Ο κόσμος μας δεν είναι τελικά τόσο όμορφος, τόσο αγγελικά πλασμένος. Δεν είναι πασπαλισμένος με αστερόσκονη. Δεν είναι ζωγραφισμένος με λαμπερά χρώματα. Έχει και πολλές σκοτεινές πλευρές που τρομάζουν, προκαλούν πόνο, συνθλίβουν ψυχές. Η Σοφία Μπεκατώρου έδειξε πρώτη τον δρόμο για να σπάσει πια αυτή η κόλαση με τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις, την σεξουαλική κακοποίηση, την άσκηση βίας σωματικής ή λεκτικής απέναντι σε ανθρώπους, που φοβήθηκαν να φωνάξουν για το κακό που τους έκαναν, που προτίμησαν να αφήσουν τις πληγές να αιμορραγούν στις ψυχές τους και να τις δημοσιοποιήσουν.

Η Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοΐας άφησε πια τον φόβο στην άκρη. Μίλησε ανοιχτά. Έβγαλε ό,τι έκρυβε τόσα χρόνια στα βάθη της σκέψης και της ψυχής της και την πονούσε.

Από τότε οι καταγγελίες έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας.

Τελευταία οι δηλώσεις του σκηνοθέτη, Σωτήρη Τσαφούλια, για τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση ή άσκηση λεκτικής βίας συγκλονίζουν και δείχνουν ότι το «απόστημα» πρέπει πια να σπάσει.

Από την άλλη η ανατριχιαστική εξομολόγηση του ηθοποιού Δημήτρη Μοθωναίο, δείχνουν ότι το αυγό του φιδιού ζει και βασιλεύει και αποδεικνύουν την σκοτεινή πλευρά της ζωής, που μέχρι τώρα όλοι αρνούνταν να δουν ή φοβόντουσαν να μιλήσουν γι’ αυτήν.

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας μίλησε στον ΑΝΤ1 και συγκλόνισε με όσα είπε για τα θύματα:

Ανάμεσα στα άλλα ο γνωστός σκηνοθέτης είπε:

«Ο λόγος που βγαίνω και μιλάω είναι για να προστατέψω αυτούς έχουν το θάρρος και βγαίνουν και μιλάνε απέναντι στις φωνές παλαιότερων που δεν αρθρώνουν τον λόγο που θα έπρεπε στην παρούσα κατάσταση. Εγώ δεν ανήκω στην πολύ νέα γενιά. Για αυτή πιστεύω ότι πολεμάμε τώρα.

Εγώ δεν έχω ακούσει κάποιο από τα θύματα να βγαίνει εκτός ορίων ούτε αυτούς που μιλάνε υπέρ τους. Βλέπω μια απίστευτη ηρεμία και αγάπη. Θα σταθούμε με αγάπη και στους θύτες, γιατί κι εκείνοι έχουν παράπλευρες απώλειες. Γιατί στα θύματα θα πρέπει να υπολογίζουμε και τα παιδιά και τις γυναίκες των ανθρώπων που έκαναν αυτές τις αποτρόπαιες πράξεις. Αλλά δεν είναι ώρα να ασχοληθούμε με αυτούς. Είναι ώρα να ασχοληθούμε με τους πληγωμένους.

Δεν μπορώ να συνέλθω από τη συνέντευξη του κυρίου Μοθωναίου και δεν ξέρω μήπως η συνέντευξη θα έπρεπε να ξαναπαίξει και αντί να βλέπουμε τον κύριο Μοθωναίο, να βλέπουμε μια φωτογραφία του όταν ήταν 6 ετών για να μπορέσουν να καταλάβουν και αυτοί που δεν καταλαβαίνουν και λένε το “κάτσε φρόνιμα”, “δεν ξέρω ποια είναι η κυρία”, “στηρίζω μεν τα θύματα αλλά” κοκ.

Είμαι ευτυχής που ξεκινάει όλο αυτό από τον χώρο του θεάτρου. Επειδή άκουσα και τον όρο “ανθρωποφαγία” που δεν τον άκουσα στην περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου, δεν το άκουσα όταν γίνονταν καταγγελίες την εποχή που η κοινωνία δεν ήταν έτοιμη η κοινωνία.

