Μέσα στη μεγάλη οικογένεια του μπάσκετ, υπάρχουν ασφαλώς και οι γυναίκες, δημιουργώντας μέσα στο άθλημα το δικό τους… διαφορετικό κόσμο. Μπορεί σε γενικές γραμμές το κοινό, να μην παρουσιάζει το ίδιο ενδιαφέρον, όπως στις «μάχες» των ανδρών, αλλά κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τις κόντρες που υπάρχουν στο «ασθενές» φύλο. Οι κυρίες των παρκέ κερδίζουν και σε ένα άλλο σημείο που δεν είναι άλλο από τις εκτός παρκέ επιτυχίες, τραβώντας τα βλέμματα πάνω τους, χάρη στη σπάνια ομορφιά τους. Αναφερόμαστε, φυσικά, σε όσες θα μπορούσαν να είχαν την ίδια ή και μεγαλύτερη επιτυχία, αν ασχολούνταν με τον χώρο του μόντελινγκ, σύμφωνα και με τη σχετική λίστα του Booshsports.com.

10. Νατάλια Ζέντικ (Natalya Zhedik)

Και βρισκόμαστε… μόνο στο νούμερο 10! Με διεθνή παίκτρια, μάλιστα, καθώς η μεγαλύτερη διάκριση της 27χρονης Ρωσίδας είναι η συμμετοχή της στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες με την εθνική της ομάδα, το 2012 στο Λονδίνο. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, αγωνίζεται στην Ναντέζντα Όρενμπουργκ, ευρισκόμενη μέχρι πριν λίγες μέρες υπό τις οδηγίες του Τζώρτζη Δικαιουλάκου.

Natalya-Zhedik

9. Έλενα Ντελ Ντον (Elena Delle Donne)

Ανερχόμενο «αστέρι» του WNBA, επιλεχθείσα στο νούμερο 2 του ντραφτ από τις Chicago Sky το 2013. Την πρώτη σεζόν αναδείχθηκε η καλύτερη ρούκι παίκτρια της σεζόν, ενώ στις δύο πρώτες αγωνιστικές περιόδου της καριέρας της, βρίσκεται ανάμεσα στις All-Star του πρωταθλήματος. Το τελευταίο συμβαίνει… και εκτός παρκέ. Διαθέτει χρυσό μετάλλιο από τα World University Games στο Σένζεν της Κίνας, φορώντας τα χρώματα της αντίστοιχης USA Team το 2011.

Elena Delle Donne

8. Άννα Πετράκοβα (Anna Petrakova)

Μπορεί να έχει γεννηθεί στην Ουγγαρία (Βουδαπέστη), αλλά κατέληξε να αγωνίζεται για την εθνική Ρωσίας, ύστερα από πολλά χρόνια παραμονής στην χώρα. Είναι από τις έμπειρες παίκτριες της ομάδας, συμπληρώνοντας το Δεκέμβριο 31 χρόνια ζωής, με τον χρόνο να φαίνεται να επιδρά… θετικά πάνω στην «άσσο» της Ντιναμό Μόσχας.

Anna Petrakova

7. Σβετλάνα Αμπροσίμοβα (Svetlana Abrosimova)

Από τις Ρωσίδες με εξαιρετική παρουσία στις Ηνωμένες Πολιτείες, αγωνιζόμενη από το ξεκίνημα της καριέρας της μέχρι σήμερα στο WNBA, ως νούμερο 7 του ντραφτ του 2011. Η 34χρονη «Σβέτα» έχει στην κατοχή της και το χάλκινο ρωσικό ολυμπιακό μετάλλιο του 2008, στους Αγώνες του Πεκίνου, το αργυρό το 1998 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και γενικώς… πολλές διακρίσεις.

Svetlana Abrosimova

6. Ιλόνα Κόρστιν (Ilona Korstin)

Έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση, αλλά αυτό δε σημαίνει και τίποτα το ιδιαίτερο. Μία πολύ γεμάτη καριέρα, με αμέτρητες διακρίσεις και κυριότερες τα χάλκινα μετάλλια σε Αθήνα και Πεκίνο με την εθνική Ρωσίας. Μετρά ακόμη δύο αργυρά στα Παγκόσμια πρωταθλήματα του 2002 στην Κίνα και του 2006 στη Βραζιλία, αλλά τρία το 2001 (Γαλλία), το 2005 (Τουρκία) και το 2009 (Λετονία), ενώ έχει γευτεί και την χαρά της πρωτιάς στην χώρα μας το 2003, καθώς και στη γειτονική το 2007 και πιο πρόσφατα το 2011 στην Πολωνία. Και δε… σταματά εκεί, καθώς έχει κατακτήσει τρεις Ευρωλίγκες (2001 Μπουρζ, 2005 Σαμάρα και 2010 Σπαρτάκ Βιντνόγιε), ενώ είχε κλείσει την καριέρα της με τον τίτλο του Eurocup, το 2013 στην Ντιναμό Μόσχας. Σήμερα, είναι Αναπληρώτρια Διευθύνων Σύμβουλος στην VTB League, αν και στον κόσμο των ανδρών μάλλον κυριαρχεί εδώ και… πολλά χρόνια.

