Το ΝΒΑ είναι, ασφαλώς, το καλύτερο και πιο δημοφιλές πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο, κερδίζοντας τον παγκόσμιο θαυμασμό και αναγνώριση, και δη των Αμερικανών. Οι τελευταίοι, ωστόσο, δε μένουν σε αυτό, μιας και πολλοί εξ αυτών ασχολούνται φανατικά και με το κολλεγιακό πρωτάθλημα, το οποίο επίσης θεωρείται μία ιδιαίτερα σημαντική διοργάνωση για το άθλημα.

Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις, τα γήπεδα του πρωταθλήματος αυτού δεν έχουν κάτι να ζηλέψουν από αυτά του ΝΒΑ. Γήπεδα εξαιρετικά σχεδιασμένα και με μεγάλη χωρητικότητα, περιμένουν σε κάθε αγώνα τους θεατές να απολαύσουν το θέαμα που προσφέρουν τα «κολλεγιόπαιδα».

1. Assembly Hall, Indiana

assembly-hall

Πρόκειται για την έδρα των Hossiers και ένα από τα πιο παλιά «κολλεγιακά» γήπεδα. Αποτελεί πάντα, επίσης, ένα παράδειγμα προς μίμηση για τα υπόλοιπα παρκέ, λόγω της εκπληκτικής σχεδίασης που διαθέτει διαχρονικά. Διακρίνεται για τη λεπτομέρεια των σημάτων της Περιφέρειας, στην οποία αγωνίζεται η ομάδα, μπροστά από τη γραμμή των βολών. Μία καινοτομία που σκόρπισε αρκετές συζητήσεις, λόγω του γεγονότος ότι οι άνθρωποι της ομάδας θέλησαν να ακολουθήσουν στην περίπτωση αυτήν το παράδειγμα των ομάδων του Αμερικανικού Football, οι οποίες έχουν το logo της περιφέρειάς τους αμέσως μετά την τερματική γραμμή.

 2. Dean E. Smith Center, North Carolina

dean-e-smith-center

Η έδρα των Tar Heels είναι, ίσως, η «επιτομή» του κλασικού, αναφορικά με το σχέδιο του παρκέ. Και δε μιλάμε μόνο για τα χρώματα. Μπορεί να παρατηρήσει κανείς τον άτυπα στενό χώρο εκτός των τεσσάρων γραμμών ή τις διαστάσεις του σήματος που έχει τοποθετηθεί στο κέντρο. Άλλο σημείο, που προσδίδει περισσότερο μινιμαλισμό, είναι το σήμα της ομάδας που έχει τοποθετηθεί στις γωνίες του παρκέ.

3. Jon M. Huntsman Center, Utah

jon-m-hutsman-center

Πρόκειται για το γήπεδο, του οποίου το αποτέλεσμα των αλλαγών όλοι περιμένουν να δουν. Όπως μαρτυρά το σχέδιο, και αυτό το παρκέ τείνει προς το κλασικό, με το σήμα των Utes να τοποθετείται μεγαλοπρεπώς στο κέντρο, και το έμβλημα της Pacific-12 Conference να βρίσκεται εκ αριστερών των παικτών, όπως στέκονται στη γραμμή των βολών. Τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν τον επόμενο μήνα, όταν και θα ξεκινήσουν οι υποχρεώσεις της ομάδας για τη σεζόν 2014-2015.

4. Pauley Pavillion, UCLA

pauley-pavilion

Σε ένα σύλλογο, του οποίου οι αθλητικές εγκαταστάσεις χαρακτηρίζονται κυρίως από το vintage στοιχείο, το παρκέ των Bruins δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικό. Κάτι τέτοιο παρατηρούμε, φυσικά, στο κέντρο, όπου αντί για τον κύκλο, υπάρχει σχεδιασμένο στο προαναφερθέν κομψότατο στυλ το όνομα της ομάδας.

5. McKale Center, Arizona

mckale-center

Ολικό «λίφτινγκ» και επιτέλους το γήπεδο αυτό είναι άκρως ελκυστικό. Το ημικύκλιο και η τοποθέτηση των σημάτων, παλιότερα, δεν ήταν και… το φόρτε των Wildcats, όμως τώρα τα δεδομένα άλλαξαν. Το μεγάλο «Α» στο κέντρο, καθώς και το σήμα της Περιφέρειας της ομάδας εξ αριστερών των παικτών, όπως βρίσκονται στη γραμμή των βολών, το έχουν… μεταλλάξει ως προς το σχέδιό του.

6. Thompson-Boling Arena, Tennessee

thompson-boling-arena

Πραγματικά ξεχωριστή είναι η έδρα των Volunteers. Δεν είναι μόνο η υπέροχη τοποθέτηση του «Volunteers» στο κέντρο του γηπέδου, όσο η σκακιέρα πίσω από τη βασική γραμμή του, στα χρώματα της ομάδας (Κίτρινο- Λευκό).

7. Memorial Gymnasium, Vanderbilt

memorial-gymnasium

Την παράσταση μπορούμε να πούμε ότι κερδίζει και η έδρα των Commodores σε όλη της την έκταση. Από την τοποθέτηση των ανωτέρων διαζωμάτων, μέχρι εκείνη των πάγκων… πίσω από τη βασική γραμμή, και από το αστέρι σε κάθε αγωνία μέχρι το σχέδιο του ονόματος της ομάδας πίσω από τις πλάγιες γραμμές, καθώς και τη σχεδόν ανεπαίσθητη διαφορά χρωμάτων εντός κι εκτός της γραμμής του τριπόντου.

8. XFINITY Center, Maryland

xfinity-center

Όχι απλώς δηλώνουν ένα περήφανο κολλέγιο, αλλά το… υπογραμμίζουν κιόλας! Αυτό συμβαίνει στο κέντρο του γηπέδου των Terrapins, με το logo να υπογραμμίζεται από τη σημαία της Πολιτείας. Πολλές είναι οι αντιρρήσεις, λόγω του γεγονότος ότι το παλιό logoάρεσε στο κοινό, ωστόσο και το καινούργιο ξεχωρίζει, ανάμεσα στα παρκέ του πρωταθλήματος.

9. Moody Coliseum, SMU

moody-coliseum

Ήταν, επίσης, από τα γήπεδα που χρειάστηκαν πολλές αλλαγές προκειμένου να γίνουν ελκυστικά. Από το… φουλ του κόκκινου που επικρατούσε σε σχεδόν όλο το παρκέ, οι Mustangs… ηρέμησαν και το “Κολοσσαίο” είναι πολύ απλούστερο, διατηρώντας ωστόσο ένα μεγάλο SMU στο κέντρο, μαζί με το σήμα της ομάδας.

10. Carver-Hawkeye Arena, Iowa

carver-hawkeye-arena

Ο υπέροχος συνδυασμός του μαύρου και του χρυσού πάντα έδινε ένα πλεονέκτημα στους Hawkeyes, ώστε το σχέδιο του γηπέδου να το καθιστούσε όμορφο. Έγινε μοναδικό από τη στιγμή που προστέθηκε σήμα αφιερωμένο στον «Τελευταίο των Μοϊκανών» του James Fenimore Cooper. Πραγματική απόλαυση!