Η στιγμή της παγκόσμιας αναγνώρισης του φαινόμενου Νίκος Γκάλης (ίσως να) έφτασε! Ο κορυφαίος μπασκετμπολίστας όλων των εποχών στην Ελλάδα και ένας από τους κορυφαίους στην ιστορία του μπάσκετ είναι ένας από τους υποψήφιους στην κατηγορία “διεθνείς μπασκετμπολίστες” για να μπει στο περίφημο μουσείο του μπάσκετ, το Hall of Fame στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης.

Ο Γκάλης είναι μαζί με αρκετούς ακόμη μη Αμερικανούς μπασκετμπολίστες σε μία λίστα που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα ονόματα των Βλάντε Ντίβατς και Όσκαρ Σμιντ, από την οποία όμως η επιτροπή του Hall of Fame (η οποία αποτελείται από εξέχουσες προσωπικότητες του μπάσκετ) θα επιλέξει μόνο έναν. Η δε επίσημη ανακοίνωση του ποιος επιλέχθηκε να μπει στο Hall of Fame από την “τάξη” του 2013 θα γίνει κατά τη διάρκεια του All Star Game του ΝΒΑ.

Στους υποψήφιους πρώην παίκτες / διαιτητές / προπονητές από το ΝΒΑ (άλλη κατηγορία, φυσικά) ανάμεσα στα 31 ονόματα βρίσκονται αυτά των: Μορίς Τσικς, Κότον Φιτζσίμονς, Κέβιν Τζόνσον, Τιμ Χάρνταγουεϊ, Γκάρι Πέιτον, Ρικ Πιτίνο, Τζέρι Ταρκάνιαν, Ρούντι Τομζάνοβιτς, Πολ Ουέστφαλ και Μπέρναρντ Κινγκ.

Από τους 31 θα ψηφιστούν για την τελική επιλογή όσοι συγκεντρώσουν 7 από τους ψήφους της εννιαμελούς επιτροπής.

Στην κατηγορία των “διεθνών” (επαναλαμβάνουμε, ένας θα επιλεγεί τελικά) εκτός των Γκάλη, Ντίβατς και Όσκαρ Σμιντ περιλαμβάνονται ακόμη οι: Μίκι Μπέρκοβιτς, Ταλ Μπρόντι, Τζάκι Σαζαλόν, Λίντσεϊ Γκέιζ (πατέρας του Άντριου Γκέιζ), Βλαντιμίρ Κοντράσιν, Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, Τιάγκο Πάσος, Μανουέλ “Λόλο” Σάινθ, Τόγκο Σοάρες και Ράνκο Ζεράβιτσα.