Θέμα χρόνου είναι η κατάθεση στη Βουλή του σχεδίου νόμου για τη νέα Δημόσια Τηλεόραση (ΝΕΡΙΤ), το οποίο ακολουθεί ανεξάρτητη πορεία από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγει ο αρμόδιος υφυπουργός, Παντελής Καψής, με τους συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ, για το μεταβατικό στάδιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο νόμου (των Αλιβιζάτιυ – Μόσιαλου, ήδη από το 2011) για τη ΝΕΡΙΤ βρίσκεται στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να ετοιμαστεί η έκθεση συνεπειών. 

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το σχέδιο που είχε καταρτίσει ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος και είχε καταθέσει στη γενική γραμματεία της Κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης.

Το εν λόγω σχέδιο νόμου αφορά αποκλειστικά στη νέα δομή της Δημόσιας Τηλεόρασης και όχι το μεταβατικό σχήμα, το οποίο θα καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση, εφόσον υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης και εργαζομένων.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καψής έχει προτείνει στους εκπροσώπους της ΠΟΣΠΕΡΤ την επαναπρόσληψη 2.000 εργαζομένων με δίμηνες συμβάσεις, έως ότου ολοκληρωθούν οι ετοιμασίες για τη μετάβαση στη ΝΕΡΙΤ.

Κρίσιμη συνέλευση των εργαζομένων της ΕΡΤ

Η σημερινή ημέρα είναι ίσως από τις πιο κρίσιμες από την 11η Ιουνίου, καθώς από το πρωί συνεδριάζουν τα σωματεία των εργαζομένων, με βασικό θέμα τις προτάσεις που έθεσε στο τραπέζι ο αρμόδιος υφυπουργός, Παντελής Καψής, ενώ από το απόγευμα, στις 17:30, βρίσκεται σε εξέλιξη η γενική συνέλευση των δημοσιογράφων.

Στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής έχουν σπεύσει από το πρωί εργατολόγοι και νομικοί σύμβουλοι, οι οποίοι ενημερώνουν τους εργαζόμενους για όλα τα σημεία, όπου υπάρχουν οι βασικές διαφωνίες με το υπουργείο.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, συνδικαλιστές της ΕΡΤ συναντήθηκαν εκ νέου νωρίτερα με τον υφυπουργό δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ζητώντας διευκρινίσεις για σειρά θεμάτων, όπως είναι αυτό των αποζημιώσεων και το πώς αυτές θα καθοριστούν.

Όλα αυτά τα ζητήματα θα τεθούν στις συνελεύσεις των εργαζομένων, που αναμένεται να λάβουν και τις τελικές αποφάσεις για το αν θα αποδεχτούν την πρόταση του υπουργείου.

Πηγή: blog.gr