Το Hall Of Fame των ΗΠΑ στρώνει κόκκινο χαλί για τον Νίκο Γκάλη, ο οποίος παρεμπιπτόντως εξακολουθεί να προηγείται (με 97,7%) στην σχετική ψηφοφορία. Ο διεθνής σταρ του Άρη και του Παναθηναϊκού δικαιωματικά θα γραφτεί στην ιστορία. Για την ιστορία, όμως, και με αφορμή ρεπορτάζ που κάναμε στη σημερινή “ΩΡΑ των σπορ”, ενδιαφέρον έχει και τούτο:

Πριν από 34 χρόνια ο Γκάλης πήγε στον Άρη και κατόπιν μεγαλούργησε μαζί του χάρη στην… ΑΕΚ! Οι βιβλιογραφίες έχουν μπλέξει λίγο τα ονόματα. Από στόμα σε στόμα ειπώθηκαν και ανακρίβειες, αλλά η ουσία δεν αλλάζει. Ο Γκάλης “έκλεισε”, λοιπόν, στο περιστύλιο του ελληνικού Κοινοβουλίου! Ο Δημήτρης Βρεττάκος, κι όχι Νίκος (όπως εσφαλμένα γράφεται) ήταν η αιτία. Ο ευρυμαθής πρώην γενικός γραμματέας της ΑΕΚ “ανακάλυψε” τον “πυγμάχο” (έτσι τον είχε χαρακτηρίσει φυσιογνωμικά βλέποντας την φωτογραφία του και δεν έπεσε πολύ έξω) σε αμερικανικό περιοδικό μπάσκετ.

΄Εχοντας πλήρη γνώση για την οικονομική δυσπραγία της ΑΕΚ και προ του κινδύνου ο ομογενής σκόρερ να εντοπιστεί από τους Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό μίλησε στον πρόεδρο του Άρη, Μενέλαο Χατζηγεωργίου! Βρεττάκος και Χατζηγεωργίου είχαν στενή φιλία, καθώς αμφότεροι διετέλεσαν και βουλευτές της “Νέας Δημοκρατίας”. Στη Βουλή συζητήθηκε το θέμα και ο Άρης κινητοποιήθηκε. Τις παραπάνω (επικυρωμένες) πληροφορίες μας έδωσε ο Παναγιώτης Βρεττάκος, αδελφός του Δημήτρη. Και τον ευχαριστούμε… Τα υπόλοιπα, που αφορούν στην πορεία του “Νικ” στον “αυτοκράτορα” είναι γνωστά στο ευρύ κοινό.

Η ΑΕΚ έχασε μεταγενέστερα, όμως, δύο φορές την ευκαιρία να εντάξει τον Γκάλη στο ρόστερ της. Η πρώτη επί διοικήσεως (του αειμνήστου) Μιχάλη Λεφάκη και τεχνικής ηγεσίας Βλάντο Τζούροβιτς. Η κρούση αυτή δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Επιβεβαιώθηκε, όμως, μέσω Γιώργου Ραμπότα η δεύτερη κρούση. Ο γνωστός γυμναστής και στενός φίλος του Γκάλη είχε αποκαλύψει προ ετών στο βιβλίο του “Ένας θρύλος όπως τον έζησα” το ενδιαφέρον του Γιάννη Ιωαννίδη, καθώς επίσης και τις επαφές που είχε ο ίδιος με τον αντιπρόεδρο της ΚΑΕ ΑΕΚ, Γιάννη Γρανίτσα, στα γραφεία της ΦΑΓΕ ιδιοκτησίας του Γιάννη Φιλίππου.

Σύμφωνα με τον Ραμπότα η ΑΕΚ είχε προσφέρει το ποσό των 150 εκατομμυρίων δραχμών. Η προσφορά απορρίφθηκε από τον Γκάλη. Η “μεταγραφή” δεν έγινε ποτέ. Αλλά και ο μεγάλος Γκάλης δεν νίκησε ποτέ με τον Άρη την ΑΕΚ στo “Γιώργος Μόσχος”. Τα παιχνίδια της μοίρας…