Τη στήριξη του εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος στον Έλληνα πρωθυπουργό στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο οβάλ γραφείο. Ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τη συζήτηση “εξαιρετική” και υπογράμμισε ότι “θέλουμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε σε αυτή την περίοδο των προκλήσεων. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει τι πρέπει να γίνει”.

“Όλοι παρακολουθούμε την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα να προχωρήσει σε διαρθρωτικές αλλαγές για να μειώσει το χρέος της. Αυτό που συμφωνήσαμε είναι ότι στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα δεν μπορούμε απλώς να βλέπουμε την λιτότητα σαν λύση. Είναι σημαντικό να έχουμε ένα σχέδιο για δημοσιονομική σταθεροποίηση για διαχείριση του χρέους. Αλλά είναι επίσης σημαντικό η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας να βρεθούν στο επίκεντρο“, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Επίσης επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της χώρας μας παρέχοντας βοήθεια και είπε ότι υπάρχει ισχυρή σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, καθώς η Ελλάδα είναι εταίρος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ και συνεργάζονται και στο στρατιωτικό σκέλος και σε θέματα ασφάλειας.

“Ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς έρχεται εδώ σε μία στιγμή που όλοι γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλες προσκλήσεις. Και ο πρωθυπουργός έχει κάνει τολμηρές ενέργειες για να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις και να αποδεσμευθούν τα μεγάλα ταλέντα του ελληνικού λαού”, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. 

Ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο τα θέματα της οικονομίας και ιδιαίτερα την ανεργία των νέων. “Οι δύο χώρες μας είναι κάτι περισσότεροι από σύμμαχοι. Χαίρομαι που είμαι εδώ. Στην οικονομία: ναι, έχουμε περάσει δύσκολα. Οι θυσίες που κάνει ο ελληνικός λαός είναι τεράστιες αλλά δεν θα γίνουν μάταια. Γιατί προτεραιότητα είναι η συνεργασία και η ανάπτυξη”, σημείωσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε:

“Η έμφαση πρέπει να είναι στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων ειδικά για τους νέους. Εξ ορισμού λοιπόν η έμφαση είναι στην ανάπτυξη στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Εάν η Ελλάδα πετύχει και θα πετύχει η επιτυχία μας θα είναι και ευρωπαϊκή επιτυχία“.

Σχετικά με το κυπριακό τόνισε ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας “εφόσον όμως παραμείνουμε προσηλωμένοι στη διεθνή νομιμότητα και τις αποφάσεις του ΟΗΕ”. Παράλληλα σημείωσε ότι στη χώρα μας υπάρχουν τεράστια ενεργειακά αποθέματα, στο τρίγωνο ΕλλάδαΚύπροςΙσραήλ

Πηγή: blog.gr