Για να βρίσκεστε στο  basketblog.gr σίγουρα είστε μεγάλος λάτρης του μπάσκετ και σίγουρα έχετε φάει τα γήπεδα με… το κουτάλι, ανοιχτά ή κλειστά, της γειτονιάς ή της ομάδας, εγκαταλελειμμένα ή προσεγμένα, είτε ως παίκτες είτε ως θεατές. Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς είναι να παίζεις μπάσκετ πάνω σε ένα αεροπλανοφόρο, ή πάνω σε ένα γήπεδο που επιπλέει στη θάλασσα; Πώς θα ήταν άραγε να σκοράρατε τρίποντα ενώ παράλληλα βρισκόσασταν σε ένα εξωτικό νησί, ή στα μέσα μιας επίσκεψης  στον Πύργο του Άιφελ; Πώς θα σας φαινόταν μια τρισδιάστατη μπασκετική εμπειρία ή ένα 3D κάρφωμα (όσοι μπορείτε βέβαια, οι υπόλοιποι ας προσπαθήσουμε έστω); Αν κάποια από αυτές τις υποθέσεις σας έχει “εξιτάρει” δείτε στο θέμα που ακολουθεί μερικά από τα πιο… απίθανα γήπεδα μπάσκετ που υπάρχουν στον πλανήτη και ξεκινήστε  άμεσα τον προγραμματισμό για το επόμενο ταξίδι σας.

Γήπεδο μπάσκετ σε… Αεροπλανοφόρο

image121.jpg

Κι όμως είναι αληθινό! Το 2011 και το 2012 είχαν διοργανωθεί κολεγιακά παιχνίδια μπάσκετ με την ονομασία “Carrier Classic” στο κατάστρωμα ενός αεροπλανοφόρου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Οι πρώτες εντυπώσεις ήταν άκρως ενθαρρυντικές και από τότε οι Ειδικές Δυνάμεις έχουν μετατρέψει το συγκεκριμένο εγχείρημα σε ετήσιο θεσμό με την ονομασία “The Armed Forces Classic”. Οι αγώνες διεξάγονται κάθε χρόνο σε διαφορετικό μέρος του πλανήτη και μέχρι στιγμής το event έχει “ταξιδέψει” σε  Γερμανία, Κορέα, Πουέρτο Ρίκο, Ιαπωνία, ενώ το 2016 θα φιλοξενηθεί στη Χονολουλού. Μάλιστα η αναμέτρηση του 2012 ανάμεσα σε Connecticut και Michigan State σε αεροπορική βάση στην Γερμανία ήταν και το πρώτο παιχνίδι ανάμεσα σε κολέγια των ΗΠΑ που έλαβε χώρα στην Ευρώπη.

Το γήπεδο του… καλλιτέχνη (St.Lawrence Market -Toronto)

Esplanade-Court.png

Αν σας αρέσει να… “δημιουργείτε” με τις εμπνεύσεις σας εντός γηπέδου, τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να βιώσετε την εμπειρία του γηπέδου που βρίσκεται στην Αγορά του St.Lawrence στο Τορόντο του Καναδά. Πρόκειται για ένα ανοιχτό γήπεδο που έχει δημιουργηθεί με… καλλιτεχνική ματιά, καθώς κυριαρχούν τα πολλά χρώματα και το pop στοιχείο. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι το φόντο πίσω από τη μπασκέτα μπορεί να δυσκολέψει λίγο τα σουτ σας, καθώς μπορεί και να σας ζαλίσει.

Η…απομόνωση της Ισλανδίας

Iceland-Basketball-Court-Remote.png

Αν θέλετε να περάσετε λίγο χρόνο με τον εαυτό σας, χωρίς την παρουσία οπουδήποτε άλλου προσώπου δίπλα σας, τότε το γήπεδο-απομόνωση της Ισλανδίας μπορεί να σας προσφέρει ότι χρειάζεστε. Βέβαια προτού βρεθείτε στο γήπεδο θα πρέπει να έχετε βεβαιωθεί πως έχετε επιλέξει την κατάλληλη περίοδο, μιας και η Ισλανδία έχει 6 μήνες ημέρα και 6 μήνες νύχτα.

Το… θαλάσσιο γήπεδο της FIBA

Fiba-Basketball-Court-on-the-Sea.png

Κοντά στην ιδέα των Αμερικανών και η FIBA έχει διοργανώσει αγώνα πάνω στη θάλασσα, όμως το γήπεδο δεν βρισκόταν πάνω σε αεροπλανοφόρο, αλλά σε ειδικά διαμορφωμένη σχεδία. Στα πλαίσια του Eurobasket του 2013 στην Σλοβενία, διοργανώθηκε για πρώτη φορά αγώνας περίπου 300 μέτρα ανοιχτά της παραλίας του Koper, στον οποίο συμμετείχαν Ευρωπαίοι “αστέρες”του παρελθόντος, όπως ο Κλαούντιο Κολντεμπέλα, ο Ντίνο Ράτζα, ο Ζαν Τάμπακ, ο Ράσο Ντστέροβιτς και ο Ματίας Σμόντις. Η σχεδία που χρησιμοποιήθηκε είχε μήκος 40 μέτρα και πλάτος 20 μέτρα, ενώ ζύγιζε 1.500 τόνους. Η τοποθέτηση του γηπέδου επάνω της χρειάστηκε τρεις ημέρες, ενώ οι επίσημοι καλεσμένοι, οι θεατές και οι εκπρόσωποι των Μέσων παρακολούθησαν τον αγώνα από σκάφος που είχε προσαράξει δίπλα στο γήπεδο.

