Η περίπτωση Γιάννη Αντετοκούνμπο έχει εξελιχθεί ως η πιο εμπορική συζήτηση των τελευταίων ημερών στο μπάσκετ! Αναλύσεις επί αναλύσεων, μπόλικο μελάνι, όπως και τα πληκτρολόγια τα οποία έχουν πάρει “φωτιά” με εκθειάσεις, αλλά και “θάψιμο” από όλους όσους αγαπούν ή απλά παρακολουθούν το μπάσκετ! Αύριο ξεκινάει το “Ακρόπολις” και σε λίγες μέρες έχουμε το τζάμπολ του Ευρωμπάσκετ. Σε ένα Ευρωμπάσκετ “φτωχό” από πλευράς κάποιων αθλητών που θέλαμε να θαυμάσουμε. Ο “δικός μας” Γιάννης δε θα είναι στη 12άδα της Εθνικής μας, όπως και οι ηχηρές απουσίες δύο εκ των κορυφαίων γκαρντ της Ευρώπης, του Σέρχιο Γιουλ και του Μίλος Τεόντοσιτς.
Με αφορμή την απουσία του αστέρα των Bucks το basketblog πιστό στη διαφορετικότητα που το έχει εδραιώσει στις επιλογές των αναγνωστών και επισκεπτών κάνει ένα βήμα παραπάνω φιλοξενώντας τον Γιώργο Κακαβά. Ο Γ. Κακαβάς είναι αθλητικός επιστήμονας, φυσικοθεραπευτής και οστεοπαθητικός και θα μας “φωτίσει” με τις γνώσεις του! Σημαντικό είναι να απαντούν επιστήμονες για θέματα τραυματισμών. Για εμάς κακώς δεν απαντήσανε οι Bucks με στοιχεία για τον τραυματισμό του Γιάννη.

 

– Ποιος είναι ο Γιώργος Κακαβάς; Πες μας δυο λόγια για σένα…

Ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνετε να εκφράσω τις απόψεις μου και παράλληλα να ενημερώσω με τις γνώσεις μου το κοινό. Είμαι αθλητικούς επιστήμονας, φυσικοθεραπευτής και οστεοπαθητικός. Από το 2010 μέχρι σήμερα είμαι ερευνητής στην πρόληψη τραυματισμών και ομιλητής σε συνέδρια της EUROLEAGUE, FIFA, ECOSEP, MTN BARCELONA FC και πολλά άλλα σε όλο τον κόσμο. Τελευταίος μπασκετικός σταθμός μου ήταν το συνέδριο της Euroleague κατά την διάρκεια του Final 4 στην Κωνσταντινούπολη, ενώ επόμενος σταθμός είναι στο Τελ Αβίβ το APCST 2017 (Asia-Pacific Congress on Sports Technology) με θέμα την πρόγνωση των τραυματισμών με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Πρόσφατα ξεκίνησα την αρθρογραφία μου στο basketblog.gr με ένα θέμα που ούτε οι ομάδες της Ευρωλίγκας έχουν λύσει, αν και το κόστος για την λύση του για κάθε αθλητή δεν ξεπερνάει τα 10$ (https://goo.gl/CVNahD).

 

 

Με αφορμή την περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο θα θέλαμε να μας ενημερώσεις τι δείχνει μία μαγνητική τομογραφία; Είναι, δηλαδή, ενδεικτική ώστε να βγουν συμπεράσματα για πιθανούς τραυματισμούς;

Συνήθως έχουμε στην σύγχρονη αθλητιατρική διάφορα διαγνωστικά μέσα και τα πιο χρήσιμα είναι η μαγνητική τομογραφία και ο διαγνωστικός υπέρηχος. Και τα δύο έχουν υπέρ και κατά στην χρήση τους και στο προγνωστικό τους αποτέλεσμα σε μια κάκωση. Η μαγνητική είναι το “golden standard”, αλλά σύμφωνα με μία μελέτη του EKSTRAND το 2011, το 70% των θλάσεων δεν έχουν εικόνα στη μαγνητική, αλλά ο τραυματισμός υπάρχει και ταλαιπωρεί τον αθλητή. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλούς αθλητές υπάρχουν δυσλειτουργίες, μυϊκές ανισορροπίες, κόπωση που δημιουργούν low grade φλεγμονές που δεν έχουν ακτινολογικά ευρήματα, αλλά μόνο κλινικά (πόνος, οίδημα, κτλ.).

