Εύρυθμη λειτουργία σε κάθε επίπεδο και σε κάθε καθημερινή οικονομική ή άλλη συναλλαγή, ώστε να μεγιστοποιείται η αξία της εταιρείας και να αποτρέπονται οι κίνδυνοι, είναι ο στόχος που θέτει ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ, Κώστας Λουρόπουλος, καλώντας όλους τους συνεργάτες του ομίλου να συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Με μία ανοικτή επιστολή τους προς όλους -εργαζόμενους, πράκτορες, εξωτερικούς συνεργάτες και εποπτικές αρχές- ο κ. Κ. Λουρόπουλος άνοιξε τα χαρτιά του και έθεσε τους στόχους της νέας περιόδου που θα προάγουν την ήδη επιτυχημένη πορεία του ΟΠΑΠ. “Η εταιρεία”, γράφει στην επιστολή του ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, “είναι ιστορική, μεγάλη, διεθνώς γνωστή και… κερδοφόρα.

Μέσα σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον οικονομικής κρίσης, κρατιέται υγιής. Όχι μόνο κάνει καλά την δουλειά της, αλλά συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο όσο κανένας άλλος οργανισμός στην χώρα. Ταυτόχρονα είναι ένας παράγων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών παγκοσμίου βεληνεκούς. Τέτοιες εταιρίες έχει η Ελλάδα μετρημένες στα δάκτυλα του ενός χεριού. Είμαστε μία από αυτές”.

Και ρεαλιστής και οραματιστής

Καταθέτοντας το προσωπικό στίγμα του, ο κ. Λουρόπουλος δήλωσε ότι θα επιδιώξει να λειτουργήσει και ως ρεαλιστής και ως οραματιστής ταυτόχρονα. “Καλείται ο ρεαλισμός να επικρατήσει στις αποφάσεις μας”, είπε ο νέος πρόεδρος του ΟΠΑΠ, “αλλά ρεαλισμός δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα κάνουμε λάθη, επειδή λειτουργούμε “στη φούρια”, κάτω από την πίεση έκτακτων γεγονότων. Μπορούμε να είμαστε ρεαλιστές, αλλά ταυτόχρονα οι ενέργειές και οι αποφάσεις μας να μην μας “κλειδώνουν” στο μέλλον σε συνθήκες δυσμενείς για την εταιρεία.

Έτσι το πρώτιστο καθήκον είναι να έχουμε την εταιρεία έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Να την κρατάμε όπου είναι δυνατή και να την προετοιμάζουμε για ανάπτυξη σε νέες περιοχές δράσεις. Να τηρούμε τους νόμους του κράτους και να φροντίζουμε τις εταιρικές υποθέσεις όπως επιβάλλουν οι κανόνες της χρηστής διαχείρισης”.

Ως προς τις προθέσεις και τη ρότα που θα χαράξει για τον ΟΠΑΠ η νέα διοίκηση, ο κ. Λουρόπουλος παραδέχτηκε ότι “η εταιρεία, ως ηγέτιδα του κλάδου της διεθνώς, έχει γύρω και μέσα της ομάδες ενδιαφερομένων και -γιατί όχι;- συμφερόντων. Οι κοινωνικές ομάδες αθλητισμού, πολιτισμού και υγείας, οι παίκτες, οι πράκτορες, οι εργαζόμενοι, οι μέτοχοι, οι επενδυτές, οι αναλυτές, οι προμηθευτές, οι επόπτες, τα μέσα ενημέρωσης, το κράτος είναι μερικές μόνο από τις ομάδες που μας περιβάλλουν.

Σε όλες αυτές τις ομάδες πρέπει να δείχνουμε το πιο καλό μας πρόσωπο. Η πρώτη μας αξιακή τοποθέτηση είναι πως κανείς “από τα αποδυτήρια” δεν θέλει το κακό μας. Άρα εμείς πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε με σεβασμό και κατανόηση. Πρέπει να εμπνέουμε εμπιστοσύνη προς όλους ότι κάνουμε την δουλειά μας σωστά για το συμφέρον της εταιρείας και του κοινωνικού και οικονομικού περίγυρου στον οποίο δραστηριοποιούμεθα”.

Επιπρόσθετα, ο κ. Λουρόπουλος ξεκαθάρισε ότι στην καθημερινή του πρακτική ο ΟΠΑΠ δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργεί σαν να είναι ένα κλειστό σύστημα: “Δεν είμαστε “κλειστό σύστημα”, το αντίθετο μάλιστα: η ΟΠΑΠ είναι ένα ΠΟΛΥ ΑΝΟΙΧΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ! Καμία επιχείρηση δεν λειτουργεί στο κενό, χωρίς το περιβάλλον της (κοινωνία, μέτοχοι, κράτος, προμηθευτές, πελάτες, κλπ).

Η ενδο-επιχειρηματική ισορροπία (στόχοι, αποτελέσματα, ισολογισμός, ταμείο, έσοδα, έξοδα, κλπ), δεν επιτυγχάνεται μόνο χάρις στις δικές μας αποφάσεις και ενέργειες, αλλά και χάρις ή εξαιτίας των αποφάσεων και των ενεργειών τρίτων. Αυτό δεν μπορούμε ούτε να το σταματήσουμε, ούτε πάντα να το ελέγχουμε. Μπορούμε όμως να το παρακολουθούμε και να το επηρεάζουμε όπως και όσο πρέπει και στα πλαίσια των νόμων”.

