“Money, money, money, must be funny in the richman’s world”, τραγουδούσαν κάποτε οι ABBA, και όσοι βρίσκονται στην “ελίτ” του αθλητισμού, δεν ξεφεύγουν από αυτόν τον κανόνα. Σε εποχές που παραμένουν ζοφερές για χώρες, όπως η δική μας, τα ποσά που παραλαμβάνουν οι κορυφαίες λίγκες και αθλητές φέρνουν… τουλάχιστον ίλιγγο σε όποιον τα διαβάσει. Ο αθλητισμός, άλλωστε, έχει γίνει και αυτός μία πολύ μεγάλη και πολύπλοκη επιχείρηση.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα λίγκας είναι εκείνης του αμερικανικού ποδοσφαίρου (NFL), η οποία παρουσιάζει κέρδη ύψους 9.6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανά έτος, που αντιστοιχούν σε 304.41 δολάρια ανά δευτερόλεπτο. Ακολουθούν άλλες δύο αμερικανικές λίγκες, αυτή του μπέιζμπολ (MLB) με 8 δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος και 253.68 ανά δεύτερο, και το ΝΒΑ με 4.6 δισεκατομμύρια και 145.87 δολάρια αντίστοιχα. Η επιτυχία του αγγλικού ποδοσφαίρου στο εμπορικό κομμάτι αποδεικνύεται άλλη μία φορά, καθώς η Premier League εμφανίζει έσοδα της τάξης των 3.9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που μεταφράζονται σε 123.67 δολάρια ανά δευτερόλεπτο. Αφήνει, έτσι, πίσω του τη λίγκα του χόκεϊ (NHL), η οποία κερδίζει 3.3 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο και 104.64 κάθε δεύτερο που περνά.

nfl-norebbo

Ο αθλητής που κερδίζει το… βραβείο του πιο ακριβοπληρωμένου, πάντως, δεν είναι μπασκετμπολίστας, ούτε ποδοσφαιριστής, ούτε χοκεΐστας, αλλά μποξέρ! Και αυτός είναι ο Φλόιντ Μειγουέδερ ο νεότερος, ο οποίος, χωρίς να εμφανίζει καν κέρδη από συμφωνίες εκτός ρινγκ, έχει λαμβάνειν το ποσό των 105 εκατομμυρίων δολαρίων, ήτοι 3.33 δολάρια ανά δευτερόλεπτο. Αν υπολογίσουμε με τα δεδομένα του δικού μας νομίσματος, αλλά και της βάσης 8ώρου που θεωρητικά δουλεύει κάποιος εργαζόμενος στην Ελλάδα, το μεροκάματο του μέχρι τώρα αήττητου παγκοσμίου πρωταθλητή, ανέρχεται… μόνο στα 78.624 ευρώ!

floyd-mayweather-jr

Αυτός που βρίσκεται ακριβώς πίσω του, είναι ο ΛεΜπρόν Τζέιμς, ο οποίος μπορεί να έχει μισθό 19.3 δολαρίων στο Κλίβελαντ, κατώτερο δηλαδή των 30.5 εκατομμυρίων του Κόμπι Μπράιαντ στους Λέικερς, καθώς και κοντά στα 17.6 εκατομμύρια του Ντέρικ Ρόοουζ στους Σικάγο Μπουλς, αλλά η παραχώρηση των δικαιωμάτων του σε τρίτους είναι αυτή που του δίνει την πρωτιά, καθώς με τα 53 εκατομμύρια δολάρια από αυτές τις συμφωνίες, φτάνει αισίως στο ποσό των 72.3 εκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή 2.29 δολάρια ανά δευτερόλεπτο. “Black Mamba” και Ρόουζ κερδίζουν 61.5 και 36.6 εκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα (1.95 και 1.16 κάθε δεύτερο). Μετρώντας το μισθό του Τζέιμς στο προαναφερθέν δικό μας μεροκάματο, καταλαβαίνουμε ότι λαμβάνει όντως… βασιλικές τιμές, καθώς σε 8 ώρες, κερδίζει το ποσό των 53.856 ευρώ!

lebron-vs-kobe

Τρίτος στη λίστα έρχεται ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος στα 30 του χρόνια συνεχίζει να αυξάνει τα έσοδά του, τα οποία έχουν φτάσει στο συνολικό ποσό (μισθός και παραχώρηση δικαιωμάτων σε τρίτους) των 70 εκατομμυρίων δολαρίων, ήτοι 2.54 ανά δευτερόλεπτο, και σε δικό μας μεροκάματο τα 59.904 ευρώ. Ο “αντίζηλός” του, Λέο Μέσι, κερδίζει συνολικά 64.7 εκατομμύρια δολάρια, και 2.05 κάθε δεύτερο. Στο αμερικανικό ποδόσφαιρο, πιο ακριβοπληρωμένος είναι ο Ματ Ράιαν, με συνολικά 43.8 εκατομμύρια δολάρια, καθώς και 1.39 ανά δευτερόλεπτο, ενώ στην κορυφή του μπέιζμπολ, στον τομέα αυτόν, είναι ο Κλιφ Λι με 25.3 εκατομμύρια και 0.8 δολάρια αντίστοιχα. Τέλος, στο χόκεϊ, πρώτος είναι ο Σίντνει Κρόσμπι, με 17 εκατομμύρια δολάρια ανά έτος και 0.54 ανά δεύτερο.

cristiano-panigiri

Σε αυτό το σημείο, καλό θα ήταν να έχουμε υπόψη μας μία φράση του Ιπποκράτη, αναφορικά με τον αθλητισμό: “Υγεία σημαίνει ελεγχόμενη τροφή και εργασία. Χρειάζεται παντού μέτρο. Δεν υπάρχει πιο επισφαλής κατάσταση από την υγεία των αθλητών”.