Η Ελλάδα σίγουρα δεν βρίσκεται στην καλύτερη οικονομική κατάσταση, αλλά η αγάπη για το καλό φαγητό παραμένει… ζωντανή ό,τι κι αν γίνει. Έτσι κι αλλιώς είναι γνωστό πως η χώρα μας διαθέτει πολύ ωραία κουζίνα και μερικά από τα ωραιότερα πιάτα του κόσμου. Τα φαγητά που θα δείτε παρακάτω, όμως, αφενός είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει, αφετέρου πρόκειται για γεύματα που κοστίζουν… πολύ ακριβά.

Μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να μην υπάρχουν λεφτά ούτε… για σουβλάκι, αλλά, όπως λέει και ο λαός, “η φτώχεια θέλει καλοπέραση”. Έτσι, για παν ενδεχόμενο, και επειδή ποτέ δεν ξέρει κανείς, πάρτε μία… γεύση. Με τη σειρά που διαβάσατε τα φαγητά, παρουσιάζεται κάτω και το φωτογραφικό μας άλμπουμ. Κατά το κοινώς λεγόμενο “φάτε μάτια ψάρια” (ή ό,τι άλλο… αντέχει η τσέπη σας).

8. Ομελέτα 1.000 δολαρίων
Ξεχάστε τις τυπικές ομελέτες που φτιάχνετε στο σπίτι με αυγά. Πρόκειται για κάτι εντελώς διαφορετικό και… βιολογικό καθώς η ομελέτα που προσφέρει το ξενοδοχείο “Le Parker Meridien Hotel” στη Νέα Υόρκη αποτελείται αυστηρώς από βιολογικά αβγά, κομμάτια αστακού και μαύρο χαβιάρι. Σίγουρα πρόκειται για κάτι πολύ γευστικό, αλλά άμα για κάθε μπουκιά χρειάζεται και μία… επίσκεψη σε κοντινό ΑΤΜ τότε το πράγμα αλλάζει.

7. Μπριζόλα Wagyu
Χοιρινή μπριζόλα αλλιώτικη από τις άλλες. Η ράτσα των βοοειδών Wagyu έχει μια ιδιαιτερότητα: Οι αγελάδες τρέφονται με μπίρα (!) και δέχονται υπηρεσίες μασάζ, με σκοπό το κρέας τους να είναι περισσότερο τρυφερό και ζουμερό κατά το ψήσιμο. Ειδική μεταχείριση για… αγελάδες συνεπάγεται και ειδική τιμή για… εσάς. Η μερίδα κοστίζει λίγο κάτω από 3 χιλιάδες δολάρια (2.800 για την ακρίβεια) κάτι που αποτρέπει άπαντες από την… σκέψη να παραγγείλουν και δεύτερη. Και όχι άδικα.

6. Θαλασσινός “θησαυρός” – Samundari Khazana
Ό,τι καλύτερο και… γευστικότερο υπάρχει στις θάλασσες της Ινδίας περιέχεται στο συγκεκριμένο πιάτο. Πιο συγκεκριμένα, χαβιάρι, σαλιγκάρια της θάλασσας, αστακός και βρώσιμα κομμάτια χρυσού προσφέρουν μία γευστική (και όχι μόνο) πανδαισία που αφήνει και τους πιο απαιτητικούς απολύτως ικανοποιημένους. Για να το απολαύσετε -και να αισθανθείτε έστω για λίγο εκατομμυριούχος- αρκεί να διαθέσετε το ποσό των 3.200 δολαρίων για μία μερίδα!

