Αν υπάρχει μια ιστορία επιτυχίας την οποία αξίζει να διηγηθεί κανείς, αυτή ανήκει δικαιωματικά στον Αντρέα Παναγιώτου. Γιατί λίγες φορές ένα success story βασίστηκε σε τόσες -φαινομενικά- αξεπέραστες δυσκολίες.

Ο Ανδρέας Παναγιώτου μπορεί να διαθέτει περιουσία που φτάνει τα 400 εκατ. στερλίνες και να βρίσκεται ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους στη Βρετανία, όμως δεν μοιάζει με κανέναν άλλον επιχειρηματία. Το γιατί θα το διαβάσετε παρακάτω, όπως και τους λόγους που τον κάνουν να αποτελεί μια κατηγορία από μόνος του.

Γιος Κυπρίων μεταναστών στη Μεγάλη Βρετανία, μεγάλωσε σε μια οικογένεια όπου κανείς δεν ήξερε αγγλικά. Δεν έκανε σπουδές οικονομικών, ούτε φοίτησε σε κάποιο ακριβό σχολείο. Ουσιαστικά δεν έχει τελειώσει κανένα σχολείο. Γιατί ο Ανδρέας Παναγιώτου είναι αναλφάβητος.

Δεν ξέρει να διαβάζει και δεν μπορεί να γράψει: πάσχει από μια σοβαρή μορφή δυσλεξίας, την οποία ουδείς κατάφερε να διαγνώσει όταν εκείνος ήταν μαθητής. Και αυτή ήταν η αιτία για να παρατήσει το σχολείο: η καθημερινή ζωή του στα θρανία ήταν ένα πραγματικό μαρτύριο λόγω του προβλήματός του, το οποίο, είπαμε, κανείς από τους δασκάλους και τους καθηγητές του δεν είχε επισημάνει. Ήταν μάλιστα τόσο μεγάλη η πίεση που του ασκούνταν, ώστε στα 14 του έφτασε να χτυπήσει έναν καθηγητή του εγκαταλείποντας μια για πάντα τη σχολική ζωή.

Τότε πώς γίνεται ο άνθρωπος αυτός να βρίσκεται μέσα στους 200 πλουσιότερους κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας και να ρυθμίζει την αγορά ακινήτων της χώρας;

Ο Ανδρέας Παναγιώτου έπρεπε πάντα να προσπαθεί περισσότερο. Πολύ περισσότερο. Κι αφού δεν μπορούσε να μάθει να διαβάζει, έμαθε να απομνημονεύει τις λέξεις και απέκτησε φωτογραφική μνήμη. Εκπαίδευσε σκληρά το μυαλό του για να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε καθημερινές ασχολίες που σ’ έναν μέσο άνθρωπο φαίνονται αυτονόητες, όπως λόγου χάρη να διαβάζει τις πινακίδες στους δρόμους και τις ετικέτες των προϊόντων.

Σήμερα μπορεί να θυμηθεί αριθμούς και στατιστικά για κάθε του επένδυση. Όπως ανακαλεί την εποχή εκείνη που χρειάστηκε να απομνημονεύσει ένα ολόκληρο εγχειρίδιο για να δώσει εξετάσεις για το δίπλωμα πιλότου. Είναι ίσως ο μοναδικός επιχειρηματίας στον κόσμο που αδυνατεί να διαβάσει τα e-mail του. Μπορεί όμως κάλλιστα να υπαγορεύει τις απαντήσεις στη γραμματέα του, η οποία καθημερινά αναλαμβάνει να του τα διαβάσει και να τον πληροφορήσει για τις τρέχουσες χρηματοοικονομικές εξελίξεις.

Ας πιάσουμε όμως την ιστορία της επιτυχίας από την αρχή. Στα 16 του χρόνια, και αφού είχε κερδίσει ένα ερασιτεχνικό πρωτάθλημα πυγμαχίας, ο νεαρός Αντρέας αποφάσισε να δουλέψει μαζί με τον πατέρα του στο καθαριστήριο της οικογένειας. Σύντομα η επιχείρηση άρχισε να ανθεί και στην πορεία ο Ανδρέας έπεισε τον πατέρα του να επενδύσει στα ακίνητα αγοράζοντας μικρά καταστήματα με διαμερίσματα από πάνω.

Ξεκίνησε δειλά – δειλά να μπαίνει στην αγορά του real estate ανακαινίζοντας τα και κατόπιν πουλώντας τα. Ο Ανδρέας ήταν γεννημένος επιχειρηματίας και μέσα από τις αγοραπωλησίες ακινήτων ξεπήδησε ένα κρυμμένο δυναμικό που του έδωσε πίσω τη χαμένη του αυτοπεποίθηση. Είχε ένα μοναδικό χάρισμα: να βρίσκει τις ευκαιρίες ανακαλύπτοντας τις περιοχές της πόλης που σύντομα θα γινόντουσαν της μόδας και να επενδύει πρώτος σ’ αυτές.

Το 1996 δημιούργησε τον όμιλο Ability, ο οποίος διαχειρίστηκε την αγοραπωλησία 7.000 κατοικιών, καθώς και εμπορικών χώρων. Το 2006 έτρεξε ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 150 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη εμπορικών κέντρων στην Ευρώπη, ενώ στη συνέχεια διέθεσε 330 εκατ. για εξαγορές ξενοδοχείων.

Το 2007 ο Ανδρέας Παναγιώτου πούλησε το κομμάτι των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων που αφορούσε τις αγοραπωλησίες κατοικιών και στράφηκε στις επενδύσεις πολυτελών ξενοδοχείων. Σήμερα διαθέτει 7 υπερπολυτελή ξενοδοχεία, μεταξύ αυτών και το Waldorf Syon Park Hotel, το οποίο άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του στο Λονδίνο.

Στα επιχειρηματικά του σχέδια είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων του σε ξενοδοχειακές μονάδες τόσο στη Μεγάλη Βρετανία όσο και στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία. Πριν λίγες ημέρες ο Ανδρέας Παναγιώτου ήρθε για μια ακόμα φορά στη δημοσιότητα καθώς έβγαλε προς πώληση το ακριβότερο ακίνητο της Μεγάλης Βρετανίας, το οποίο διαθέτει στο αστρονομικό ποσό των 100 εκατ. στερλινών. Πρόκειται για μια κατοικία, η οποία βρίσκεται στην πιο ακριβή οδό του Λονδίνου την Bishops Avenue στο Hampstead. Κατασκευάστηκε το 1910 και δαπανήθηκαν 40 εκατ. λίρες για την ανακαίνισή της.

Ο ίδιος κατοικεί σε μία έπαυλη 8.000 τ.μ., διαθέτει ένα στόλο πανάκριβων αυτοκινήτων, ένα ιδιωτικό τζετ, δύο μικρότερα αεροσκάφη και ένα γιωτ. Έχει κάνει δύο γάμους και έχει 5 παιδιά. Και είναι μόλις 45 ετών.

Πηγή: moneypro.gr