Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 έλαμψε το άστρο του «Ιπτάμενου Σκωτσέζου», του εκπληκτικού Έρικ Λίντελ που δεν πρόδωσε ποτέ τις Χριστιανικές Αρχές του. Πάντα αφοσιωμένος στον Θεό και σ’ Εκείνον παραδόθηκε (σύμφωνα με τις τελευταίες του κουβέντες) όταν άφησε την τελευταία του πνοή, στο Στρατόπεδο Συγκέντρωσης των Γιαπωνέζων που είχαν εισβάλλει στην αγαπημένη του Κίνα, το 1945.

Ο Έρικ Λίντελ έχει μια πολύ ξεχωριστή ιστορία. Γεννήθηκε στις 16 Ιανουαρίου του 1902 στην Τιεντσίν της Κίνας. Οι γονεις του ήταν Ευαγγελιστές που βρέθηκαν στην Κίνα σε ιεραποστολή μέσω τις Αποστολικής Κοινωνίας του Λονδίνου. Ο Λίντελ πήγε σχολείο στην Κίνα μέχρι τα 5 του χρόνια, στο Eltham College, ένα οικοτροφείο στο νότιο Λονδίνο για τα παιδιά των ιεραποστόλων. Οι γονείς του με την αδερφή τους, Τζένι, επέστρεψαν στην Κίνα. Ο Έρικ και ο κατά δύο χρόνια μεγαλύτερος αδερφός του, Ρόμπερτ έμειναν εσωτερικοί και κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους δεν είδαν πάνω από τρεις φορές τους γονείς τους. Τόσες φορές επέστρεψαν από την Κίνα κι έμειναν μαζί στο Εδιμβούργο.

Στο Κολέγιο, ο Έρικ ήταν απλώς ένας… ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟΣ αθλητής. Έγινε αρχηγός στις ομάδες κρίκετ και ράγκμπι. Την ίδια στιγμή η ταχύτητά του προκαλούσε εντύπωση. Οι εφημερίδες έγραφαν για έναν τρομερά γρήγορο αθλητή και θεωρούσαν δεδομένο το χρυσό του μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Στο παραπάνω βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα ντοκιμαντέρ για τον άνθρωπο που έβαλε την πίστη του πάνω απ’ όλα.

O Έρικ και ο Ρόμπερτ σπούδασαν στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Εξακολουθούσε να σαρώνει τα πάντα στο ράγκμπι αλλά και στον στίβο. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1924 τον περίμεναν

Αρνήθηκε να τρέξει επειδή ήταν Κυριακή

Το καλό αγώνισμα του Έρικ Λίντελ ήταν τα 100 μέτρα. Όμως υπήρχε πρόβλημα… Οι διοργανωτές είχαν βάλει τα 100 μέτρα ημέρα Κυριακή και ο Λίντελ δεν μπορούσε, σαν πιστός Ευαγγελιστής να τρέξει εκείνη τη μέρα.

Αναγκάστηκε να αλλάξει αγώνισμα κι άρχισε προπονήσεις στα 400 μέτρα. Παρότι είχε την εξωτερική διαδρομή, ο Λίντελ δεν νίκησε απλώς αλλά έκανε και παγκόσμιο όπως και ολυμπιακό ρεκόρ με 47,6 δευτερόλεπτα. Ο χρόνος αυτός έμεινε για 12 χρόνια ως πανευρωπαϊκό ρεκόρ και τον κατέρριψε ένας άλλος Βρετανός, ο Γκόντφρεϊ Μπράουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο.

Λίγες μέρες νωρίτερα είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο στα 200 μέτρα. Επίσης επειδή το αγώνισμα της σκυταλοδρομίας 4Χ400 εγινε Κυριακή, δεν ενίσχυσε την Βρετανική ομάδα που έμεινε στην 3η θέση.

Διαβάστε την συνέχεια ΕΔΩ