Είναι αλήθεια, πως τα τελευταία χρόνια δε διανύουν την καλύτερή τους περίοδο. Εδώ και τρία χρόνια, απέχουν από τα play-offs και βρίσκονται μεταξύ των χειρότερων ομάδων του ΝΒΑ, μέσα στα… φαβορί για την πρώτη επιλογή στο επόμενο ντραφτ. Όλα αυτά τα δεδομένα, όμως, δεν μπορούν να διαγράψουν μία τρομερή ιστορία 63 χρόνων, στα οποία έχουν κατακτηθεί τρία πρωταθλήματα και έχουν αναδειχθεί κορυφαίοι παίκτες με παγκόσμια αναγνώριση και ουκ ολίγα ρεκόρ.

Οι Φιλαδέλφια 76ερς, ελπίζουν σε μία δυναμική επάνοδο μεταξύ των κορυφαίων ομάδων του ΝΒΑ, μέσα από μία προσπάθεια «αναγέννησης» που πραγματοποιείται από το σύλλογο της Πενσυλβάνια, μετά την κατακόρυφη πτώση που επήλθε ύστερα από την τελευταία μεγάλη εποχή των Άλεν Άιβερσον, Ντικέμπε Μουτόμπο, Άαρον ΜακΚί και του κόουτς Λάρι Μπράουν. Και η διοίκηση, ποντάρει σε μία… ολική επαναφορά, μέσα από τον «επαναστατικό» χαρακτήρα που πάντοτε διέπει αυτή την πόλη, με ιστορία όσο λίγες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόκειται, άλλωστε, για το μέρος όπου υπεγράφη η διακήρυξη της ανεξαρτησίας των Αμερικανών το 1776, ύστερα από την επανάσταση ενάντια στο βρετανικό «ζυγό». Σημαντικές στιγμές, υπήρξαν πολλές για την πόλη, όπως και στο μπάσκετ με την κατάκτηση τριών τίτλων (1955 ως Σίρακιους, 1967 και 1983) και την «παρέλαση» παικτών εκτός των προαναφερθέντων, όπως ο Ουίλτ Τσάμπερλειν, ο Τσαρλς Μπάρκλεϊ, ο Τζούλιους Έρβινγκ, ο Μόουζες Μαλόουν, ο Μπίλι Κάνινγκχαμ, ο Μπομπ Μάκαντου (γνωστός στους Ευρωπαίους λόγω της θητείας του στην Τρέισερ Μιλάνο) και συνολικά 19 άτομα που έχουν εισέλθει στο Hall of Fame.

Όλη αυτή η ιστορία, που ξεκίνησε τη σεζόν 1949-1950, περιγράφεται γλαφυρά από το βίντεο που ετοίμασε η διοίκηση του συλλόγου, εν όψει της νέας σεζόν. Σε αυτό, τονίζεται ένας «επαναστατικός τόνος», λόγω της ιστορικής ημέρας για τους Αμερικανούς, ώστε να συνδυαστεί με την νέα προσπάθεια «ανατάραξης» των «λιμναζόντων υδάτων» του κορυφαίου πρωταθλήματος.