“Η ελληνική κοινωνία περιμένει πολλά από εμάς”

Στην ανοιχτή επιστολή του, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ τόνισε επίσης τον σημαντικό κοινωνικό ρόλο του Οργανισμού αλλά και τις προσδοκίες που έχει η ελληνική κοινωνία από τον ΟΠΑΠ:

“Η ελληνική κοινωνία περιμένει πολλά από εμάς. Πάμπολλες κοινωνικές δραστηριότητες υπάρχουν και λειτουργούν μόνον χάρις σε δωρεές και χορηγίες δικές μας. Πέραν αυτού, η εταιρεία μαζί με τους πράκτορες και τους εργαζομένους, είναι ως οικονομικό μέγεθος ένα ιδιαίτερα σημαντικό κονδύλι εθνικού εισοδήματος, ένας πλούτος που προστίθεται στο ΑΕΠ της Ελλάδας.

Επίσης αποτελούμε διαχρονικά τον μεγαλύτερο και συνεπέστερο φορολογούμενο της χώρας. Άρα κάνουμε το καθήκον μας με το παραπάνω και έτσι μας περιμένει η κοινωνία να πράττουμε στο μέλλον. Το κοινό που συμμετέχει στα παιχνίδια που προσφέρουμε αποτελεί για εμάς πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο. Χωρίς πελάτες δεν υπάρχει καμία “επιχείρηση”. Η προστασία του υπεύθυνου παιγνιδιού είναι καθήκον μας. Χωρίς προστασία και προσφορά του “υπεύθυνου παιχνιδιού”, ούτε τόσους πολλούς, ούτε τόσο πιστούς πελάτες θα είχαμε”.

Ο κ. Κ. Λουρόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κάκιστη οικονομική συγκυρία που βιώνει η Ελλάδα (σ.σ.: τη χαρακτήρισε πρωτόφαντα παράξενη και απροσδιόριστη), τονίζοντας ότι υπό αυτές τις συνθήκες όπου τα οικονομικά μοντέλα του παρελθόντος δεν είναι πλέον ικανά  να βρουν και να προτείνουν λύσεις, “ο Όμιλος ΟΠΑΠ δεν μπορεί να θεωρεί ότι είναι σαν ένα καράβι που πλέει πλησίστιο σε έναν ωκεανό φουρτούνας όπως αυτός της οικονομικής κρίσης. Κατά συνέπεια, ο καθένας από εμάς θα πρέπει να λογαριάζει  τις επιχειρηματικές υποθέσεις του Ομίλου, εισάγοντας και τη λογική της ανάλυσης της οικονομικής κρίσης και προπαντός των επιπτώσεών της”.

Κλείνοντας την επιστολή του, ο νέος πρόεδρος και CEO του ΟΠΑΠ εξέφρασε την πεποίθησή ότι ο Οργανισμός θα παραμείνει ζωντανός και αξιόμαχος (“ό,τι και να συμβεί γύρω μας”, όπως είπε), ενώ εκτίμησε ότι οι όποιες αδυναμίες και διορθώσεις απαιτούνται πρέπει να γίνουν τώρα “που είμαστε πετυχημένοι”.

Τί είπε ο κ. Λουρόπουλος

Για τους “πράκτορες”: “Οι πράκτορες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της δράσης μας, μαζί με τους εργαζομένους στην εταιρία. Είναι η βιτρίνα μας, η πρακτική καθημερινή εικόνα μας στην αγορά. Δεν μπορεί παρά αυτή η εικόνα να είναι άψογη”.

Για τους εργαζόμενους: “Οι εργαζόμενοι είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο μας. Σε μία περίοδο ανεργίας χωρίς προηγούμενο, πρέπει να προφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας. Αλλά ταυτόχρονα πρέπει να κάνουμε τον χώρο δουλειάς καλύτερο, να αναδείξουμε τα ταλέντα που έχουμε μέσα στην εταιρία και να αναπτύξουμε τις ικανότητες όλων, ώστε να αισθάνονται πως είναι εφικτή μία σταδιοδρομία επιτυχίας μέσα στον Όμιλο ΟΠΑΠ”.

Για τις σχέσεις του ΟΠΑΠ με το κράτος και την Ευρωπαϊκή Ένωση: “Το κράτος σε ευρεία έννοια, το “Δημόσιο” όπως λέγεται, με τις όποιες μορφές λαμβάνει κατά περίπτωση (Εφορία, Εποπτικές αρχές, Μέτοχος, κλπ), παρέχει, εγγυάται και ορίζει το νομικό και νόμιμο πλαίσιο στο οποίο λειτουργούμε.

Όχι μόνο δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε, αλλά πρέπει οπωσδήποτε να το συμβουλευόμαστε αλλά και μερικές φορές να το βοηθάμε ώστε να παίρνει τις σωστές αποφάσεις, διότι μόνο εμείς γνωρίζουμε τόσο καλά τον κλάδο μας και έχουμε πολύτιμη συσσωρευμένη εμπειρία. Στην ευρεία έννοια του “κράτους” εντάσσεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα δικά της θεσμικά όργανα, τα οποία αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο”.

Πηγή: www.iapopsi.gr