Το ΝΒΑ βρίσκει διαρκώς τρόπο να αυξάνει τα κέρδη του και να αποτελεί πια, μία εκ των πιο αξιοζήλευτων επιχειρήσεων παγκοσμίως, καταφέρνοντας να εξαπλώσει ολοένα περισσότερο το προϊόν του μπάσκετ. Το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη, για ακόμη μία σεζόν κατάφερε να σημειώσει άνοδο στα έσοδα από χορηγίες, φτάνοντας μια «ανάσα» από τα 800 εκατομμύρια δολάρια για την τρέχουσα σεζόν.

nba-sponsors-revenue

Συγκεκριμένα, τα χρήματα που κέρδισαν το ΝΒΑ και οι 30 του ομάδες, φτάνουν τα 799 εκατομμύρια δολάρια, σε μία αύξηση της τάξεως του 8.1% σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν και σύμφωνα με στοιχεία που κατέστησε γνωστά η IEG. Βασική «αιμοδότης», είναι η State Farm, με το 83% της λίγκας να αναφέρει πως η εν λόγω εταιρεία ασφάλισης και οικονομικών, αποτελεί χορηγό τους. Η State Farm, κατάφερε μάλιστα να ξεπεράσει φέτος την Anheuser-Busch, η οποία βρίσκεται στον χώρο των ποτών και ειδικότερα της παραγωγής μπύρας, ούσα σπόνσορας στο 77% της λίγκας. H Adidas και η Gatorade βρίσκονται επίσης κοντά, συμπληρώνοντας την τετράδα έκαστη με ποσοστό της τάξης του 70%.

nba-active-sponsors

Συνολικά, οι εταιρείες ασφάλισης είναι οι πιο δραστήριες στο κομμάτι των χορηγιών του ΝΒΑ, έχοντας περισσότερες πιθανότητες να γίνουν χορηγοί κάποιας ομάδες από οποιοδήποτε άλλο υποψήφιο χορηγό, κατά 3.9 μονάδες, ενώ όπως είναι λογικό σε μια κοινωνία του λεγόμενου «ταχυφαγείου», τα αντίστοιχα εστιατόρια έχουν αντίστοιχα περισσότερες πιθανότητες κατά 2.7 μονάδες, κερδίζοντας τη δεύτερη θέση. Στην τρίτη θέση, έρχονται οι ταξιδιωτικές εταιρείες με 2.4 μονάδες, ενώ τα μη αλκοολούχα ποτά και οι ιατρικές υπηρεσίες ακολουθούν με 2.3 μονάδες.

nba-active-categories

Ενδιαφέρον έχει, ασφαλώς, το ποιες ομάδες επωφελούνται περισσότερο των χορηγιών αυτών. Πάνω από το μέσο όρο βρίσκονται οκτώ ομάδες, μεταξύ των οποίων και οι πρωταθλητές Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς, ενώ οι για δεύτερη φορά αντίπαλοί τους στους Τελικούς, Κλίβελαντ Καβαλίερς, έχουν τοποθετηθεί στο μέσο όρο. Οι Μπόστον Σέλτικς, οι Λος Άντζελς Λέικερς και οι Σικάγο Μπουλς, λόγω του ονόματος και του ένδοξου παρελθόντος τους, είναι επίσης πάνω από το μέσο όρο, ενώ στην ίδια κατηγορία ανήκουν οι Μπρούκλιν Νετς, οι Νιου Γιορκ Νικς, οι Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ και οι Ορλάντο Μάτζικ.

Υπάρχουν, ωστόσο, και ομάδες που δεν απολαμβάνουν τα ίδια προνόμια. Οι Σάρλοτ Χόρνετς του Μάικλ Τζόρνταν και οι Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο, βρίσκονται κάτω από το μέσο όρο των συνολικών εσόδων από χορηγίες σε ομάδες. Μαζί τους, είναι οι Ντένβερ Νάγκετς, οι οι Ντιτρόιτ Πίστονς, οι Μινεσότα Τίμπεργουλβς, οι Νιου Όρλινς Πέλικανς, οι Φιλαδέλφια 76ερς και οι Σακραμέντο Κινγκς.

nba-teams-revenue

Το ΝΒΑ, εν ολίγοις, έχει καταστεί πια ένα «συνώνυμο» του κέρδους και της επιτυχίας…