Πρόκειται για μια παγκόσμια εταιρεία, με βάση τα παγκόσμια στάνταρντ. Αυτό εισέπραξα τις δυο προηγούμενες ημέρες (σ.σ.: 7 και 8 Σεπτεμβρίου) κατά την παραμονή μου στο Λονδίνο, όπου η ΟΠΑΠ Α.Ε. συμμετείχε, μαζί με πολλές άλλες ελληνικές εταιρείες, στο ετήσιο Road Show”. Με αυτά τα λόγια ο κ. Κωνσταντίνος Λουρόπουλος, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της πρόσφατης παρουσίασης του ελληνικού Οργανισμού στο 27o Road Show στο Λονδίνο.

Από το βήμα του περιπτέρου του ΟΠΑΠ στην 77η ΔΕΘ και κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του την περασμένη Κυριακή, ο κ. Λουρόπουλος υπογράμμισε το ενδιαφέρον που προσελκύει η εταιρεία σε διεθνείς επενδυτικούς κύκλους, λέγοντας ότι η ΟΠΑΠ Α.Ε. παρουσιάστηκε από τα οικονομικά Μέσα Ενημέρωσης ως η πρώτη σε κερδοφορία εταιρεία του κλάδου στην Ευρώπη και ως η εταιρεία που αντιπροσωπεύει περίπου το 10% του ελληνικού Χρηματιστηρίου! Αποκάλυψε δε ότι, κατά την παραμονή τους στη βρετανική πρωτεύουσα, τα στελέχη της ΟΠΑΠ Α.Ε. συναντήθηκαν με δεκάδες διεθνείς αναλυτές και εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων, περισσότερους από κάθε άλλη ελληνική συμμετοχή.

“Αναμφισβήτητα”, είπε ο κ. Λουρόπουλος, “υπάρχουν και άλλες σημαντικές ελληνικές επιχειρήσεις που προκαλούν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον. Στο Λονδίνο αυτό έγινε φανερό, με συνέπεια να σχηματίσουμε βάσιμη ελπίδα ότι σύντομα η κατάσταση που βιώνουμε στη χώρα μας θα αλλάξει”.

Αναφορικά στα μελλοντικά σχέδια, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε. τόνισε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη “ένα τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο εφόσον πετύχει, σε 2-3 χρόνια θα μιλάμε για σημαντική αύξηση του επιχειρηματικού όγκου και ανάλογη τοποθέτηση εντός του κλάδου παγκοσμίως”.

Το κοινωνικό έργο

Τα εγκαίνια του περιπτέρου του ΟΠΑΠ στη φετινή ΔΕΘ έγιναν από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη, με την παρουσία πολλών πρακτόρων αλλά και πλήθους επισκεπτών της Διεθνούς Έκθεσης. Στη σύντομη τελετή τονίστηκε μεταξύ άλλων ο ρόλος και η σημασία της ΟΠΑΠ Α.Ε. τόσο από επιχειρηματικής πλευράς, όσο και ως αρωγού της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα. Και δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, αφού ο Οργανισμός επιστρέφει το μεγαλύτερο ποσοστό του τζίρου του (περίπου 68-70%) στους παίκτες, ενώ ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό των κερδών του διατίθεται ετησίως για δράσεις στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος, φυσικά και του Αθλητισμού, με τον οποίο είναι άρρηκτα δεμένη από την ίδρυσή της.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Ιωαννίδης υπενθύμισε ότι “η παγκόσμια εταιρεία ιδρύθηκε επί αειμνήστου Κωνσταντίνου Καραμανλή για να στηριχτούν ο Αθλητισμός και άλλοι κοινωνικοί τομείς”. Διαβεβαίωσε και από την πλευρά του ότι το “μέλλον της εταιρείας διαφαίνεται λαμπρό”, και τόνισε πως το κοινωνικό έργο της ΟΠΑΠ Α.Ε. αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα χρήματα που θα εισπραχθούν από τη λειτουργία του περιπτέρου/πρακτορείου κατά τη διάρκεια της 77ης ΔΕΘ θα διατεθούν στον Σύλλογο “Λάμψη” για τα παιδιά με νεοπλασματικές ασθένειες.

