Αποκαλύψεις, μεγάλες μορφές του παγκοσμίου μπάσκετ και «ζουμερές» λεπτομέρειες μέχρι την άδικη στιγμή της απώλειας της ζωής του, που προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα «αν» της ιστορίας του αθλητισμού, σκιαγραφούν τη νιογραφία του Ντράζεν Πέτροβιτς. Την προσεχή Τετάρτη (3/6), τίθεται η κυκλοφορία του βιβλίου «Τα χρόνια του Δράκου», μετά από σπουδαία έρευνα τριών ετών, των συγγραφέων Marjan Crnogaj και Vlado Radicevic. Για τους Έλληνες φιλάθλους, και δη του Παναθηναϊκού, εξαιρετικό ενδιαφέρον θα έχει ολόκληρο το παρασκήνιο του προσυμφώνου που είχε υπογράψει ο Κροάτης, αλλά τελικά δεν έμελλε να αγωνιστεί στην χώρα μας. Αν δε θέλουν να διαβάσουν το βιβλίο στην κυριλλική αλφάβητο, θα πρέπει να περιμένουν έως τέλη Σεπτεμβρίου/αρχές Οκτωβρίου, όταν και θα εκδοθεί η αγγλική έκδοση.

Στο υποκεφάλαιο του Παναθηναϊκού πάντως, ο πρώην γενικός διευθυντής της ΚΑΕ, κ. Τάσος Στεφάνου αναφέρεται στο προσύμφωνο που είχε ο Παύλος Γιαννακόπουλος με τον Ντράζεν. «Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Χτύπησε στις 7:15 το τηλέφωνο μου και είναι ο κ. Παύλος.

– «Τον χάσαμε Τάσο» μου λέει, δεν κατάλαβα τι εννοούσε.
– «Μα του λέω, ποιον χάσαμε» και μου απαντά: «Τον Ντράζεν»
– «Μα μου έχεις πει ότι έχουμε τόσο προφορική συμφωνία μαζί του, όσο και ένα γραπτό προσύμφωνο το οποίο έχεις στη τσέπη σου;»
– «Τράκαρε με το αυτοκίνητο σήμερα το πρωί και σκοτώθηκε» μου απάντησε.
Κοκάλωσα. Δεν ήξερα τι να πω. Ο πρόεδρος έκλαιγε επί  δεκαπέντε λεπτά».

Ο «μεγάλος», αν και ο Άτσο ήταν ηλικιακά μεγαλύτερος, Ντράζεν ήταν επιλογή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ισχυρού άνδρα πλέον, της πράσινης ΚΑΕ, ο οποίος τον λάτρευε και είχε ζήτησε από τον πατέρα του να τον φέρει στην ίδια ομάδα με Νίκο Γκάλη, όπως εκμυστηρεύτηκε ο κ. Στεφάνου.

Ο «Μότσαρτ του μπάσκετ» είχε αποφασίσει πριν το αυτοκινητικό του δυστύχημα – που στέρησε από το παγκόσμιο μπάσκετ έναν από τους κορυφαίους, αν όχι τον κορυφαίο, παίκτες του πλανήτη – να επιστρέψει  στην Ευρώπη. Πρώτη του επιλογή ήταν ο Παναθηναϊκός, αν κι οι προτάσεις από ευρωπαϊκούς συλλόγους έπεφταν «βροχή». Στο βιβλίο επίσης, αποκαλύπτεται για πρώτη φορά, η πρόθεση του να μείνει στην Ελλάδα ένα με δύο χρόνια και να επιστρέψει στο ΝΒΑ για λογαριασμό των Μπόστον Σέλτικς. Ο «γιος του διαβόλου» λέγεται ότι είχε μεγάλη λατρεία στις ομάδες με σήμα το «τριφύλλι» (Notre Dame, Παναθηναϊκός, Μπόστον Σέλτικς) και δεν το έκρυβε.

Η μοίρα όμως, του έπαιξε άσχημο παιχνίδι.