Όταν βλέπεις ένα παιδί 6 ετών και γυρνάμε και λέμε ότι παραγράφηκε το αδίκημα, αλλά δεν έχει παραγραφεί το δικαίωμα του δράστη να μηνύσει για συκοφαντική δυσφήμιση, το τραύμα στην ψυχή του Μοθωναίου στα πόσα χρόνια παραγράφεται;

Ακούω να μιλάμε για ανθρώπους που φέρονται να έχουν κάνει τις πράξεις αυτές και αποκαλούνται μεγάλοι καλλιτέχνες. Ποιος είναι ο μεγάλος καλλιτέχνης; Δεν υπάρχει μεγάλος καλλιτέχνης, αν δεν έχεις γίνει πρώτα σπουδαίος άνθρωπος. Παίρνω μια φράση από την Αντιγόνη. Τα έργα πρέπει να μετράς και όχι τα χρόνια.

Το “κάτσε φρόνιμα” λοιπόν πρέπει να πάει σε όσους αδυνατούν να διαχωρίσουν το φλερτ από την παρενόχληση.

Πρέπει να πάει σε αυτούς που απέναντι σε βιασμένες ψυχές και κορμιά αναζητούν ευκαιρίες να ξεθάψουν την καριέρα τους. Σε αυτόν που δεν μπορεί να παραδεχτεί το λάθος του και να ζητήσει μια συγγνώμη.

Αγαπάμε τη Δικαιοσύνη αλλά φτιάχτηκε από ανθρώπους και είναι ατελής. Με αγάπη προς όλους θα αλλάξουμε τα κακώς κείμενα παντού.

Ο σκηνοθέτης που τραυματίζει τον ηθοποιό δεν είναι σκηνοθέτης , είναι οπερατέρ. Η τέχνη χρησιμοποιεί το ψέμα για να πει μια αλήθεια. Ο καλλιτέχνης δεν είναι επάγγελμα. Καλλιτέχνης είναι η εξέλιξη του ανθρώπου».

Η ανατριχιαστική εξομολόγηση του Δημήτρη Μοθωναίου

Ο Σωτήρης Τσαφούλιας έκανε αναφορά στον ηθοποιό Δημήτρη Μοθωναίο, ο οποίος είχε αποκαλύψει ότι έπεσε θέμα σεξουαλικής κακοποίησης όταν ήταν παιδί.

Ο Μοθωναίος είχε μιλήσει κι αυτός στον ΑΝΤ1 και είχε συγκλονίσει, λέγοντας μεταξύ άλλων μέσα σε λυγμνούς:

«Υπήρχε ένα πρόσωπο στο πολύ στενό συγγενικό περιβάλλον που με κακοποίησε από πολύ μικρή ηλικία. Ξεκίνησε όταν ήμουν 6 ετών… κατ’ εξακολούθηση.

Όταν ήμουν 26 χρονών ήρθε αυτός ο άνθρωπος και με προσέγγισε με τον ίδιο τρόπο και έκανε μια πολύ συγκεκριμένη κίνηση, εκεί ήταν σαν να ξύπνησε το σώμα μου και θυμήθηκε όλα τα προηγούμενα. Η σκέψη που έκανα στο μυαλό μου ήταν «αυτό συμβαίνει, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα, μάλλον θα προχωρήσει και παραπάνω». Ο μόνος λόγος που δεν ολοκληρώθηκε είναι γιατί αυτός ο άνθρωπος πάγωσε.

Μια περίοδο μόνο με το αλκοόλ μπορούσα να ξεπεράσω όλο αυτό που υπήρχε. Με ακολούθησε στην πορεία μου. Μου διαμόρφωσε όλη τη σεξουαλική μου ταυτότητα. Δεν μπορώ να ξέρω πως θα ήταν η σεξουαλική μου ταυτότητα αν αυτό δεν είχε συμβεί.

Το σοκαριστικό είναι ότι όταν αντιμετώπισα αυτόν τον άνθρωπο ευθέως, μου ζήτησε να το ξεχάσω, με απείλησε να μην το πω ποτέ σε κανέναν.

Για πάρα πολλά χρόνια το έκρυβα από τους γονείς μου. Δεν με στήριξαν, δεν μου έδωσαν ποτέ τη βοήθεια που ήθελα. Δεν μπορούσαν να το διανοηθούν. Προσπαθούν να υποβαθμίσουν το γεγονός. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποιείς ότι οι φίλοι είναι η οικογένεια που διαλέγεις και ότι είσαι μόνος σου στη ζωή».

 

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΤΣΑΦΟΥΛΙΑ ΠΟΥ ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ

 

 

 

Η ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΗ ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΟΘΩΝΑΙΟΥ