Ο σπουδαίος Νίκος Γκάλης συνήθιζε να λέει από τα χρόνια της δόξας του, την δεκαετία του ’80 -θέλοντας να εξηγήσει την διαφορά του μπάσκετμπολ από το ποδόσφαιρο- ότι «το άθλημά μας είναι πιο εύκολο στην ατομική προπόνηση, γιατί μπορείς να πάρεις μόνος σου μία μπάλα και να σουτάρεις ή να βελτιώσεις τα στοιχεία του παιχνιδιού σου». Στις μέρες μας, ωστόσο, ενώ το μπάσκετμπολ δείχνει ακόμη πιο δύσκολο σε ταχύτητα, δύναμη, τακτική, υπάρχουν παράμετροι που μπορούν να το κάνουν πιο απλό. Όπως τα εξελιγμένα παπούτσια που δημιουργούν οι μεγάλες αθλητικές εταιρείες, τα οποία όχι μόνο φέρουν την υπογραφή των σπουδαιότερων σύγχρονων σταρ της «πορτοκαλί θεάς», αλλά και είναι κατασκευασμένα ανάλογα με το στυλ παιχνιδιού και τα χαρακτηριστικά κάθε παίκτη… 

Το basketblog.gr επιχείρησε να «αποκωδικοποιήσει» τις διαφορές με την βοήθεια του Χρήστου Ζήση από το κατάστημα INTERSPORT στην Νέα Ερυθραία. Ο κ. Ζήσης εξήγησε πως «κάθε υπόδημα τελευταίας γενιάς έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Για παράδειγμα, η Nike δεν δημιουργεί απλώς παπούτσια για τους μεγάλους σταρ του ΝΒΑ, αλλά θέλει να έχουν και να προσφέρουν παράλληλα την σφραγίδα τους». Στο κατάστημα είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το LeBron XII και το KD Trey 5 III, που δεν εντυπωσιάζουν απλώς με τον σχεδιασμό τους.
 
Το πρώτο στο Low μοντέλο (στην τιμή των 149,99 ευρώ), για τον αστέρα των Καβαλίερς, ΛεΜπρον Τζέιμς, είναι ειδικά σχεδιασμένο για να αντέχει το μεγάλο κορμί του Τζέιμς, ο οποίος έχει παραδεχθεί πως πολλές φορές ότι… αλλάζει ζευγάρι σε κάθε ημίχρονο, από τα γρήγορα βήματα και τη δύναμη που βάζει στο παιχνίδι του!
 
Το LeBron XII Low φέρει χαμηλό προφίλ για εκρηκτική κίνηση, ενώ γύρω από τα κορδόνια διαθέτει νήματα τεχνολογίας Flywire που εξασφαλίζουν σταθερή εφαρμογή. Μάλιστα, το υλικό γύρω από τον αστράγαλο μοιάζει με… κάλτσα (όπως και στο νέο LeBron XIII) και είναι ένα ειδικό πλέγμα για να επιτρέπει στο πόδι να αναπνέει!
 
Το Hyperposite «τυλίγει» το πάνω μέρος του ποδιού και βελτιώνει την αντοχή και την ευελιξία με ένα ασύμμετρο σύστημα ραφής και με πτερύγια για πλευρική σταθεροποίηση του ποδιού. Τρίτο χαρακτηριστικό είναι οι Zoom Air μονάδες που εξασφαλίζουν την απορρόφηση και μεγιστοποιεί την «εκρηκτικότητα» του Τζέιμς, αφού έρευνες έχουν δείξει πως τα βήματα του ΛεΜπρον στο παρκέ σε μία ολόκληρη σεζόν ισούνται με… 12 διαδρομές μαραθωνίου! Και εξασφαλίζει μέγιστη απόσβεση των κραδασμών στο μπροστινό μέρος, ενώ το Max Air κάνει κάτι αντίστοιχο στη φτέρνα. Ιδιαίτερες είναι και οι εύκαμπτες αυλακώσεις στην εξωτερική σόλα, που δίνουν φυσική ευελιξία και ελευθερία κινήσεων, με υλικό από καουτσούκ ειδικό για τις συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης του ΛεΜπρον πάνω στο παρκέ.

 

Το KD Trey 5 III δεν έχει τα «σκληρά» χαρακτηριστικά του LeBron XIII, καθώς ζυγίζει μόλις 301 γραμμάρια και είναι ειδικό για το πιο «ντελικάτο» παιχνίδι του Κέβιν Ντουράντ.

