Μία ρηξικέλευθη ιδέα στην οποία έδωσε σάρκα και οστά και σιγά σιγά την βλέπει να… γιγαντώνεται είχε ο Νίκος Μάλλιαρης. Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής αδυνατώντας να… κρύψει την αγάπη του για την Καταλονία, πήρε την απόφαση να δημιουργήσει το Σωματείο Ελληνο-Καταλανικής Ενότητας. Εν αντιθέσει, όμως, με αντίστοιχες δράσεις άλλων φορέων, ο Νίκος Μάλλιαρης φρόντισε να επεκτείνει τη δράση του Σωματείου και με άρμα τον αθλητισμό και την ανταλλαγή ιδεών και απόψεων να προωθεί τόσο τις τέχνες όσο και την κοινωνική αλληλεγγύη.

Εξάλλου, οι αγώνες μεταξύ Παναθηναϊκού και Μπαρτσελόνα στα πλαίσια των πλέι οφ της Ευρωλίγκας αποτέλεσε μία ακόμα καλή ευκαιρία προκειμένου να έρθουν οι δύο πλευρές (Ελλάδα και Καταλονία) πιο κοντά…

Αναλυτικά η επίσημη θέση του Σωματείου Ελληνο-Καταλανικής Ενότητας:

“Η ιδέα της ίδρυσης ενός Σωματείου Ελληνο-Καταλανικής Ενότητας προέκυψε από την ανάγκη ενιαίας και συντονισμένης δράσης ατόμων στην Ελλάδα και στην Καταλονία για την ανάδειξη και προβολή των ιστορικών, κοινωνικών σχέσεων Ελλήνων – Καταλανών μέσα από εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, ιστορικές και αθλητικές πρωτοβουλίες και δράσεις μεταξύ των δύο λαών. Χωρίς αμφιβολία η αλληλεγγύη και η συνεργασία μεταξύ των λαών είναι στην εποχή μας πιο επιτακτική από ποτέ.

Το Σωματείο Ελληνο-Καταλανικής Ενότητας, αποτέλεσε αρχικά μία ελληνική πρωτοβουλία. Λαμβάνει την Καταλονία ως ένα έδαφος πρόσφορο για τη διάδοση επιτευγμάτων του σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού, ενώ γίνεται φορέας αποδοχής προς οτιδήποτε αξιοσημείωτο έχει τις ρίζες του στην Καταλονία και σε όλες τις καταλανόφωνες περιοχές που δύναται να εκτεθεί και να δράσει στα πλαίσια του Ελλαδικού Χώρου και των ελληνόφωνων κοινοτήτων.

Η ιδέα για την ίδρυση του σωματείου έχει επίσης της ρίζες της στον Κοινωνικό Αθλητισμό. Και πιο συγκεκριμένα, στην προσπάθεια σύγκλισης του ποδοσφαίρου με τη διανόηση προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων, στοχεύοντας στη δυνατότητα εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης μέσα από τους κανόνες συμβίωσης και συνεργασίας, και την ιδιοσυγκρασία ενός άκρως λαϊκού χώρου, όπως είναι το ποδόσφαιρο ως το δημοφιλέστερο άθλημα στον πλανήτη, με την ανάδειξη του φίλαθλου πνεύματος.

Το Σωματείο στοχεύει, μέσα από τη δραστηριότητά του, να συνεισφέρει στην ενδυνάμωση της πολιτιστικής ανταλλαγής μεταξύ Καταλανών και Ελλήνων, ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα συνεργασίας και διαλόγου και να γίνει εφικτή η αντιμετώπιση κοινών στόχων που απασχολούν τους δύο λαούς. Επιχειρούμε να χτίσουμε μια γέφυρα από τη μία ως την άλλη άκρη της Μεσογείου, με την οποία θα τονιστούν τα αναμφίβολα πολλά κοινά στοιχεία ανάμεσα στις δύο κουλτούρες, αλλά και οι αξιοπρόσεχτες ιδιαιτερότητες της κάθε μίας από αυτές.

Η συνεργασία του Σωματείου με φορείς από όλες τις ελληνόφωνες και καταλανόφωνες περιοχές, αλλά και με αντίστοιχα σωματεία, είναι το κλειδί που θα διασφαλίσει την επέκταση των δραστηριοτήτων του στους τομείς των γραμμάτων, των τεχνών, της διανόησης, του αθλητισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης στην δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης και γενικότερα στην κρίση αξιών που ταλανίζει τις κοινωνίες.

Στόχος είναι επίσης η δημιουργία ενός νέου οράματος συνεργασίας και συμβίωσης των ανθρώπων μέσα από τους θεσμούς που θα υπηρετούν τις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αρμονικής και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών“.