5. Pizza Royale 007
Την επόμενη φορά που θα αποφασίσετε να μαζευτείτε με φίλους στο σπίτι και να δείτε ποδόσφαιρο (ή κάποιο άλλο μεγάλο αθλητικό γεγονός) καλύτερα να προτιμήσετε τον παραδοσιακό τρόπο. Ήτοι το ντελίβερι από την πιτσαρία της γειτονιάς γιατί η Pizza Royale 007 μπορεί να μοιάζει με συνηθισμένη πίτσα, αλλά δεν είναι. Η ζύμη παρασκευάζεται από ένα ειδικό “οργανικό” φύλλο κρούστας, στην επιφάνεια του οποίου απλώνεται σάλτσα ντομάτας sunblush. Στη συνέχεια εμπλουτίζεται με καπνιστό σολομό, ελάφι, αστακό μαριναρισμένο σε κονιάκ και χαβιάρι εμποτισμένο σε σαμπάνια, ενώ ολοκληρώνεται με βρώσιμα φύλλα χρυσού 24 Καρατίων. Όσον αφορά την τιμή; Το μικρό μέγεθος κοστίζει 4.200 δολάρια, οπότε ούτε που να το σκέφτεστε.

4. Καρπούζι Densuke
Καλοκαιράκι είναι, οπότε το καρπούζι δίνει το… “παρών” σε κάθε τραπέζι. Προσέξτε, όμως, γιατί το συγκεκριμένο Ιαπωνικό καρπούζι είναι αλλιώτικο από τ’ άλλα. Ευδοκιμεί αποκλειστικά στο νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας και το βάρος του φτάνει τα 17 κιλά. Η γεύση του; Τραγανή και σκληρή σάρκα αλλά ταυτόχρονα ζουμερή και απίστευτα γλυκιά. Στην Ιαπωνία αποτελεί ένα από τα ακριβότερα δώρα. σε γάμους ή γενέθλια, αφού κοστίζει 6.100 δολάρια/τεμάχιο.

3. Πεπόνι Yubari
Το έτερο καλοκαιρινό φρούτο, το οποίο, όμως, και αυτό με τη σειρά του φροντίζει να ξεφύγει από τα τετριμμένα. Απίστευτη γλυκύτητα, ζουμερή σάρκα και εκπληκτικό πορτοκαλο-κόκκινο χρώμα μετατρέπουν το πεπόνι Yubari (σ.σ.: έχει πάρει την ονομασία του από την περιοχή καλλιέργειάς του) στο, πλέον, ακριβό του είδους του. Βέβαια, η τιμή των 23.000 δολαρίων το τεμάχιο είναι φυσικό να αποτρέπει τον οποιονδήποτε από το να το δοκιμάσει.

2. Χαβιάρι Almas
Το χαβιάρι είναι ούτως ή άλλως ένα γεύμα για… λίγους. Όταν αναφερόμαστε στο χαβιάρι Almas, όμως το πράγμα ξεφεύγει. Η λέξη “Almas” σημαίνει “διαμάντι” και ταιριάζει απόλυτα με το ακριβότερο χαβιάρι στον κόσμο. Χώρα προέλευσης είναι το Ιράν, ενώ το μοναδικό κατάστημα στον κόσμο όπου πωλείται το χαβιάρι “Almas” είναι το “Caviar House & Prunier” στο Λονδίνο. Συσκευάζεται σε ολόχρυσο κουτί 24 καρατίων με το κιλό να κοστίζει περίπου 25.000 δολάρια με το γεγονός ότι η διάρκεια ζωής του είναι μόλις ένας χρόνος το κάνουν ξεχωριστό.

1. Ιταλική λευκή τρούφα Alba
Μιλάμε για το Έβερεστ των ακριβών πιάτων. Η συγκεκριμένη τρούφα αναδίδει ένα άρωμα. χώματος, ριζών δέντρων και παλαιωμένου τυριού, αλλά παρόλα αυτά είναι το απόλυτο γαστρονομικό αντικείμενο του πόθου. Η τιμή του κιλού (160.000 δολάρια) είναι από μόνη της ξεχωριστή, ειδικά αν αναλογιστούμε πως η καλλιέργειά της λευκής τρούφας Alba είναι πολύ δύσκολη.