Θαλάσσιο γήπεδο στην Καμπότζη

Sr805NNl.jpg

Γήπεδο πάνω στη θάλασσα (για την ακρίβεια στις όχθες) υπάρχει και στην Καμπότζη της Νοτιοανατολικής Ασίας, όμως όπως μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε πρόκειται για μια πολύ πιο απλή κατασκευή, η οποία βρίσκεται πάνω σε μια προβλήτα. Το γήπεδο είναι περιφραγμένο γύρω-γύρω με κάγκελα, ενώ από πάνω υπάρχει και σκεπή, όμως προορίζεται κυρίως για παιχνίδι όχι για να φιλοξενήσει κάποιο μεγαλύτερο αγώνα, όπως είδαμε σε προηγούμενες περιπτώσεις. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει  πως παύει να αποτελεί μια μοναδική εμπειρία για όποιον έχει την ευκαιρία να την βιώσει από κοντά.

Μπάσκετ στο εξωτικό… Μπελίζ

Belize-Basketball-Court.png

Το Μπελίζ είναι μια ανεξάρτητη χώρα της Κεντρικής Αμερικής στις βορειοδυτικές ακτές της Καραϊβικής, η οποία συνορεύει νοτιοδυτικά με τη Γουατεμάλα και βορειοανατολικά με το Μεξικό, ενώ ανατολικά βρέχεται από την Καραϊβική. Πέρα από τις μοναδικές εξωτικές του ομορφιές το Μπελίζ μπορεί να σας προσφέρει τη δυνατότητα να περάσετε ακόμα πιο ευχάριστα τον χρόνο σας, παίζοντας μπάσκετ σε κάποιο από τα ανοιχτά γήπεδα που υπάρχουν στη περιοχή. Μπορεί να μη μιλάμε για κάποια πολυτελή κατασκευή,  ή για κάποιο κλειστό, όμως σας δίνετε η ευκαιρία να παίξετε μπάσκετ, απολαμβάνοντας το “παραδεισένιο” φυσικό τοπίο.

Το…  3D γήπεδο του Μονάχου

Markus-Buck-munich-court-300x200.jpg

Δεν πρόκειται για κάποιου είδους photoshop, αλλά για πραγματικό “τρισδιάστατο” γήπεδο το οποίο βρίσκεται σε σχολείο του Μονάχου. Το γήπεδο σχεδιάστηκε αρχικά με 3D πρόγραμμα σε υπολογιστή και στη συνέχεια ακολούθησε η κανονική του κατασκευή, με το “τερέν” του να  θυμίζει διαδρομή από “rollercoaster”, καθώς υπάρχουν συνεχείς εναλλαγές ψηλών με χαμηλών σημείων, ενώ μέσα σε αυτό υπάρχουν τοποθετημένες σε διάφορα σημεία και λάμπες, πιθανότατα για να προσφέρουν καλύτερο βραδινό φωτισμό. Το αποτέλεσμα, αν και μοιάζει παράδοξο, σίγουρα προσφέρει μια μοναδική και αξέχαστη εμπειρία, καθώς για να μπορέσετε να σκοράρετε σε αυτό το γήπεδο θα χρειαστεί πρώτα να αποδείξετε ότι χειρίζεστε τη μπάλα όπως o Steph Curry.

MUNtop.jpg

Μπάσκετ  στο… σκοτάδι

Glow-in-the-Dark-Basketball-Court.png

Το συγκεκριμένο βρίσκεται επίσης στη Γερμανία, όμως υπάρχουν παρόμοια και σε άλλες χώρες. Σίγουρα αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά γήπεδα μπάσκετ που μπορείτε να συναντήσετε, καθώς το σκοτάδι κυριαρχεί και η λάμψη των βασικών γραμμών του παρκέ αποτελεί τη κύρια πηγή φωτισμού του. Μπορείτε εύκολα να αναλογιστείτε πόσο πιο εντυπωσιακά θα δείχνουν τα τρίποντα ή τα καρφώματα σε ένα τέτοιο γήπεδο.

Γήπεδο μπάσκετ με θέα… τον Πύργο του Άιφελ

1035x691-basket1800-1405015346.jpg

Ο Πύργος του Άιφελ αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης του Παρισιού, όμως πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσατε να συνδυάσετε την επίσκεψη σας με λίγο μπάσκετ; Το 2014, στα πλαίσια του παγκόσμιου τουρνουά streetball “Quai 54”, οι Γάλλοι έστησαν προσωρινά ένα εντυπωσιακό ανοιχτό γήπεδο πολύ κοντά στον διάσημο πύργο και όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από την εικόνα το αποτέλεσμα ήταν τουλάχιστον εντυπωσιακό, μιας και ο Πύργος μοιάζει να στηρίζεται πάνω στην εξέδρα του γηπέδου.

Πηγή: hypun.com