Τα επιτεύγματα που είχε πετύχει στο ΝΒΑ, κατά τη διάρκεια μίας απίστευτης καριέρας όπου έγινε παγκόσμιο είδωλο, έχουν δώσει θέση στη συνεχή επιτυχία του στον επιχερηματικό τομέα. Ο Μάικλ Τζόρνταν, κινείται εδώ και 30 χρόνια με μοναδικό προσανατολισμό στο κομμάτι αυτό, έχοντας καταφέρει εκτός του να γίνει δισεκατομμυριούχος, να καταστεί αντικείμενο θαυμασμού και για το λόγο αυτόν. Η «ακτινοβολία» που εκπέμπει και σε αυτόν τον χώρο είναι εμφανής, άλλωστε, με τους Γάλλους να έχουν ετοιμάσει για τον ίδιο ένα πραγματικό παλάτι.

Ο «Air», επομένως, δε θα μπορούσε παρά να «βασιλεύει» μεταξύ των κορυφαίων πρώην αθλητών-επιχειρηματιών. Η κατάταξή του είναι λογικά στην πρώτη θέση, με ετήσια έσοδα που μετρώνται περί των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Αριθμός απίστευτος, που εξηγεί πώς έφτασε να γίνει δισεκατομμυριούχους με την πάροδο των χρόνων, κι αν σκεφτεί κανείς πως τα έσοδα αυτά επετεύχθησαν εν έτει 2014. Ο τζίρος από τη συνεργασία με την Nike και τα παπούτσια «Air Jordan» έχει σημειώσει άνοδο κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες, κάτι που σημαίνει 2.6 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον. Ακόμη, μετρά συμφωνίες με «κολοσσούς» στο είδος τους, όπως οι Gatorade, Hanes, Upper Deck, 2K Sports και Five Star Fragrances. Κι όλα αυτά, την ώρα που έχει υπό την ιδιοκτησία του ομάδα του ΝΒΑ, τους Charlotte Hornets.

Πίσω από αυτόν, έρχεται ένας ποδοσφαιριστής που επίσης από τον καιρό που αγωνιζόταν, είχε αρχίσει να ασχολείται με τον τομέα των λεγόμενων business. Ο Ντέβιντ Μπέκαμ υπολείπεται κατά το 1/4 των εσόδων του Τζόρνταν, κερδίζοντας ετησίως 75 εκατομμύρια δολάρια. Μέσα στις συμφωνίες που ήδη έχει συνάψει με Breitling, Sky Sports, Belstaff και Adidas, δραστηριπποιείται έντονα και στην Άπω Ανατολή, όπου έχει συμφωνία με την Jaguar στην Κίνα, όντας παράλληλα πρέσβης του εθνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Για να μην αναφερθούμε στην Sand China, κατηγορία της Las Vegas Sands, την κορυφαία στην χώρα China Auto Rental, καθώς και στις νέες συμφωνίες με τις Diageo και Global Brands Group. Και πάλι, χρειάζεται… δρόμο για να φτάσει στον κορυφαίο «Air».

Former England footballer David Beckham carries the Olympic torch as it arrives at RNAS Culdrose air base in Cornwall south-west England

Οι επόμενες δύο θέσεις ανήκουν σε πρώην παίκτες του γκολφ, αθλήματος εξαιρετικά κερδοφόρου παραδοσιακά. Πρόκειται για τους Άρνολντ Πάλμερ και Τζακ Νίκλαους, με τον πρώτο ειδικά να αποκαλείται «βασιλιάς» του αθλήματος το 1973, όταν και είχε πετύχει 62 συνεχόμενες νίκες στα PGA Tours. Αυτό του έδωσε αργότερα τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθεί έντονα τελευταία στην αγορά της Άπω Ανατολής, με την ενασχόλησή του να του αποφέρει περίπου 42 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Αυτά δικαιολογούνται και από συμφωνίες με εταιρείες, όπως η Rolex, η AriZona Beverage Co και η Johnson & Jonhson. Ο δεύτερος, χάρη στο Golden Bear και τη συνέχεια με Perry Ellis, J.C. Penny και τα παγωτά της Schwan Food, έχει φτάσει να κερδίζει ετησίως 28 εκατομμύρια δολάρια.

apalmerts

Jack-Nicklaus-8

Την πεντάδα συμπληρώνει ο Τζέρι Ρίτσαρντσον, ιδιοκτήτης και ιδρυτής των Carolina Panthers στο πρωτάθλημα του NFL (Αμερικανικό ποδόσφαιρο), βλέποντας ετησίως στον τραπεζικό του λογαριασμό 23 εκατομμύρια δολάρια να προστίθενται σε όσα ήδη διαθέτει.

c1a6239cbd9561e103197cdfb1f9af53

Τα επόμενα επτά πρόσωπα που απαρτίζουν αυτήν την κυριολεκτικά χρυσή δωδεκάδα, προέρχονται από τους τρεις χώρους που προαναφέραμε, μαζί με… αυτόν του τένις. Στην έκτη θέση, Σακίλ Ο’ Νιλ από το μπάσκετ και Γκάρι Πλέιερ από το γκολφ είναι… ισόπαλοι με 21 εκατομμύρια δολάρια, ενώ μόνος στην όγδοη θέση είναι ο τελευταίος μπασκετικός της παρέας αυτής, ο Μάτζικ Τζόνσον, με μόλις ένα εκατομμύριο λιγότερο από τους δύο προηγούμενους.

collage-son-player-magic

Ο Πελέ από το ποδόσφαιρο, έχει παρέα στα 16 εκατομμύρια δολάρια τον Γκρεγκ Νόρμαν από το γκλοφ στην ένατη θέση, για να έρθει πρώτος μετά τη δεκάδα ο Μάικλ Στράχαν του NFL, με έσοδα ύψους 14 εκατομμυρίων δολαρίων. Την «έκπληξη» προκαλεί το άτομο από τον χώρο του τένις. Δεν είναι ούτε η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, ούτε ο Πιτ Σάμπρας ή ο Μπιορν Μποργκ και ο Αντρέ Αγκάσι (αναφερόμαστε σε αυτούς από άποψη αναγνωρισιμότητας μετά το τέλος της καριέρας τους). Είναι η Κινέζα Λι Να, η οποία γίνεται ετησίως πλουσιότερη κατά 13 εκατομμύρια δολάρια. Η καριέρα της, βέβαια, με γκραν σλαμ στη συλλογή της, δικαιολογεί τέτοιο κέρδος.

collage-last-4