Μια ταλαιπωρία μέσα σ’ ένα… σαραβαλιασμένο, αργό και βρώμικο ατμόπλοιο που «τράκαρε» στον Ισθμό της Κορίνθου. Που πήγε να πάθει το ίδιο στην Σικελία. Με την απογοήτευση ότι δεν έμειναν μια μέρα, λόγω καθυστέρησης, στο Παρίσι. Με τρελά… περιστατικά στην Ολλανδία και στο παραθαλάσσιο χωριό. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1928 θα γίνονταν στο Άμστερνταμ. Και μέχρι να φτάσει εκεί η ελληνική αποστολή… έγιναν πολλά. Ευτράπελα… Ακόμα και με αθλητή μέσα σε βαγόνι αποσκευών.

Σας παρουσιάζω ξανά, ντοκουμέντα άλλης εποχής. Μακρινής… Πριν από 92 χρόνια, που (σχεδόν) κανείς από εμάς δεν γνωρίζει πως ήταν τα πράγματα. Ας είναι καλά τα υπέροχα, αναλυτικά και ιστορικά φυσικά ρεπορτάζ της εφημερίδας ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΣ του 1928.

Ολυμπιακοί Αγώνες: Τα έξοδα της αποστολής

Η ελληνική αποστολή υπολογίστηκε αρχικά περί τα 50 άτομα. Και τα συνολικά έξοδα όπως μπορείτε να διαβάσετε πάνω από 1,5 εκατομμύρια δραχμές.

Πως αναλύεται η (υπολογιζόμενη) λίστα των αθλητών; 8-10 του στίβου και της πάλης, 8 κολυμβητές που συγκροτούσαν και ομάδα πόλο, 18-22 ποδοσφαιριστές, 3-5 αντιπροσώπους και ελλανοδίκες αλλά και 5 οπλομάχους.

Η δαπάνη για κάθε ημέρα κατά άτομο «λόγω του υψωμένου ολλανδικού νομίσματος» όπως αναγράφεται σε 75 λίρες Αγγλίας συνολικά (μιάμιση λίρα το άτομο). Άρα αν υπολογίσουμε ότι θα έμενε εκεί η αποστολή κοντά στον ένα μήνα, το ποσόν έφτανε στις 2.250 λίρες άρα 832.500 δραχμές.

Τα έξοδα ταξιδιού υπολογίστηκαν σε 8 χιλιάδες δραχμές κατά άτομο, άρα 400 χιλιάδες συνολικά. Προσθέστε και 500 χιλιάδες δραχμές που υπολογίζονταν όσα χρειάζονταν για την προπόνηση των αθλητών, φτάναμε αισίως σε 1 εκατομμύριο 732 χιλιάδες δραχμές. Πολύ μεγάλο ποσό για την εποχή και μάλιστα γίνεται λόγος ώστε «η Σεβαστή Κυβέρνηση να βοηθήσει οικονομικά».

Τελικά πήγαν μόνο δέκα αθλητές και όχι 50… Περικοπές.

Μπορείτε να δείτε στα δημοσιεύματα της εποχής και φωτογραφίες μερικών πρωταθλητών μας που υπολογίζονταν για το ταξίδι στην Ολλανδία

Άμστερνταμ με ατμόπλοιο μέσω Μασσαλίας

Φτάσαμε και στην μεγάλη στιγμή… Οι αθλητές μας βγήκαν και μια ομαδική φωτογραφία πριν από την αναχώρησή τους για το Άμστερνταμ. Ήταν 18 Ιουλίου του 1928.

Μπήκαν στο ατμόπλοιο «Αττική» και αναχώρησαν για την Μασσαλία. Απ’ εκεί ταξίδεψαν στο Παρίσι και τελικά στο Άμστερνταμ

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ.