Δεν ξέρουμε ποιος είπε πρώτος εκείνη την περίφημη φράση: «Live fast, die young», καθώς ήταν ο τίτλος μιας ταινίας του 1958, ήταν τίτλος στην βιογραφία του πρόωρα χαμένου ηθοποιού Τζέιμς Ντιν, ενώ έγινε ακόμα και τραγούδι… Μα ξέρουμε πως δυστυχώς τα λόγια αυτά χάραξαν την ζωή του Αλφόνσο Φορντ. Το πέρασμά του από την ζωή ήταν μικρό. Μα πολύ μεγάλο, αληθινά τεράστιο σε προσφορά στο μπάσκετ.

Ο Αμερικανός παίκτης έφυγε από την ζωή σαν σήμερα πριν από 14 χρόνια. Μια άφησε μια σπουδαία παρακαταθήκη πίσω του. Αυτή ενός σπουδαίου ανθρώπου και ενός μεγάλου και απόλυτου σκόρερ. Που δυστυχώς όμως, η μοίρα τον ζήλεψε και τον έβαλε στο σημάδι. Χτυπήθηκε από λευχαιμία και σαν σήμερα πριν από 14 χρόνια έφυγε από την ζωή πριν καν συμπληρώσει τα 33 χρόνια του.

Ο Φορντ δεν ξεχάστηκε όμως. Η πορεία του στο μπάσκετ έμεινε χαραγμένη στην μνήμη όλων. Πολύς κόσμος είχε να πει δυο λόγια για τον Αμερικανό σήμερα. Όπως οι παλιές του ομάδες, ο Ολυμπιακός και το Περιστέρι που τον θυμήθηκαν με αναρτήσεις που έκαναν στη μνήμη του στις σελίδες τους. 

TO POST ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

 

TO POST ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ

 

Η ζωή του

Ο Αλφόνσο Γκριν Φορντ γεννήθηκε στις 31 Οκτωβρίου του 1971 στο Greenwood του Mississippi στις ΗΠΑ. Πήγε στο Πανεπιστήμιο του Mississippi Valley State. Εκανε πράγματα και θαύματα εκεί και έδειξε ότι είναι γεννημένος σκόρερ. Είχε μ.ο. τουλάχιστον 25 πόντους στα 4 χρόνια της θητείας του στην ομάδα του Κολεγίου κάτι που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της Division 1 του NCAA!

 

Το ΝΒΑ και το ταξίδι στην Ευρώπη

Επιλέχθηκε στο Νο 32 του ντραφτ του 1993 από τους Σίξερς. Δεν έπαιξε όμως,… με την μια στο ΝΒΑ. Την σεζόν 1993-94 πήγε στο CBA και τους Tri-City Chinook. Το 1994 μετακόμισε στους Σιάτλ Σούπερσονικς, αλλά ξαναγύρισε στους Tri-City Chinook. Το 1995 πήγε στους Σίξερς και το καλοκαίρι της σεζόν 1995-96 πέρασε τον Ατλαντικό ήρθε στην Ευρώπη και έπαιξε στην ισπανική Ουέσκα.

 

 

Το οδοιπορικό στην Ελλάδα

Το 1996 ο Παπάγου τον έφερε στην Ελλάδα. Ολοι παραμιλούσαν με το ταλέντο του. Στην συνέχεια πέρασε από το Σπόρτιγκ (1998-99), το Περιστέρι (1999-01) και το 2001 ήρθε η μεγάλη μεταγραφή στον Ολυμπιακό.

 

 

Τα εντυπωσιακά ελληνικά στατιστικά του

Ο Φορντ άφησε ανεξίτηλη την σφραγίδα του στο ελληνικό πρωτάθλημα όπου έπαιξε σε 148 ματς. Είναι ο 2ος ξένος σκόρερ στην ιστορία της Basket League σε πόντους (πέτυχε 3.378), 2ος και σε μέσο όρο πόντων (22,82π.). Είχε 55.89% στα δίποντα και 40.7% στα τρίποντα, ενώ είχε ακόμα μ.ο. 4.9 ριμπάουντ, 2.88 ασίστ, 1.55 κλεψίματα.

 

Η Ιταλία και το «τέλος»

Το καλοκαίρι του 2002 πήγε στην Ιταλία και έπαιξε στην Σιένα εν μέσω φημών ότι έχει σοβαρά θέματα υγείας. Επαιξε εκεί ως το καλοκαίρι του 2003 και μετά πήγε στην Σκαβολίνι. Είχε χτυπηθεί από την λευχαιμία αλλά δεν το έβαζε κάτω. Στις 4 Σεπτεμβρίου του 2004 όμως, ο θάνατος τον «ντρίμπλαρε» και του πήρε την ζωή.

 

ΟΤΑΝ Ο ΑΛΦΟΝΣΟ ΦΟΡΝΤ «ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕ» ΤΑ ΚΑΛΑΘΙΑ ΤΗΣ Α1