Η σειρά των Τελικών του ΝΒΑ το 1997, ανάμεσα σε Σικάγο-Γιούτα (4-2) δεν έμεινε στην ιστορία απλώς για το νικητήριο καλάθι του Στιβ Κερ στον 6ο αγώνα. Έπειτα από μία συνεργασία και ασίστ του Μάικλ Τζόρνταν, αποτέλεσμα ίσως και της… γροθιάς του ρολίστα των Μπουλς στον «MJ»! Οι «Ταύροι» κατόρθωσαν να φτάσουν στο 5ο δαχτυλίδι σε 7σεζόν (κατέκτησαν και το 6ο το 1998) κυρίως χάρη στη νίκη τους μέσα στο Σολτ Λέικ στο 5ο ματς, που έγινε διάσημο ως το «flugame» του μεγάλου σταρ τους.

Οι δύο ομάδες βρέθηκαν στο 2-2, μετά τις δύο διαδοχικές εντός έδρας νίκες των Τζαζ και την παραμονή του επόμενου παιχνιδιού (στις 11/7/97), πάλι στην Γιούτα, ο Μάικλ Τζόρνταν ανέβασε σχεδόν 39 πυρετό, λόγω στομαχικών διαταραχών… Η αυταπάρνησή του, ωστόσο, πρόσφερε στο μπασκετικό κοινό μία σπουδαία «παράσταση», αφού ο «Air» αγωνίστηκε κανονικά και οδήγησε τους Μπουλς σε νίκη 90-88, σκοράροντας 38π. (11/22διπ.-2/5τριπ.10/12βολ.-7ριμπ.-5ασ.-1κοψ. Σερ 44΄), για το προβάδισμα με 3-2 (την ίδια στιγμή που οι τρεις κορυφαίοι σκόρερ των Τζαζ πέτυχαν μαζί 39π.-Μαλόουν 19π.-Στόκτον-13π.-Χόρνασεκ-7π.)!!! Αποχωρώντας στο φινάλε υποβασταζόμενος από τον Σκότι Πίπεν.

 

                                                                        MJ-Pip                        

 

Η αποκάλυψη του επί χρόνια προσωπικού γυμναστή του Τζόρνταν, Τιμ Γκρόβερ, που τον περασμένο Απρίλιο εκμυστηρεύτηκε πως ο ηγέτης των Μπουλς δεν υπέφερε από ίωση, αλλά από τροφική δηλητηρίαση, γιατί… λιγουρεύτηκε πίτσα το βράδυ της προπαραμονής του ματς (ρίχνοντας και «καρφιά» συνομωσίας, καθώς τόνισε πως «όλοι ήξεραν πού μένει η ομάδα και την πίτσα την έφεραν 5 άτομα»), δεν είναι πάντως, η μοναδική «παράπλευρη» ιστορία του αγώνα. Η ιστοσελίδα «Yahoo!Sports» αποκάλυψε την Τρίτη (24/9) πως τα παπούτσια που φορούσε ο Τζόρνταν στην ιστορική αναμέτρηση θα βγουν σε δημοπρασία τον ερχόμενο Νοέμβριο, αφού ο κάτοχός τους τα διατήρησε σε άριστη κατάσταση.

Ο σταρ των Μπουλς, αμέσως μετά το ματς, παρέδωσε τα υποδήματά του σε ένα «ballboy» του γηπέδου και μετά την συνέντευξη Τύπου, δεν παρέλειψε να τα υπογράψει. Ο τυχερός νεαρός τα φύλαξε για 16 χρόνια σε ασφαλές σημείο, όμως αποφάσισε να ενδώσει στις πιέσεις της εταιρείας δημοπρασιών, «GreyFlannelAuctions» και παρά τις συνεχόμενες αρνήσεις του, δέχτηκε να τα παραχωρήσει. Η διαδικασία θα ξεκινήσει στις 18 Νοεμβρίου και εκπρόσωπος της εταιρείας εξήγησε ότι «ο κάτοχος αρνούνταν για χρόνια να τα αφήσει, όμως πλέον κατάλαβε πως μεγάλωσε και ο ίδιος και θα ήθελε να διαπιστώσει κατά πόσο ο κόσμος ενδιαφέρεται ακόμη για την ιστορία εκείνου του αγώνα»…