας κάτω των 18, Έιναρ Γιόχανσον, έπεισε τους γονείς του Hlinason, προκειμένου να τον απαλλάξουν από τα ηλεκτρολογικά καθήκοντα και τις δικές τους βλέψεις για τον γιό τους, αφού είχε ταλέντο στο μπάσκετ και φυσικά αξιόλογα χαρακτηριστικά στο σωματότυπό του.

Από το 2014 μέχρι το 2017 αγωνίστηκε στην Πορ Ακουρέρι και στη συνέχεια έκανε το λαμπερό ταξίδι για την ACB, όπου θα φορέσει τη φανέλα της Valencia. Ο Τσους Βιντορέτα θα τον «τσιμπήσει» από τη μακρινή Ισλανδία και θα ριζώσει στην Ισπανία, παίζοντας πια τα τελευταία τρία χρόνια στην Saragosa.

Χθες συστήθηκε με τον καλύτερο τρόπο στο ευρύ μπασκετικό κοινό, αφού ήταν ασταμάτητος κόντρα στους Ιταλούς, αφού σημείωσε 34 πόντους με 21 ριμπάουντ, 5 κοψίματα, 1 ασίστ και 3 λάθη σε 43 λεπτά, για να συλλέξει 50 πόντους στο ranking.

Μάλιστα ο «γίγαντας» των 2 μέτρων και 16 εκατοστών έκανε το 102-102 σε 106-102 και έγειρε την πλάστιγγα στη μεριά των Ισλανδών, που ανέβηκαν στο 2-1, αφήνοντας την Ιταλία στο 1-2.