 

– Σαν ειδικός και με την εμπειρία σου, τι θα μπορούσε να έχει ο Γιάννης; Μπορούμε να κάνουμε κάποιες εικασίες;

Επειδή το θέμα αυτό έχει πάρει μεγάλη έκταση οι εικασίες δεν είναι και ότι καλύτερο αυτή τη στιγμή. Διαβάζοντας τα ρεπορτάζ, όμως, κατάλαβα ότι αυτό το θέμα προϋπήρχε από τα μέσα της σεζόν και αντιμετωπίστηκε συντηρητικά. Επίσης ο παίκτης έχει ανδρωθεί μπασκετικά στην Ελλάδα και αθλητικά επίσης, γι’ αυτό όταν πήγε στο NBA μπήκε σε ειδικό πρόγραμμα ενδυνάμωσης… Είναι ένα τεράστιο ταλέντο, αλλά ακόμη δεν γνωρίζει να παίζει με μυαλό και να προστατεύει το σώμα του από τραυματισμούς. Στον αθλητισμό όσο σημαντική είναι η προπόνηση, άλλο τόσο είναι και η αποκατάσταση (recovery). Aυτό το δόγμα, όμως, δεν υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά ούτε και στο ευρωπαϊκό μπάσκετ σαν φιλοσοφία. Αν θα έβαζα στοίχημα για το πρόβλημα του, θα έλεγα ότι εχει οστεοχονδρίτιδα μια πάθηση που μπορεί να κουβαλάς από την εφηβεία και είναι ύπουλος τραυματισμός γιατί κάνει υποτροπές με την υπερχρήση (overuse).

 

– Τον τελευταίο καιρό εμπλέκονται πολλοί γιατροί και trainers στις ομάδες. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των δύο;

Μεγάλο θέμα και η στελέχωση των ιατρικών επιτελείων των ομάδων στη χώρα μας και στο εξωτερικό. Συνήθως τα επιτελεία είναι στελεχωμένα από ειδικούς στην επιστήμη της αθλητιατρικής. Μια ειδικότητα που δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Ανάλογα τη χώρα και το άθλημα επικεφαλής του team είναι ένας φυσικοθεραπευτής με ειδίκευση στις αθλητικές κακώσεις (βλ. μοντέλο Πρέμιερ Λιγκ). Επίσης υπάρχει σχεδόν πάντα ένας επικεφαλής φυσικής κατάστασης (HEAD OF PERFORMANCE ORSPORTS SCIENCE DIRECTOR). Aν υπάρχει αθλίατρος (μη χειρούργος) τότε είναι αυτός ο επικεφαλής (ισπανικό ή ιταλικό μοντέλο). Τα επιτελεία στελεχώνονται ανάλογα τις επιστημονικές περγαμηνές των ειδικών και τα τμήματα στελέχωσης βάζουν αγγελίες σε ειδικά sites για να βρουν τους κατάλληλους. H Suki Hobson, που αναγράφηκε ως trainer σε όλα τα ελληνικά sites είναι Head of Strength & Conditioning στην ομάδα των Bucks.

 

– Ο Νεϊμάρ κόστισε στην Παρί Σ.Ζ. περίπου 500 εκατ. ευρώ. Παρόλα αυτά ο παίκτης θ’ αγωνιστεί κανονικά σε Γαλλικό πρωτάθλημα, Κύπελλο και Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ δεν τίθεται θέμα απουσίας του από την Σελεσάο. Σίγουρα και για την Παρί είναι τεράστια επένδυση, η οποία, όμως, θεωρείς ότι δεν ενδιαφέρεται για το «προϊόν της; Πως κρίνεις αυτή τη διαχείριση των συλλόγων-εταιρειών (όπως είναι οι ομάδες) μεταξύ μπάσκετ και ποδοσφαίρου;