Συνάντηση με τους πράκτορες

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη συμπρωτεύουσα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΠΑΠ Α.Ε., κ. Κ. Λουρόπουλος, μαζί με στελέχη της εταιρείας, συναντήθηκε με πράκτορες της Θεσσαλονίκης, αλλά και της υπόλοιπης Βόρειας Ελλάδας.
Από την πλευρά των πρακτόρων τέθηκαν πολλά από τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο, με κύριο αίτημα την επιτάχυνση στην υλοποίηση όσων ήδη έχουν συμφωνηθεί μεταξύ εταιρείας και Ομοσπονδίας. Ο κ. Λουρόπουλος παρεκάλεσε να αλλάξει ο τρόπος επικοινωνίας και λειτουργίας σχετικά με τη θέση και επίλυση τέτοιων προβλημάτων, θέτοντας επίσης μια προϋπόθεση: “Να είμαστε όλοι μαζί“. Πρόθεσή του, όπως είπε, είναι να υπάρξει σε κάθε περίπτωση ομαδική δουλειά, ως η μόνη  μεθοδολογία που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. “Αν δεν παίξουμε ως ομάδα, δεν θα κερδίσουμε“, είπε χαρακτηριστικά.

Μπήκε πωλητήριο για το 29%

Στο… βιράζ φαίνεται να έχει μπει η πώληση του 29% του ΟΠΑΠ, μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και σύμφωνα με την οποία το Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τετάρτη (19/9) ώστε να εγκρίνει -μεταξύ άλλων- την “έναρξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση του 29% των μετοχών του ΟΠΑΠ“.

Ήταν κοινό μυστικό ότι η κυβέρνηση αναζητούσε εναγωνίως τον “μπαλαντέρ” που θα τη βοηθούσε να σώσει την παρτίδα στο βαλτωμένο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. Κι αυτός ο μπαλαντέρ βρέθηκε στον Κηφισό, εκεί δηλαδή που εδρεύει ένα από τα “βαριά ασημικά” του ελληνικού δημοσίου, με την κυβέρνηση πλέον να ποντάρει ότι με την κίνηση αυτή θα δώσει και στις διεθνείς αγορές, αλλά και στην τρόικα, ένα ηχηρό μήνυμα αποφασιστικότητας για αλλαγές.

Όπως είναι φυσικό, η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών σχημάτων που δραστηριοποιούνται στην αγορά των τυχερών παιχνιδιών και του στοιχηματισμού. Και δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, όταν σε μια δύσκολη χρονιά όπως ήταν το 2011 ο Οργανισμός εμφάνισε, για παράδειγμα, κέρδη 537 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους τα κέρδη του “κρατήθηκαν” στα 258 εκατ. ευρώ, μειωμένα μόλις κατά 5,7% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Εδώ λοιπόν το πρώτο ερώτημα που προκύπτει αφορά στο τίμημα που θα καταβάλει ο δυνητικός αγοραστής του 29% του ΟΠΑΠ. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τετάρτη που εξεδόθη η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, η χρηματιστηριακή αξία του Οργανισμού αποτιμάτο σε περίπου 600 εκατ. ευρώ (σ.σ.: το κλείσιμο της τιμής διαπραγμάτευσης της μετοχής στις 12/9 ήταν €6,41), αλλά όσοι γνωρίζουν τη λειτουργία των κεφαλαιαγορών θεωρούν δεδομένο ότι μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, η τιμή της μετοχής του ΟΠΑΠ θα διατεθεί με σημαντικό premium. Θυμίζουν μάλιστα την αντίστοιχη πώληση του ΟΤΕ στους Γερμανούς της Deutsche Telekom, όπου ενώ η μετοχή του ελληνικού τηλεπικοινωνιακού οργανισμού διαπραγματευόταν περίπου στα 13 ευρώ, τελικά πουλήθηκε προς 27 ευρώ ανά μετοχή.

Το επόμενο ερώτημα που θέτουν κάποιοι αφορά στο ενδεχόμενο να δημιουργηθούν προσκόμματα στη διαδικασία πώλησης λόγω του υφιστάμενου καθεστώτος φορολόγησης των στοιχηματικών εταιρειών. Ως γνωστόν, οι εταιρείες διαδικτυακού στοιχηματισμού φορολογούνται –πέρα από την υπαγωγή τους στις γενικές διατάξεις περί φορολογίας εισοδήματος– με ποσοστό 30% επί των μικτών κερδών τους, και από αυτό το καθεστώς εξαιρείται ο ΟΠΑΠ. Λέγεται, ωστόσο, ότι αυτό δεν θα αποτελέσει ανυπέρβλητο εμπόδιο στη διαδικασία αποκρατικοποίησης του Οργανισμού.

Πηγή: www.iapopsi.gr