Στην τιμή των 119,99 ευρώ, το νέο υπόδημα με την υπογραφή του μεγάλου σταρ των Θάντερ διαθέτει τεχνολογίες που προσφέρουν άνεση και προστασία από τις προσκρούσεις, για κυριαρχία στο παρκέ. Στο πίσω μέρος φέρει ένα προστατευτικό φτέρνας για σταθερότερο κράτημα, ενώ πάνω από τη σόλα ξεχωρίζει το Phylon, μία ενδιάμεση σόλα για ελαφριά αντικραδασμική προστασία. Η εξωτερική σόλα από καουτσούκ έχει μοτίβο… ψαροκόκαλου(!) ανθεκτικότητα σε εναλλαγές κατευθύνσεις, ενώ η τεχνολογία Zoom στο μπροστινό μέρος «απελευθερώνει» την εκρηκτικότητα. Στο πάνω μέρος το διχτυωτό υλικό χαρίζει δροσερή αίσθηση και το χαρακτηριστικό λουράκι στο μέσο του πέλματος είναι η αιτία της σταθερής αίσθησης σε κάθε πόδι…

Ο κ. Ζήσης επισήμανε ότι «η νέα τεχνολογία των παπουτσιών είναι πλέον πιο προσιτή και σε ερασιτέχνες αθλητές του μπάσκετμπολ, καθώς είναι κατάλληλα και για παρκέ και για γήπεδο σε τσιμέντο. Συχνά δεν… προλαβαίνουμε να έχουμε τα υποδήματα στο κατάστημα και πωλούνται, ακόμη και σε ομαδικές παραγγελίες για ομάδες εργασιακών πρωταθλημάτων ή ομάδων τοπικών πρωταθλημάτων. Και είναι και πλέον γνωστά και σε μικρά παιδιά, τα οποία ακόμη σε μικρή ηλικία έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν και να θαυμάσουν τους σταρ του αθλήματος μέσω διαδικτύου και youtube και είναι λογικό να θέλουν να φορέσουν τα παπούτσια των ινδαλμάτων τους». Το Kobe Χ είναι φυσικά ένα από αυτά και μάλιστα με μεγάλη απήχηση στο κοινό. Το νέο παπούτσι του αρχηγού των Λέικερς, με βάρος 337 γραμμαρίων (και τιμή στα 149,99 ευρώ) είναι… «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα του 37χρονου γκαρντ. 

Το Kobe X είναι ειδικό στο πρώτο βήμα, με αντίστοιχη πρόσφυση, συνδυάζοντας ταχύτητα και ακρίβεια. Διαθέτει και εκείνο την τεχνολογία Zoom στη φτέρνα, απορροφώντας τους κραδασμούς, ενώ η Lunarlon φέρει ένα μαλακό αφρώδες υλικό με εύκαμπτες αυλακώσεις στο μπροστινό μέρος, που επιτρέπει στα δάχτυλα να ανοίγουν (για πιο δυναμική εκκίνηση).

Στο νέο παπούτσι του Μπράιαντ ξεχωρίζει η 1mm πάχους εξωτερική σόλα από καουτσούκ για ιδανική πρόσφυση και βελτιωμένο κράτημα σε γρήγορο τρέξιμο και στο μπροστινό μέρος έχει διχτυωτή επένδυση για αερισμό του δέρματος και διαφανές ύφασμα για ανάλαφρη αίσθηση και ανθεκτικότητα… Παρόμοια χαρακτηριστικά και για το Kyrie 1, το υπόδημα με την υπογραφή του γκαρντ του Κλίβελαντ, Κάιρι Ίρβιννγκ. Ο Αμερικανός, Νο1 επιλογή στο ντραφτ του 2011, φημίζεται για την ταχύτητα και την εκρηκτικότητα και αυτά τα στοιχεία επιθυμούσε και στο παπούτσι του. 

Το Kyrie 1 (τιμή 114,99 ευρώ) διαθέτει τις τεχνολογίες Zoom και Phylon, για αντικραδασμική προστασία στο πίσω μέρος και επιπλέον προστασία από κάθε πρόσκρουση αντίστοιχα, ενώ η Hyperfuse στο πάνω μέρος επιτρέπει στο πόδι να «αναπνέει» και να έχει ευελιξία στην κίνησή του.

Στο πίσω μέρος ξεχωρίζει επίσης ένα προσαρμόσιμο προστατευτικό υλικό για την στήριξη της φτέρνας, με σταθερή εφαρμογή, και στο μπροστινό υπάρχει το διχτυωτό υλικό με ανοίγματα σε κατάλληλα σημεία… 

Τα 4 υποδήματα έχουν χαρακτηριστική θέση στην μπασκετική «γωνιά» του καταστήματος INTERSPORT της Νέας Ερυθραίας, όπου ένας φαν του μπάσκετμπολ μπορεί να βρει επιπλέον προϊόντα ΝΒΑ, δεκάδες μπάλες τόσο της Spalding όσο και της Nike, αλλά και εμφανίσεις της Εθνικής Ελλάδας.