Το υπουργείο Εσωτερικών της Αιγύπτου ανακοίνωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή στην αστυνομία να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά για να αμύνεται, σε περίπτωση που δέχεται επίθεση, ή σε περίπτωση που σημειώνονται επιθέσεις εναντίον δημοσίων κτιρίων και δημόσιας περιουσίας, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Η ανακοίνωση  δημοσιοποιήθηκε τη στιγμή που ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, καταδίκαζε τη χρήση βίας και το μη σεβασμό του δικαιώματος της ειρηνικής διαμαρτυρίας στην Αίγυπτο, ανακοινώνοντας παράλληλα την ακύρωση διμερών στρατιωτικών ασκήσεων που ήταν προγραμματισμένες για Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, 525 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, οι 482 εκ των οποίων ήταν πολίτες.

Νωρίτερα, ισλαμιστές διαδηλωτές πυρπόλησαν ένα κυβερνητικό κτίριο σε ένα προάστιο του Καΐρου και την επομένη της αιματηρής επιχείρησης καταστολής των διαδηλωτών με εκατοντάδες νεκρούς. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου παράλληλα διεμήνυσε ότι είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει “τρομοκρατικές ενέργειες” στις οποίες προβαίνουν οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι.

Κυβερνητική πηγή υποστήριξε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη “ένα εγκληματικό σχέδιο για να καταστραφούν οι πυλώνες του αιγυπτιακού κράτους“, πάντως ανέφερε ότι η μεταβατική κυβέρνηση που υποστηρίζει ο στρατός επιζητεί μια “συνεκτική πολιτική διαδικασία“, ανοικτή σε όποιον δεν ενέχεται στη βία.

Στο μεταξύ πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας και των υπηρεσιών υγείας ανέφεραν ότι τουλάχιστον τέσσερις στρατιωτικοί έπεσαν νεκροί από πυρά αγνώστων ενόπλων κοντά στην πόλη Ελ Αρίς, στην σχεδόν ανεξέλεγκτη από τις δυνάμεις ασφαλείας περιοχή του βορείου Σινά.

Σε άλλο επεισόδιο πέντε στρατιωτικοί τραυματίστηκαν, όταν επίσης άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον μιας στρατιωτικής σκηνής, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Πηγή: blog.gr