Του Γιώργου Αδαμόπουλου
24/02/2012 (17:00)

Τα συνεχόμενα ματς που υποχρεώνονται να παίζουν οι περισσότεροι σταρ των σπορ και κυρίως του ΝΒΑ, αναγκάζουν πολλούς να αναρωτιούνται τελικά αν οι σύγχρονοι αθλητές είναι άνθρωποι ή μηχανές… Ο Ρώσος συγγραφέας, Λέων Τολστόι, πάντως, πίστευε ότι “το σώμα μας είναι μία μηχανή ζωής. Είναι δημιουργημένο και οργανωμένο για τούτο, από τη φύση του. Αφήστε τη ζωή να υπερασπιστεί τον εαυτό της”. Αλλά στην Nike κοιτάζουν επίσης να “υπερασπιστούν” και το ταλέντο και τις δυνατότητες των παικτών, μέσω των προϊόντων τους.

Η γνωστή αθλητική εταιρεία παρουσίασε στη Νέα Υόρκη μία νέα τεχνολογία που συνδέει ψηφιακά τα παπούτσια του μπάσκετ με εφαρμογές κινητών συσκευών! Το “Nike+” παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε παπούτσια για τρέξιμο το 2006, όμως πλέον επεκτείνεται και στο παρκέ, με άξιο “πρεσβευτή” τον ΛεΜπρον Τζέιμς. Και αναμένεται να επεκταθεί περισσότερο μετά το πρόσφατο λανσάρισμα του “Nike+ FuelBand“, μιας συσκευής που τοποθετείται στον καρπό και έχει σχεδιαστεί για να καταγράφει την καθημερινή δραστηριότητα…

Το “Nike+Basketball” μετράει πόσο ψηλά, πόσο δυνατά και πόσο γρήγορα παίζουν οι παίκτες, μέσω της λειτουργίας “Track My Game“. Τα παπούτσια που υποστηρίζουν την εφαρμογή καταγράφουν πληροφορίες για κάθε κίνηση του αθλητή κατά τη διάρκεια του αγώνα ή της προπόνησης και επιστρέφουν αυτές τις πληροφορίες στο χρήστη, δίνοντάς του έτσι μια βάση για να βελτιώσει τις επιδόσεις του!

Λαμβάνοντας μηνύματα σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας ή υπολογιστές τελευταίας τεχνολογίας! Ενώ οι ερασιτέχνες παίκτες έχουν την ευχέρεια να μοιράζονται τα στοιχεία με φίλους τους, μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, “ανεβάζοντας” ακόμη και βίντεο, σαν να διαθέτουν… προσωπική κάμερα!!!  

Ο ΛεΜπρον Τζέιμς, ένας από τους καλύτερους σύγχρονους καλαθοσφαιριστές και ίσως ο κορυφαίος σε αθλητικά προσόντα τόνισε ότι “το “Nike+Basketball” θα αλλάξει το παιχνίδι. Όταν μεγαλώνεις και παίζεις μπάσκετ, οι αντίπαλοί σου είναι οι φίλοι σου. Οι νέοι παίκτες θα ενθουσιαστούν με τη δυνατότητα να καταγράφουν και να παρακολουθούν τα στατιστικά τους, αφού έτσι θα μπορούν να καυχιούνται για τις επιδόσεις τους ή να δείχνουν τα καλύτερα παιχνίδια τους σε βίντεο.

Θα ανυπομονούν να ξαναβγούν στο γήπεδο για να βελτιώσουν τα στατιστικά τους. Είναι όπως όταν παίζεις πρώτη φορά ένα βιντεοπαιχνίδι και ανυπομονείς να το ξανακάνεις. Έτσι και όλα τα πιτσιρίκια θα περιμένουν πώς και πώς να τελειώσουν τα μαθήματά τους για να πάνε πάλι στο γήπεδο και να παίξουν μπάσκετ”. Ο ΛεΜπρον θα χρησιμοποιήσει αυτή την τεχνολογία στο ζευγάρι “Hyperdunk+“, το οποίο θα φορέσει το καλοκαίρι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.