Εδώ υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα, επιστημονικό αλλά και στρατηγικής ανάμεσα σε FIFA, UEFA και EUROLEAGUE, NBA, FIBA από την άλλη μεριά. Στο ποδόσφαιρο από το 2001 υπάρχει το FOOTBALL RESEARCH GROUP με έδρα τη Σουηδία που μελετά τους τραυματισμούς και την υγεία των παικτών σε όλο τον κόσμο. Επίσης το FIFA MEDICAL GROUP δουλεύει απρόσκοπτα πάνω στο ίδιο θέμα και έχει ακόμη και online μεταπτυχιακό πάνω στην αθλιατρική του ποδοσφαίρου. Από την άλλη το μπάσκετ είναι έτη φωτός πίσω και από ότι γνωρίζω δεν υπάρχει στρατηγική να γίνει κάτι ανάλογο. Η αθλητική επιστήμη έχει κάνει άλματα τα τελευταία χρόνια και μόνο μέσα από έρευνες και στοιχεία μπορεί να αντιμετωπιστεί η επιδημία των τραυματισμών που για να κάνω άλλη μια πρόβλεψη, όπως και πέρυσι, θα χτυπήσει και φέτος την Euroleague γιατί το πρόγραμμα άλλαξε (προς όφελος της τηλεθέασης), αλλά δεν πάρθηκαν μέτρα για την υγεία των παικτών και την επιβάρυνσή τους.
Για κάποιους λόγους τέτοιους ο Νεϊμάρ με μπάτζετ των 200 εκατ. παίζει υγιής στην Εθνική ομάδα γιατί παρακολουθείται συνέχεια από ένα υπερσύγχρονο ιατρικό επιτελείο που τον φροντίζει. Το μπάσκετ δεν έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα.
Εδώ θα ήθελα να τονίσω, σύμφωνα με όσα διαβάζω τις τελευταίες ημέρες, ότι δεν κέρδισε το ΝΒΑ την FIBA, ή οι Bucks την ΕΟΚ, όπως επίσης δεν κερδίζει η Ευρωλίγκα την FIBA κτλ., το μπάσκετ χάνει. Στη δε περίπτωση μας, το Ελληνικό μπάσκετ χάνει προσωρινά για να κερδίσει μελλοντικά, το ίδιο και ο Γιάννης και οι Bucks και το ΝΒΑ, γιατί η υγεία του Γιάννη μετράει πάνω από όλα, όπως σε κάθε άνθρωπο στη γη.

 

Κλείνοντας εδώ θα θέλαμε να θυμίσουμε αντίστοιχες περιπτώσεις παικτών οι οποίοι δεν αγωνίστηκαν με τις εθνικές τους όπως του Μανού Τζινόμπιλι το 2014, ξέραμε τι είχε. Στο παρακάτω link υπάρχει αναλυτική αναφορά: http://www.sandiegouniontribune.com/sdut-ginobili-will-not-play-for-argentina-at-world-cup-2014jul31-story.html
Στην παλιότερη περίπτωση του Μίλος Τεόντοσιτς, (Μάιος 2013) έγινε πριν από τα ντραφτ του ΝΒΑ, αλλά δείτε πόσο προσεκτικά χειρίστηκαν το θέμα και η ομάδα του τότε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά και η Ομοσπονδία της Σερβίας. Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ.
Ταυτόχρονα το να συγκρίνουμε εποχές που η Εθνική ομάδα είχε παίκτες όπως τον Λάζαρο Παπαδόπουλο ή τον Θοδωρή Παπαλουκά είναι σα να συγκρίνεις εποχές που δεν υπήρχε Facebook. Οι εποχές αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς, λάθη έγιναν και γίνονται, αλλά δεν λειτουργούμε πια το ίδιο και όλοι προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι και να προσαρμοζόμαστε. Ετσι και εμείς, προσπαθήσαμε να μάθουμε κάτι μέσα από αυτή την ιστορία με το θέμα του Γιάννη, αλλά με επιστημονικά επιχειρήματα…

 

O αθλητικός επιστήμονας,
φυσικοθεραπευτής
και οστεοπαθητικός, Γ. Κακαβάς.