Τέλος πήρε η αγωνία για 100.000 μαθητές που πήραν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις καθώς οι βαθμολογίες αναρτήθηκαν στα λύκεια όλης της χώρας ενώ οι υποψήφιοι μπορούν να τις δουν και στο ίντερνετ. Εκτός από τα σχολεία, οι υποψήφιοι μπορούν να δουν τις βαθμολογίες τους στην ιστοσελίδα του υπουργείου παιδείας, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους.

Το επόμενο στάδιο θα είναι η κατάθεση των μηχανογραφικών, ωστόσο ακόμη δεν έχει γίνει κάποια ανακοίνωση για την προθεσμία κατάθεσής τους.

Πώς θα υπολογίσετε τα μόριά σας

Οι επιδόσεις των υποψηφίων σε συνδυασμό με τις επιλογές τους στην συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τη φετινή πορεία των βάσεων εισαγωγής. 

Η ανακοίνωση των βαθμολογιών των υποψηφίων συνδέεται με τη διαδικασία υπολογισμού του βαθμού πρόσβασης και των μορίων που αποτελούν τα “διαβατήρια” για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού. 

Πώς υπολογίζονται οι βαθμοί

Η εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαρτάται από το Βαθμό Πρόσβασης των έξι μαθημάτων (ή των επτά για όσους έχουν επιλέξει το μάθημα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας) της Γ΄ τάξης που εξετάζονται σε πανελλαδικό επίπεδο. 

Ο Βαθμός Πρόσβασης κάθε μαθήματος για τους μαθητές της Γ΄ τάξης προκύπτει ως εξής:

Βαθμός Πρόσβασης = (Γραπτός βαθμός) Χ 0,7 + (προφορικός βαθμός) Χ 0,3

Ο Γενικός Βαθμός Πρόσβασης διαμορφώνεται κατά 100% από το Βαθμό Πρόσβασης των πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων της Γ’ Τάξης.

Ο συνολικός αυτός αριθμός των μορίων προκύπτει:

Α) Από τον Γενικό Βαθμό Πρόσβασης (Γ.Β.Π.) των μαθημάτων που εξετάζονται σε εθνικό επίπεδο πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 8, και

Β) Από το βαθμό του 1ου μαθήματος αυξημένης βαρύτητας επί 1,3 και του δεύτερου επί 0,7.

Αν τα μαθήματα αυτά αντικατασταθούν από μαθήματα Γενικής Παιδείας, τότε το πρώτο πολλαπλασιάζεται με συντελεστή 0,9 και το δεύτερο με 0,4.

Ο συνολικός αριθμός των μορίων πολλαπλασιάζεται επί 100.

Για τα τμήματα και τις σχολές που απαιτείται ειδικό μάθημα, το σύνολο μορίων δίδεται από τη σχέση:

[(Γεν. Βαθμός Πρόσβασης Χ 8) + (βαθμός πρόσβασης α΄ μαθήματος αυξημένης βαρύτητας Χ 1,3) + (βαθμός πρόσβασης β΄ μαθήματος αυξημένης βαρύτητας Χ 0,7) + (βαθμός ειδικού μαθήματος Χ 1 ή 2 κατά περίπτωση)] Χ 100.

Γραπτός και προφορικός βαθμός

Ο γραπτός βαθμός στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα είναι αυτός που καθορίζει την κίνηση της βαθμολογίας σε κάθε μάθημα καθώς έχει τη δυνατότητα να ανατρέπει όλα τα προηγούμενα δεδομένα.

Ο προφορικός βαθμός προσαρμόζεται κατά τρόπο που να διαφέρει του γραπτού μόνο κατά δύο (2) μονάδες. Αν ο προφορικός βαθμός του μαθήματος είναι μεγαλύτερος του γραπτού περισσότερο από δύο μονάδες, τότε ο προφορικός βαθμός μειώνεται τόσο, ώστε να είναι μεγαλύτερος του γραπτού κατά δύο μονάδες. Αν ο προφορικός βαθμός του μαθήματος είναι μικρότερος του γραπτού περισσότερο από δύο μονάδες, τότε ο προφορικός βαθμός αυξάνεται τόσο, ώστε να είναι μικρότερος του γραπτού μόνο κατά δύο μονάδες.

Πηγή: blog.gr