Η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποσύρει την επίμαχη τροπολογία για την Siemens καθώς ήρθε σε συνεννόηση με τη γερμανική εταιρεία, η οποία δήλωσε ότι η σύμβαση ισχύει και χωρίς επικύρωση της καθυστερημένης υπογραφής της. Η στροφή των 180 μοιρών που έκανε το υπουργείο Οικονομικών οφείλεται κυρίως στις αντιδράσεις της ΔΗΜΑΡ και άλλων κομμάτων και η κυβέρνηση αποφάσισε πως δεν χρειάζεται να κυρώσει η Βουλή την συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την SIEMENS.

Η Κυβέρνηση κάτω από την πίεση της ΔΗΜ.ΑΡ. αλλά και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που απειλούσαν να μην ψηφίσουν τη ρύθμιση (άρθρο 4) για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό του ελληνικού δημοσίου με τη Siemens, απέσυρε την παράγραφο 4, που αποτελούσε το σημείο αιχμής και αναφερόταν στον χρόνο έναρξης ισχύος της συμφωνίας.

Η τροπολογία μπορεί να μην παρεμβαίνει στην ουσία του συμβιβασμού του ελληνικού Δημοσίου με την γερμανική εταιρία, αλλά αν η ΔΗΜΑΡ και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφιζαν όχι, το πρόβλημα θα ήταν κυρίως πολιτικό καθώς θα επρόκειτο για την πρώτη καταψήφιση στη Βουλή από κυβερνητικό εταίρο.

Η Siemens έχει δεσμευθεί ότι θα τηρήσει τη συμφωνία ακόμη κι αν η υπογραφή του υπουργού Οικονομικών είναι, τυπικά, εκπρόθεσμη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε ότι η κυβέρνηση αποσύρει την επίμαχη τροπολογία, όχι όμως λόγω της πίεσης που δέχτηκε από βουλευτές που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση, αλλά γιατί η Siemens διαμήνυσε ότι δεν είναι απαραίτητη. Υπενθυμίζεται ότι κατά της τροπολογίας τάχτηκαν αφενός βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Μπόλαρης, Μωραϊτης, Δριβελέγκας), και αφετέρου της ΔΗΜΑΡ που είχε δηλώσει επίσημα ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία, όπως άλλωστε είχε καταψηφίσει στη Βουλή και την ίδια τη σύμβαση με τη Siemens.

Πηγή: blog.gr