Ilona Korstin

5. Σουίν Κας (Swin Cash)

Μετά από τρεις συνεχόμενες Ρωσίδες, έρχεται η έμπειρη παίκτρια των Νιου Γιορκ Λίμπερτι. Ούτε αυτή χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, με δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια σε Αθήνα και Λονδίνο, τρεις τίτλους στο WNBA, καθώς και 4 φορές τοποθετημένη στις All-Star. Στο κολλέγιο, μάλιστα, είχε ψηφιστεί το 2002 ως η πιο εντυπωσιακή παίκτρια. Μάλλον το επίθετο αυτό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι.

Swin Cash

4. Σου Μπερντ (Sue Bird)

Άλλη μία περίπτωση άκρως επιτυχημένης γυναίκας, με τρία συνεχόμενα χρυσά μετάλλια σε Αθήνα, Πεκίνο και Λονδίνο. Έχει μόνο χρυσά μετάλλια με την USA Team, εκτός από το χάλκινο του 2006 στη Βραζιλία. Ακόμη, είναι δύο φορές πρωταθλήτρια του WNBA. Δεν είπε όχι στο να κάνει την περιπλάνησή της στην Ευρώπη για να οδηγήσει την Εκατέρινμπουργκ στη κορυφή της Ευρωλίγκα, με τις Seattle Storm να έχουν τα δικαιώματά της. Σίγουρα, το επίθετο της ομάδας αυτής την χαρακτηρίζει…

Sue Bird

3. Αμπι Μπίσοπ (Abby Bishop)

Και αυτή είναι… η αυστραλιανή της παρέας! Μετά από μεγάλη προσπάθεια στη λίγκα της χώρας της επιβραβεύτηκε μετεγγραφόμενη από το 2013 στις Seattle Storm. Άλλη μία μεταλλιούχος, με το χάλκινο που είχε κατακτήσει με την εθνική της ομάδα το 2012, στο Λονδίνο. Προσωπικές επιτυχίες δε μετρά ακόμη στο κορυφαίο πρωτάθλημα γυναικών, αλλά έχει όλες τις προοπτικές. Η προβολή της, σε κάθε περίπτωση, λογική.

Abby Bishop

2. Κάντανς Πάρκερ (Candance Parker)

Αν σκεφτεί κανείς τι επιτυχίες έχει μόνο στα 29 της χρόνια! Επιβεβείωσε απόλυτα γιατί οι Λος Άντζελες Σπαρκς τη διάλεξαν στο νούμερο ένα του ντραφτ το 2008. Από τότε, οι προσωπικές, αν και δεν έχει τίτλο με την ομάδα, οι προσωπικές της επιτυχίες δε… σταματούν να έρχονται, με κυριότερο τίτλο αυτόν της MVP το 2008 και το 2013. Δε θα μπορούσε να μην έχει κι αυτή μετάλλια, και είναι τα χρυσά του Πεκίνου και του Λονδίνου. Από το 2007 κιόλας, ήταν στη λίστα των 100 πιο όμορφων γυναικών, μην έχοντας καν τελειώσει το κολλέγιο. Μεγάλωσε στο Σικάγο με Μπολυς και Τζόρνταν και προσπαθεί… φιλότιμα να μιμηθεί τον κορυφαίο όλων των εποχών αγωνιστικά. Εξωαγωνιστικά, δε βρίσκεται άδικα στη δεύτερη θέση του βάθρου, ενώ συνεχίζει την παράδοση της οικογένειάς της στο μπάσκετ, ως η νεότερη αδερφή του πρωταθλητή Ευρώπης με τη Μακάμπι, Άντονι Πάρκερ.

Candace Parker

1. Σκάιλαρ Ντίγκινς (Skylar Diggins)

Είχε να επιλέξει ανάμεσα σε μπάσκετ και σόφτμπολ. Επέλεξε το πρώτο, με την ομορφιά της να μην περνά ποτέ απαρατήρητη. All-Star ήδη από την πρώτη της χρονιά και επιλεγείσα στο νούμερο 3 του ντραφτ από τις Tulsa Shock. Ίσως να κερδίζει ακόμη περισσότερο το αντρικό κοινό το γεγονός ότι είναι πιο.. γήινη από τις υπόλοιπες, με ύψος μόλις 1.75. Το μέλλον δεν μπορεί παρά να προδιαγράφεται… λαμπρό μπροστά της, ευρισκόμενη στο νούμερο 1 της λίστας αυτής.

Skylar Diggins

Σε αυτό το σημείο, δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στην ελληνίδα μπασκετμπολίστρια που διαρκώς κερδίζει τις εντυπώσεις. Ο λόγος για τη Ζωή Δημητράκου, η οποία από το 2010 είναι κάτοικος εξωτερικού και σήμερα αγωνίζεται στην Ναντέζντα. Καθιερωμένη εκτός συνόρων στα 28 της χρόνια ως μία από τις πιο ποιοτικές και όμορφες παίκτριες, έχει κάθε δυνατότητα να βρίσκεται εκείνη κάποια μέρα σε αυτή τη λίστα. Ας θυμηθούμε ότι είναι η μοναδική Ευρωπαία παίκτρια μέχρι σήμερα που έχει πετύχει quadruple double και τρίτη παγκοσμίως που το έχει καταφέρει, με την φανέλα τότε του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ηγετικό στέλεχος της εθνικής Γυναικών και ακόμη καλύτερα… σημείο αναφοράς της ομάδας.

dimitrakou-zoi